ΑρχικήΠοδοσφαιροΕλληνικό ΠοδόσφαιροΕυαγόρας Παλληκαρίδης, ένας αιώνιος Αγωνιστής

Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ένας αιώνιος Αγωνιστής

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης γεννήθηκε στις 27/2/1938 στο χωριό Τσάδα, της Πάφου.

Από τα μαθητικά του χρόνια υπήρξε αγωνιστής, καθώς στα 15 του, το 1953, κατέβασε και τεμάχισε την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου, την ημέρα που η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε τη στέψη της στο Λονδίνο.

Αυτή η κίνησή του, ήταν το έναυσμα μαζικών διαδηλώσεων που ματαίωσαν εορτασμούς, οι οποίοι είχαν οργανωθεί από τους Άγγλους στην Πάφο.

Δύο χρόνια μετά το 1955, ο ήρωάς μας, συλλαμβάνεται και πάλι ως μέλος της νεολαίας της ΕΟΚΑ, επειδή συμμετείχε σε παράνομη πορεία για την υπόθεση του πλοιαρίου «Άγιος Γεώργιος»

Στις 18/12/1956, έρχεται η τρίτη και η τελευταία σύλληψή του.

Ο Ευαγόρας πιάστηκε με οπλοπολυβόλο και γεμιστήρες και πήγε σε δίκη.

Τα παλικαρίσια λόγια του στη δίκη;

«Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα, το έκαμα ως Έλλην Κύπριος, όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο.»

Οι ψυχροί Άγγλοι δικαστές δεν υπολόγισαν τίποτα και επέβαλαν χωρίς καμιά ντροπή την εσχάτη των ποινών.

Η αντίδραση του κόσμου; ΧΑΜΟΣ!

Μαθητές, κάτοικοι της Κύπρου και της Ελλάδας, η ελληνική Βουλή, αλλά και η εκκλησία έστειλαν τηλεγραφήματα στις αρχές. Ξέσπασαν παντού πορείες και διαδηλώσεις. Η Κυπριακή Αδελφότητα της Αθήνας απευθύνθηκε μέχρι και στον βασιλιά Παύλο, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Λίγο πριν πλησιάσει η μέρα της εκτέλεσης του, στο τελευταίο του γράμμα έδειξε για ακόμα μια φορά την τεράστια καρδιά του.

«Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το καθετί. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.»

Δυο λεπτά πριν εκτελεστεί τραγούδησε τον Εθνικό ύμνο.

Ο 19χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε στις 14/3/1957. Θάφτηκε μέσα στις φυλακές, στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα» της Λευκωσίας και πέρασε στην αιωνιότητα.

Τελευταία Αρθρα

”Οι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να επιβιβασθούν”

30 Αυγούστου 1922... Κανείς δεν ήξερε το μεγάλο κακό που ερχόταν…..την μεγάλη φωτιά …η Σμύρνη...

Σμύρνη 1921, ο Χρυσόστομος στην εξέδρα του Πανιωνίου

Μια σπάνια φωτογραφική στιγμή από τη Σμύρνη των τελευταίων χρόνων πριν από την Μικρασιατική...

Oι απελάσεις των Ελλήνων απο την Πόλη το 1964

Στις 16 Μαρτίου του 1964 η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε μονόπλευρα τη Σύμβαση του 1930...

Γεώργιος Κονδύλης, ο Κεραυνός

Γεώργιος Κονδύλης ο Κεραυνός: Το όνομα που οι Τούρκοι δεν ξέχασαν και δεν θα...

Παρομοια αρθρα

Ιμπραήμοβιτς: ”Ο Μουρίνιο έχει τρόπο να μπαίνει στο κεφάλι σου”

"Όταν κερδιζεις ένα τέτοιο βραβείο, θα έπρεπε να ντρέπεσαι, θα έπρεπε να πεις στην...

Mεσούτ Εζίλ, τα τρία τρομερά χρόνια στην Ρεάλ

«Ήμουν πολύ λυπημένος όταν έφυγα από την Μαδρίτη. Θυμάμαι στο αεροδρόμιο, την στιγμή που το...

ΑΠΟΕΛ, η ιστορία και η ίδρυση της ομάδας

Την εποχή της ίδρυσης του ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο υπήρχαν ελάχιστα σωματεία που ασχολούνταν με...