ΑρχικήΠοδοσφαιροΜικέλ Αρτέτα, η οπτική του στο σύστημα και στην τακτική

Μικέλ Αρτέτα, η οπτική του στο σύστημα και στην τακτική

Απο την σελίδα, Scount Hounters…

“Το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με συνήθειες.

Είναι πολύ πιο απλό για έναν παίκτη αν μπορεί να επεξεργαστεί την εικόνα, του που θα βρίσκεται ο συμπαίκτης του, πριν πάρει την μπάλα.

Αν είμαι στην κουζίνα και ξέρω ότι τα φλιτζάνια είναι πάντα σε αυτό το ντουλάπι, θα πιω τον καφέ μου πιο γρήγορα».

Μικέλ Αρτέτα

Ο Αρτέτα προτείνει ότι το ποδόσφαιρο είναι πιο εύκολο όταν οι παίκτες μπορούν να «επεξεργαστούν την εικόνα» για το πού θα βρίσκονται οι συμπαίκτες τους πριν καν λάβουν την μπάλα.

Αυτή είναι μια γνωστική συντόμευση που προέρχεται από επαναλαμβανόμενη εξάσκηση, επιτρέποντας στους παίκτες να προβλέπουν ενέργειες αντί να αντιδρούν σε αυτές.

Ακριβώς όπως θα έφτανες ενστικτωδώς για ένα φλιτζάνι σε ένα συγκεκριμένο ντουλάπι κουζίνας επειδή το έχεις κάνει πολλές φορές, έτσι και το παιχνίδι με μοτίβο εδραιώνει συνήθειες στους παίκτες.

Μαθαίνουν πού είναι πιθανό να βρίσκονται οι συμπαίκτες τους σε διαφορετικές καταστάσεις παιχνιδιού, επιτρέποντας ταχύτερη και ακριβέστερη λήψη αποφάσεων.

Γνωρίζοντας πού θα βρίσκεται ο συμπαίκτης σας επιτρέπει ταχύτερη κίνηση της μπάλας και ταχύτερη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση.

Αυτή η αυξημένη ταχύτητα παιχνιδιού είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας για την κατάρριψη των οργανωμένων αμυνών και είναι συχνά το χαρακτηριστικό γνώρισμα των επιτυχημένων ομάδων.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  1. ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Όσο περισσότερο μια ομάδα εξασκεί συγκεκριμένα μοτίβα, τόσο πιο συνεκτικά γίνονται. Οι παίκτες κατανοούν ο ένας τις τάσεις του άλλου, διευκολύνοντας την εκτέλεση πολύπλοκων τακτικών ελιγμών.
  2. ΨΥΧΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Όταν οι παίκτες ξέρουν τι να κάνουν ενστικτωδώς, μειώνει το γνωστικό φορτίο. Στη συνέχεια, μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλες πτυχές του παιχνιδιού, όπως η ανάγνωση της αντίθεσης και η προσαρμογή σε διαφορετικές καταστάσεις.
  3. ΕΥΕΛΙΞΙΑ: Παρόλο που το παιχνίδι προτύπων περιλαμβάνει προκαθορισμένες κινήσεις, δεν είναι άκαμπτο. Μια καλά εκπαιδευμένη ομάδα μπορεί να προσαρμόσει αυτά τα μοτίβα δυναμικά με βάση τον τρόπο με τον οποίο αμύνεται ο αντίπαλος, προσθέτοντας ένα στοιχείο απρόβλεπτου.
  4. ΕΛΕΓΧΟΣ: Τα μοτίβα βοηθούν μια ομάδα να ελέγχει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Είτε χρειάζεται να επιβραδύνουν τα πράγματα είτε να επιταχύνουν το παιχνίδι, τα καλά δουλεμένα μοτίβα παρέχουν τους μηχανισμούς για να το κάνουν.
  5. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΚΡΟ: Οι ομάδες που είναι καλύτερες στην εκτέλεση σύνθετων μοτίβων έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε καταστάσεις υψηλού πονταρίσματος όπου τα νεύρα μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση. Οι συνήθεις αποκρίσεις, που είναι ριζωμένες μέσα από το παιχνίδι προτύπων, είναι πιο πιθανό να διατηρηθούν υπό πίεση.
  6. ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ: Η εξάσκηση προτύπων βοηθά στην εμπέδωση μιας συγκεκριμένης τακτικής πειθαρχίας, διασφαλίζοντας ότι όλοι κατανοούν τους ρόλους και τις ευθύνες τους σε διάφορα σενάρια παιχνιδιού.
  7. ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ: Όπως και στην αναλογία της κουζίνας, η γνώση του τι θα συμβεί στη συνέχεια επιτρέπει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση, εξοικονόμηση ενέργειας και δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για επιτυχία.
  8. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ: Ένα καλά εκτελεσμένο παιχνίδι μοτίβου μπορεί να ξεκλειδώσει επίμονες άμυνες, προσφέροντας διαδρομές προς το γκολ που μπορεί να μην είναι ορατές σε τυχαίο παιχνίδι.

Τελευταία Αρθρα

Κακά: ”Όπου κι’αν πήγα, παρέμεινα πάντα Ροσονέρι”

«Για πρώτη φορά ο σύλλογος άνοιξε την πόρτα σε μια προσφορά, ήταν αυτή της...

Κριστιάνο Ζανέτι, το τρεχαντήρι στον χώρο του κέντρου

''Στην Ίντερ υπήρχαν πάντα σπουδαίοι επιθετικοί και για να διατηρήσουν την σωστή ισορροπία και...

To έπος της Μπάγερ Λεβερκούζεν, με υπογραφή Τσάμπι Αλόνσο

Πάμε πίσω στις 5 Οκτωβρίου 2022, ρωτήθηκε ο Τσάμπι Αλόνσο στην παρουσίασή του απο...

Κριστιάν Ριγκανό: ”Μπορείς να κάνεις τα πάντα, αρκεί να το θες”

«Δούλευα ως κτίστης μέχρι τα 23 μου. Δούλευα όλη μέρα, μετά το βράδυ τελείωνα και...

Παρομοια αρθρα

Κακά: ”Όπου κι’αν πήγα, παρέμεινα πάντα Ροσονέρι”

«Για πρώτη φορά ο σύλλογος άνοιξε την πόρτα σε μια προσφορά, ήταν αυτή της...

Κριστιάνο Ζανέτι, το τρεχαντήρι στον χώρο του κέντρου

''Στην Ίντερ υπήρχαν πάντα σπουδαίοι επιθετικοί και για να διατηρήσουν την σωστή ισορροπία και...

To έπος της Μπάγερ Λεβερκούζεν, με υπογραφή Τσάμπι Αλόνσο

Πάμε πίσω στις 5 Οκτωβρίου 2022, ρωτήθηκε ο Τσάμπι Αλόνσο στην παρουσίασή του απο...