Στις 23 Μαρτίου του 1888 πέντε Αγγλικοί σύλλογοι (Μπλάκμπερν Ρόβερς, Άστον Βίλα, Μπόλτον Γουόντερερς, Πρέστον Νορθ Εντ και Γουέστ Μπρομ) έβαλαν σε εφαρμογή την ιδέα του Σκωτσέζου Γουίλιαμ ΜακΓκρέγκορ που ήταν μέλος της διοίκησης της Άστον Βίλα.
Η ιδέα ήταν να διοργανωθεί ένα πρωτάθλημα που οι ομάδες δεν θα παίζουν μόνο ένα νοκ άουτ παιχνίδι που είτε θα περνάνε στον
επόμενο γύρο είτε θα αποκλείονται περιμένοντας μέχρι …του χρόνου να ξαναπαίξουν. Αυτο ακριβώς που γίνονταν στο Κύπελλο Αγγλίας που είχε ξεκινήσει το 1871.
Σύμφωνα με τον ΜακΓκρέγκορ όλοι θα μπορούσαν να παίζουν με όλους ένα παιχνίδι εντός, ένα εκτός. Με τον τρόπο αυτό θα παραμένει αυξημένο το ενδιαφέρον για όλες τις ομάδες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επίσης θα είναι και πιο δίκαιο από το φορμάτ του Κυπέλλου.
Η ιδέα βρήκε μεγάλη αποδοχή που μερικές ημέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνάντηση στο Λονδίνο με εκπροσώπους περισσότερων συλλόγων. Τελικά εκτός των πέντε αρχικών συμπεριληφθηκαν οι Μπέρνλι, Ντέρμπι Κάουντι, Έβερτον, Νοτς Κάουντι, Στόουκ, Γουλφς και Άκρινγκτον ενώ κάποιες ακόμη ομάδες απορρίφθηκαν για διαφόρους λόγους.
Μερικούς μήνες αργότερα έγινε η σέντρα της πρώτης διοργάνωσης του Αγγλικού Πρωταθλήματος που συμμετείχαν 12 σύλλογοι, με παιχνίδαι μέσα/έξω
και με βαθμολογικό σύστημα νίκη/ισοπαλία/ήττα 2/1/0 βαθμοί αντίστοιχα.
Η Πρέστον Νορθ Έντ αναδείχθηκε η πρώτη πρωταθλήτρια Αγγλίας (σεζόν 1889-90) κατακτώντας αήττητη το πρωτάθλημα. Ένα επίτευγμα που κράτησε για περισσότερο από έναν αιώνα αφού το ξαναέκανε η Άρσεναλ τη σεζόν 2003-04.
Πληροφορίες “Why is football played 11vs11?”




