ΑρχικήΠοδοσφαιροH Εθνική Γαλικίας και η Θέλτα

H Εθνική Γαλικίας και η Θέλτα

Η Εθνική Γαλικίας αντιπροσωπεύει το ομώνυμο κρατίδιο της Γαλικίας, που είναι μέρος του Βασιλείου της Ισπανίας.

Η Εθνική Γαλικίας, δεν είναι αναγνωρισμένη απο την UEFA η την FIFA, καθώς την αντιπροσωπεύει στους διεθνείς αγώνες της η Ισπανία.

Εχει το δικαίωμα όμως η ποδοσφαιρική ομοσπόνδια του κρατιδίου να διοργανώνει φιλικούς αγώνες.

Στην Γαλικία εδρεύουν πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, εξ αυτών η Θέλτα, η Λα Κορούνια, η Λούγκο, η Κομποστέλα, η Φερόλ, η Ποντεβέδρα και η Φουενλαμπράδα οι πιο γνωστές.

Οι αγωνες που εχει δωσει ειναι οι εξης:
Γαλικία – Κεντρική Ισπανία 4-1
Ανδαλουσία – Γαλικία 1-4
Γαλικία – Αστουρία 1-3
Κεντρική Ισπανία – Γαλικία 1-0
Γαλικία – Σπόρτινγκ Λισαβόνας 4-2
Γαλικία – Ουρουγουάη 4-2
Γαλικία – Εκουαδόρ 1-1
Γαλικία – Καμερούν 1-1
Γαλικία – Ιράν 3-2
Γαλικία – Βενεζουέλα 1-1

Η Θέλτα, εδρεύει στην πόλη Βίγκο της αυτόνομης επαρχίας της Γαλικίας.

Ιδρύθηκε στις 23 Αυγουστου 1923, έπειτα απο την συνένωση των ομάδων της Ρεάλ Βίγκο, Σπόρτινγκ και Ρεάλ Φορτούνα.

Το παρατσούκλι της είναι “Os Celestes” δηλαδή “Μπλε Ουρανοί”.

Εδρα της είναι το σταδιο “Μπαλαίδος” το οποίο χωράει 29000 άτομα και τ’όνομα της προέρχεται απο τους Κέλτες, που ζούσανε κάποτε και στην περιοχή της Γαλικίας.

Το μεγάλο ντέρμπι μίσους είναι με την αιώνια αντίπαλο της, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, όπου η Γαλικία χωρίζεται στα δύο και είναι γνωστό στην Γαλικιανή γλώσσα ως “O Noso derbi”.

Κύριο χαρακτηριστικό των ντέρμπι αυτών, είναι οτι ανεξαρτήτου έδρας, κατα την είσοδο των δυο ομάδων, παιανίζει ο εθνικός ύμνος του κρατιδίου της Γαλικίας και τραγουδιέται με πάθος, αν και οι Γαλιθιανοί ποτέ δεν είχαν βλέψεις ανεξαρτησίας απο την Ισπανία, αν και είναι μαζί με την Καταλονία και την Χώρα των Βάσκων, οι επαρχίες με τα περισσότερα προνόμια αυτονομίας λόγω γλώσσας και κουλτούρας.

Η Θέλτα δεν εχει κερδίσει ποτέ κάποιον τίτλο στην Ισπανία, αν κι’εχει βρεθεί τρεις φορές σε τελικό κυπέλλου στην ιστοριά της.

Μια απο της καλύτερες σεζον της ήταν το 1970-71 όταν και τελείωσε το πρωτάθλημα αήττητη στην έδρα της κι’έγινε γνωστή ως ο “φονέας των γιγάντων”.

Η καλύτερη θέση που εχει λάβει ποτε στο Ισπανικό πρωτάθλημα, ειναι την σεζόν 2002-2003,οταν και τερμάτισε στην 4η θεση, εξασφαλίζοντας συμμετοχή στο Τσαμπιονς Λιγκ.

Εχει συμμετάσχει και στις δυο τη τάξει διοργανώσεις της UEFA, με την καλύτερη της πορεία στο Τσαμπιονς Λιγκ να ειναι μέχρι τους “16” του θεσμού οταν κι’αποκλείστηκε απο την Άρσεναλ, ενω στο Γιουρόπα Λιγκ οταν αποκλείστηκε στα ημιτελικά απο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την περασμένη σεζόν.

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ειναι ο Ερμιντίτα με 113 γκολ και πρώτος σε συμμετοχές ο Μανόλο με 475.

Μερικοί απο τους πιο γνωστους παίκτες που εχουν περάσει απο την Θέλτα…
Πάμπλο Καμπαγέρο
Κλοντ Μακελελέ

Γκουστάβο Λόπεζ
Αουγκούστο Φερνάντεζ
Σιλβίνιο
Πάμπλο Κοντρέρας
Πάμπλο Ερνάντεζ
Μαουρίτσιο Πινίγια
Βαλερί Καρπίν
Αλεξάντερ Μοστοβόι
Μπένι Μακ Κάρθι
Σαντιάγκο Κανιθάρεζ
Νολίτο
Μίτσελ Σαλγκάδο
Χουανφράν

Πινέδα
Πάμπλο Γκαρσία
Ιαγκο Ασπας
Ζήσης Βρύζας

Γιαννάκης Οκκάς

Τελευταία Αρθρα

”Οι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να επιβιβασθούν”

30 Αυγούστου 1922... Κανείς δεν ήξερε το μεγάλο κακό που ερχόταν…..την μεγάλη φωτιά …η Σμύρνη...

Σμύρνη 1921, ο Χρυσόστομος στην εξέδρα του Πανιωνίου

Μια σπάνια φωτογραφική στιγμή από τη Σμύρνη των τελευταίων χρόνων πριν από την Μικρασιατική...

Oι απελάσεις των Ελλήνων απο την Πόλη το 1964

Στις 16 Μαρτίου του 1964 η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε μονόπλευρα τη Σύμβαση του 1930...

Γεώργιος Κονδύλης, ο Κεραυνός

Γεώργιος Κονδύλης ο Κεραυνός: Το όνομα που οι Τούρκοι δεν ξέχασαν και δεν θα...

Παρομοια αρθρα

Ιμπραήμοβιτς: ”Ο Μουρίνιο έχει τρόπο να μπαίνει στο κεφάλι σου”

"Όταν κερδιζεις ένα τέτοιο βραβείο, θα έπρεπε να ντρέπεσαι, θα έπρεπε να πεις στην...

Mεσούτ Εζίλ, τα τρία τρομερά χρόνια στην Ρεάλ

«Ήμουν πολύ λυπημένος όταν έφυγα από την Μαδρίτη. Θυμάμαι στο αεροδρόμιο, την στιγμή που το...

ΑΠΟΕΛ, η ιστορία και η ίδρυση της ομάδας

Την εποχή της ίδρυσης του ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο υπήρχαν ελάχιστα σωματεία που ασχολούνταν με...