ΑρχικήΔιαφοραH Πολιορκία της Κέρκυρας απο τους Οθωμάνους

H Πολιορκία της Κέρκυρας απο τους Οθωμάνους

11 Αυγούστου: Η Πολιορκία της Κέρκυρας από τους Τούρκους το 1716 και το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα

Στις αρχές Ιουλίου του 1716, κατά την διάρκεια του έβδομου και τελευταίου Ενετοτουρκικού Πολέμου (1714-1718), οι Οθωμανοί Τούρκοι πολιόρκησαν από θαλάσσης την Κέρκυρα, που βρισκόταν εκείνα τα χρόνια υπό ενετική ( βενετσιάνικη) κατοχή. Κατάφεραν να αποβιβάσουν δυνάμεις στο νησί και να κυριεύσουν τα οχυρά του Μαντουκιού, της Γαρίτσας και τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος.

Οι σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων για την κατάληψη της Κέρκυρας κράτησαν για έναν ολόκληρο μήνα. Οι ντόπιοι, Ενετοί και Έλληνες, υπό την αρχηγία του γερμανού κόμη Γιόχαν Ματίας φον ντερ Σούλενμπουργκ (1661-1747), αντέταξαν σθεναρή και αποτελεσματική άμυνα, αποκρούοντας τις τουρκικές επιθέσεις. Στις 8 Αυγούστου, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν γενική έφοδο, αλλά αποκρούστηκαν από τους πολιορκημένους με καλά οργανωμένη αντεπίθεση.

Την επομένη , 9 Αυγούστου, σφοδρή θύελλα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στα τουρκικά πλοία. Την νύχτα της 10ης Αυγούστου, οι Τούρκοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το εγχείρημα κατάληψης της Κέρκυρας και την επομένη, 11 Αυγούστου, άρχισαν να αποχωρούν από το νησί.

Ο κερκυραϊκός λαός, που όλο το διάστημα της πολιορκίας τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές, απέδωσε την σωτηρία της Κέρκυρας στην επέμβαση του προστάτη του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο άγιος με την μορφή καλόγερου βγήκε από τον ομώνυμο ναό και κρατώντας αναμμένο πυρσό προκάλεσε πανικό στους Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι το έβαλαν στα πόδια.

Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου, τελείται μεγάλη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Σπυρίδωνα, συνοδεία των Φιλαρμονικών του νησιού, την οποία παρακολουθούν πλήθος Κερκυραίων και επισκεπτών του νησιού.

Τελευταία Αρθρα

Κόρντομπα: ”Καταφέραμε να δοξάσουμε την Κολομβία”

«Μια ανεκπλήρωτη επιθυμία είναι αναμφίβολα η συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο με την Κολομβία. Για να...

Τα καλοκαίρια των διακοπών και της μπάλας

Είναι 10 Αυγούστου. Είσαι δώδεκα χρονών και —όπως κάθε ευλογημένο απόγευμα— βρίσκεσαι έξω, στον ανοιχτό...

Ντοναντόνι: ”Εκείνη η Μίλαν είχε σπουδαίες προσωπικότητες”

"Στην Μίλαν, οι συναδέλφοι μου με αποκαλούσαν με ένα ψευδώνυμο, 'Osso'. Επειδή ήμουν κάποιος που...

Τελικός Τσάμπιονς Λίγκ, εν έτει 2012, το έπος της Τσέλσι

Το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2011-12 ήταν η 57η διοργάνωση και η 20ή από...

Παρομοια αρθρα

O Μπεκμέζ Ζαδέ Χαλίλ Μπέης, έσωσε 122 Έλληνες της Μπάφρας

Μπεκμέζ Ζαδέ Χαλίλ Μπέης... Ο άνθρωπος που έσωσε από βέβαιο θάνατο 122 Έλληνες της Μπάφρας. Τη...

Πέργαμος Μικράς Ασίας, απο τα αρχαία χρόνια

Οι Έλληνες κατοίκησαν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Ίδρυσαν πόλεις, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο...

Εζέλ… Νονός και Κόμη Μόντε Κρίστο, σε τουρκική έκδοση

Το Εζέλ μια τουρκική τηλεοπτική σειρά, η οποία ξεκίνησε αρχικά στο Show TV το...