ΑρχικήΔιαφοραΙωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας

Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας

- Advertisement -

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου 1776 ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα πρώτος Κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους.

Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε με επταετή θητεία πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε τριβή με τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα τη δολοφονία του στις 9 Οκτωβρίου 1831, στο Ναύπλιο, από τον αδελφό και τον γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου.

Ως κυβερνήτης ανακήρυξε την ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας και προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της νέας πολιτείας.

Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις σε τακτικά σώματα υπό ενιαία διοίκηση. Προσπάθησε και πέτυχε παράλληλα την επέκταση των συνόρων του νέου κράτους και την κατοχύρωση της ελληνικής ανεξαρτησίας.

”Εφ’ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων, βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.”

Τελευταία Αρθρα

Τα μοναδικά ρεκόρ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

32 τρόπαια κέρδισε στην καριέρα του, καθιστώντας τον έναν από τους δέκα πιο επιτυχημένους...

Ο Αντόνιο ντε Φάλκι, έγινε αιώνιο σύμβολο της Ρόμα

Antonio De Falchi, o νεαρός οπαδός της Ρόμα, που βρήκε τραγικό θάνατο στο Σαν...

O Φάμπιο Κουαλιαρέλα και η σχέση ζωής με τη Νάπολι

Ο Fabio Quagliarella γεννήθηκε στη Νάπολι και ήταν πάντα οπαδός της ομάδας.Ωστόσο, στην ομάδα...

H υπόσχεση του Μαραντόνα, στον Μπρουσκολότι

Σκληρός τύπος, μεγάλα σαγόνια, μπούκλες αλειμμένες με λάδι, δημοφιλής στην πόλη της Νάπολι και...

Παρομοια αρθρα

Άκης Πάνου, ο μεγάλος συνθέτης και στιχουργός

Ο Άκης Πάνου ήταν Έλληνας συνθέτης και στιχουργός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδοποιούς. Γεννήθηκε...

Κώστας Βουτσάς! Η ζωή του μεγάλου ηθοποιού

«Ο πατέρας μου έφτιαχνε δρόμους και σαν κομμουνιστής ήταν πότε εξόριστος και πότε κυνηγημένος. Τον...

Το κορυφαίο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας!

Στην Φινλανδία, το σχολείο ξεκινά όταν το παιδί είναι 7 ετών. Θεωρείται το καλύτερο σχολικό...