ΑρχικήΠοδοσφαιροΕλληνικό ΠοδόσφαιροΒέροια! ''Η Βασίλισσα του Βορρά''

Βέροια! ”Η Βασίλισσα του Βορρά”

Ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Βέροια, ιδρύθηκε το 1960 μετά από συγχώνευση των τοπικών ομάδων Βέρμιο και Ερμής.

Η ιδέα της συγχώνευσης των δύο ομάδων της Βέροιας, του «Π.Α.Ο. Βέρμιον» και του «Α.Ο. Ερμής», προέκυψε μετά την καθιέρωση των εθνικών κατηγοριών στην Ελλάδα την περίοδο 1959-60 και υλοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1960.

Λόγω πίεσης χρόνου, η ομάδα που προέκυψε από τη συγχώνευση δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣΚΔΜ (όπου συμμετείχαν ομάδες των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας) της περιόδου 1960-61 με το όνομα «Βέρμιο» και τελικά μετονομάστηκε σε «Γ.Α.Σ. Βέροια» τον Οκτώβριο του 1960.

Οι αντιδράσεις δεν έλειπαν και αυτές καθυστερούσαν την υλοποίηση της συγχώνευσης.

Οι αντιρρησίες, που το μοναδικό τους επιχείρημα ήταν ότι δεν ήθελαν να χαθεί η ονομασία του συλλόγου του οποίου ήσαν οπαδοί, αποτελούσαν οπωσδήποτε τη μειοψηφία, γι’ αυτό και υπερίσχυσε η άποψη όλων εκείνων που ήθελαν τη συγχώνευση.

Έτσι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε από το Βέρμιο, που σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του στις 5 Ιουλίου 1960 με μοναδικό το επίμαχο αυτό θέμα, αποφασίζεται με συντριπτική πλειοψηφία η συγχώνευση των δυο ομάδων.

Ακολούθησε το έγγραφο του Δ.Σ. του ΠΑΟ Βερμίου προς το αντίστοιχο του Α.Ο. Ερμή, με το οποίο γνώριζε το αποτέλεσμα της συνέλευσής του.

Το ίδιο βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. του Ερμή και αποφάσισε τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής την οποίαν αποτελούσαν ο πρόεδρος Θωμάς Καλιμπάκας, ο Γεν. Γραμματέας Κώστας Μπιζιούρας και ο ταμίας Γιάννης Κούρτης, προκειμένου να έρθει σε επαφή με την αντίστοιχη του Βερμίου να ανταλλάξει μαζί της απόψεις και να ενημερώσει στη συνέχεια το Δ.Σ. στην επόμενη συνεδρίαση που θα γινόταν δυο ημέρες αργότερα και κατά την οποία αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την 17ην Ιουλίου 1960 προκειμένου να αποφασίσουν τα μέλη του ομίλου για τη συγχώνευση.

Όπως τα μέλη του Βερμίου στη συνέλευσή τους, έτσι και αυτά του Ερμή στη δική τους συνέλευση είπαν «ναι» στη συνένωση των δυο δυνάμεων.

Για να οριστικοποιηθεί λοιπόν αυτή έπρεπε να ρυθμιστούν ορισμένα σοβαρά θέματα καθώς και οι λεπτομέρειες.

Για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε μια εξαμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Κούτερη, Γιώργο Λελεκάκη και Λάμπρο Παρούση που εκπροσωπούσαν το Βέρμιο και τους Θωμά Καλλιμπάκα, Γιάννη Κούρτη και Χρήστο Γεωργουδάκη που εκπροσωπούσαν τον Ερμή. Η εξαμελής αυτή επιτροπή, σε όλες τις συσκέψεις που έκανε για την ρύθμιση και της τελευταίας λεπτομέρειας, πλαισιωνόταν από τον καθηγητή της Γυμναστικής Βαγγέλη Ραγάζο, αδελφό του μεγάλου και ένδοξου μαραθωνοδρόμου Θανάση Ραγάζου, ο οποίος ως ουδέτερος ήταν αποδεκτός και από τις δυο πλευρές.

Η ονομασία και τα χρώματα της νέας ομάδας που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή.

Ως προς το πρώτο σκέλος, δηλαδή την ονομασία, ακούστηκαν αρκετές προτάσεις.

Εκείνος όμως που έκανε διάνα ήταν ο Γ. Λελεκάκης, ο οποίος κατά τα ιταλικά πρότυπα πρότεινε να δοθεί στην ομάδα το όνομα της πόλης δηλαδή «Βέροια», κάτι που άρεσε και έγινε δεκτό αμέσως και από τους υπόλοιπους. Επειδή όμως προβλεπόταν από το καταστατικό και η καλλιέργεια του στίβου και των αθλοπαιδιών, ύστερα από πρόταση του αείμνηστου Γιάννη Κούρτη, έγινε η προσθήκη των αρχικών γραμμάτων «Γ.Α.Σ.» που σημαίνουν Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος για να πάρει η ομάδα την εξής πλέον ολοκληρωμένη ονομασία «Γ.Α.Σ. Βέροια».

Αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή των χρωμάτων της Βέροιας διαδραμάτισε ο τότε παίκτης και προπονητής του Βερμίου και παλαιός διεθνής Κώστας Σωτηριάδης (Κωστάρας) που έριξε την ιδέα του βυσσινί – μπλε.

Η υπόδειξή του έγινε δεκτή από τα μέλη της επιτροπής, μια και στις προθέσεις της τελευταίας ήταν να επιλεγούν χρώματα που να μην έχουν σχέση με εκείνα του Π.Α.Ο. Βερμίου (κίτρινο – μαύρο) και του Α.Ο. Ερμή (πράσινο – άσπρο).

Ήθελαν να παρουσιαστεί κάτι καινούργιο, που να το αγκαλιάσουν με θέρμη όλοι οι Βεροιώτες φίλαθλοι.

Τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου ήταν πολύ μικρά και φυσικά δεν επαρκούσαν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να συμμετάσχει ο Γ.Α.Σ. Βέροια στο τοπικό πρωτάθλημα.

Για το λόγο αυτό και για να ξεπεραστούν οι αντικειμενικές αυτές δυσκολίες, αποφασίστηκε να γίνει κλήρωση μεταξύ των ομάδων Βερμίου – Ερμή και όποια από τις δυο έβγαινε από την κληρωτίδα αυτή θα ήταν η αντιπροσωπευτική ομάδα της πόλης.

Έτσι τοποθετήθηκαν στην κληρωτίδα δυο ομοιόμορφα χαρτάκια, που στο κάθε ένα από αυτά ήταν γραμμένη η ονομασία της μιας εκ των δυο ομάδων, για να ανασυρθεί από αυτήν το χαρτάκι με την ένδειξη «Βέρμιο».

Κατόπιν αυτού μέσα στη βδομάδα (ήταν περίοδος μεταγραφών) όλοι οι επίλεκτοι ποδοσφαιριστές του Ερμή, μεταξύ των οποίων και ο προπονητής τους Βύρων Καραλάζος, υπέγραψαν δελτίο στο Βέρμιο το οποίο στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας ΕΠΣΚΔΜ που συμμετείχαν οι καλύτερες ομάδες των Νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλης και που άρχισε ύστερα από 40 ημέρες εκπροσώπησε τη Βέροια, ενώ ο Ερμής στον οποίο παρέμειναν οι νεαροί παίκτες του με την προσθήκη των μεταγραφέντων σ’ αυτόν, επίσης νεαρών του Βερμίου, συμμετείχε στην ίδια κατηγορία, ως δεύτερη ομάδα της Βέροιας.

Η εξαμελής επιτροπή, αφού αποπεράτωσε όλη αυτή τη διαδικασία και ρύθμισε και την τελευταία λεπτομέρεια επισκέφθηκε τον τότε Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Σερεπίσιο, ο οποίος είχε δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για τη συγχώνευση και παρουσία του συντάχτηκε πρακτικό που υπογράφηκε από όλα τα μέλη και επικυρώθηκε από τον ίδιο.

Ενώ λοιπόν τον Ιούλιο του 1960 τελείωσε το ουσιαστικό μέρος της συγχώνευσης του Βερμίου και του Ερμή, τρεις μήνες αργότερα κι ενώ το πρωτάθλημα βρισκόταν στην 5η αγωνιστική ημέρα άρχισαν οι διαδικασίες ώστε και τυπικά πλέον να προκύψει ο Γ.Α.Σ. Bέροια.

Έτσι στις 2-10-1960 πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του Π.Α.Ο. Βέρμιον, προκειμένου να γίνει η μετονομασία της ομάδας σε Γ.Α.Σ. Bέροια (στη συνέλευση παραβρίσκονται μόνο τα μέλη του Βερμίου).

Την πρώτη της εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής έκανε την περίοδο 1962-63 όπου κατετάγη 6η. Το 1966 κατέκτησε τον τίτλο και προβιβάστηκε στη μεγάλη κατηγορία, όπου και αγωνίστηκε έως το 1972 με εξαίρεση την περίοδο 1969-70 που αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία. Από το 1972 έως το 1991 η Βέροια ήταν από τις σταθερότερες παρουσίες στη Β’ Εθνική, ενώ ενδιάμεσα πανηγύρισε την άνοδο στην Α’ Εθνική δύο φορές, την περίοδο 1976-77 και την περίοδο 1985-86. Την πρώτη φορά έμεινε στη μεγάλη κατηγορία μόνο για μία περίοδο (1977-78), καθώς αντιμετώπισε αφαίρεση δέκα βαθμών λόγω υπόθεσης δωροδοκίας. Τη δεύτερη, η ομάδα με προπονητή τον Τέλη Μπατάκη αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική για δύο περιόδους (1986-88), ενώ την περίοδο 1986-87 κατέκτησε την καλύτερη θέση στην ιστορία της ισοβαθμώντας στην 7η θέση με την ΑΕΚ και τη Λάρισα.

Το 1991 η Βέροια υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γ΄εθνική. Επέστρεψε στη δεύτερη κατηγορία το 1993 και στην πρώτη το 1996. Εκεί παρέμεινε για τρεις περιόδους με κορυφαία αυτήν του 1997-98, όταν σημείωσε δύο αξέχαστες νίκες, επί της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με 2-1 και επί του Ολυμπιακού στο Στάδιο Καρισκάκη με 2-0. Ο αγώνας αυτός έγινε την τελευταία αγωνιστική, στον οποίο η Βέροια αν και γηπεδούχος δέχτηκε να αγωνιστεί στον Πειραιά για να διεξαχθεί η φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Από το 1999 ξεκίνησε μια πτωτική πορεία κατά την οποία η Βέροια κατέληξε το 2001 στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, καθώς υφίσταται τρεις συνεχείς υποβιβασμούς. 

Η Βέροια έχει αναδείξει πολλούς αξιόλογους ποδοσφαιριστές, αρκετοί από τους οποίους έκαναν καριέρα σε μεγάλους συλλόγους της χώρας αλλά και στην εθνική Ελλάδας. Ξεχωρίζουν τη δεκαετία του ’60 οι Βαγγέλης Συρόπουλος, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Δανδέλης, Θωμάς Λιόλιος, τη δεκαετία του ’70 οι Δημήτρης Γκέσιος, Σάκης Σίμπος, Στέφανος Γαϊτάνος, Χρήστος Υφαντίδης, Τάκης Παπατζίκος, Μπάμπης Σαββίδης, Μπάμπης Ακριβόπουλος, τη δεκαετία του ’80 οι Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Ιάκωβος Χατζηαθανασίου, Γιώτης Τσαλουχίδης, Αλέξης Αλεξανδρής, ενώ την δεκαετία του ’90 η ομάδα βασίστηκε σε ένα μείγμα νεαρότερων παικτών όπως οι Αλέξανδρος Δέλλιος, Θωμάς Τρούπκος, Γιώργος Κουλακιώτης, Γιάννης Μαλλούς και ποδοσφαιριστών που ήρθαν στη δύση της καριέρας τους, όπως οι Όλεγκ Προτάσοφ και Τάσος Μητρόπουλος, με σπουδαία αποτελέσματα.

Η Βέροια έχει κατακτήσει 9 τίτλους:

3 Πρωταθλήματα Β΄ Εθνικής: 1966, 1970, 1977
2 Πρωτάθλήματα Γ΄ Εθνικής: 2005, 2010
1 Πρωτάθλημα Εθνικής Ερασιτεχνικής: 2003
1 Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας: 2003
2 Κύπελλα ερασιτεχνών Ημαθίας: 2002, 2003

Τελευταία Αρθρα

Μακ Κένι: ”Είμαι ο μεγαλύτερος κριτής του εαυτού μου”

"Ο χρόνος μου στην Leeds ήταν ίσως ένα από τα χαμηλότερα σημεία, αν όχι...

Ο Ντιέγκο εναντίον των Άγγλων, εν έτει 1986

Πάντα το παιχνίδι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα εναντίον της Αγγλίας ήταν η τέλεια περίληψη...

Σίλβιο Μπαλντίνι: ”Μερικά ματς τα σημαδεύει η μοίρα”

"Κάποτε πήγα στο νεκροταφείο για να επισκεφτώ έναν κύριο, φίλο και μεγάλο οπαδό της...

Ντανίλο: ”Όταν πήγα στην Ρεάλ πέρασα κατάθλιψη”

"Κατά τη διάρκεια της πρώτης μου σεζόν στην Ρεάλ Μαδρίτης ένιωσα κατάθλιψη. Ένιωσα χαμένος, άχρηστος. Στο...

Παρομοια αρθρα

Μακ Κένι: ”Είμαι ο μεγαλύτερος κριτής του εαυτού μου”

"Ο χρόνος μου στην Leeds ήταν ίσως ένα από τα χαμηλότερα σημεία, αν όχι...

Ο Ντιέγκο εναντίον των Άγγλων, εν έτει 1986

Πάντα το παιχνίδι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα εναντίον της Αγγλίας ήταν η τέλεια περίληψη...

Σίλβιο Μπαλντίνι: ”Μερικά ματς τα σημαδεύει η μοίρα”

"Κάποτε πήγα στο νεκροταφείο για να επισκεφτώ έναν κύριο, φίλο και μεγάλο οπαδό της...