ΑρχικήΠολιτισμός & ΤόποιΣινεμά & ΜουσικήΤζουζέπε Τορνατόρε - Σινεμά "Ο παράδεισος" (1988)

Τζουζέπε Τορνατόρε – Σινεμά “Ο παράδεισος” (1988)

Το Σινεμά ο Παράδεισος (πρωτότυπος τίτλος: Nuovo Cinema Paradiso) είναι ιταλική ταινία του 1988 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τζουζέπε Τορνατόρε.
Ρώμη, δεκαετία του 80.

Ο διάσημος σκηνοθέτης Σαλβατόρε Ντι Βίτα γυρίζει σπίτι του, όπου η ερωμένη του του λέει ότι τηλεφώνησε η μητέρα του για να ενημερώσει πως πέθανε ο Αλφρέντο.

Επίσης, ο Σαλβατόρε δεν έχει πάει στο χωριό του, το Τζιανκάλντο στη Σικελία, εδώ και 30 χρόνια.

Τότε αρχίζει μια ιστορική αναδρομή, που ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του Σαλβατόρε.

Στο σινεμά της γειτονιάς του, το Cinema Paradiso, ο Σαλβατόρε (Τότο) πηγαίνει συχνά και γίνεται φίλος με τον άντρα που προβάλλει τις ταινίες, τον Αλφρέντο.

Στο σινεμά πηγαίνει πολύς κόσμος και ο παπάς ζητά από τον Αλφρέντο να κόβει τις σκηνές με τα φιλιά, καθώς τις θεωρεί ανήθικες.

Μία μέρα, δημιουργείται επιπλοκή και η αίθουσα που βρίσκεται ο Αλφρέντο παίρνει φωτιά. Τότε ο μικρός Τότο τρέχει και σέρνει τον Αλφρέντο έξω, σώζοντας τη ζωή του.

Μετά από μια δεκαετία, ο Σαλβατόρε είναι μαθητής λυκείου και δουλεύει στο Cinema Paradiso, προβάλλοντας ταινίες.

Μια μέρα τον επισκέπτεται ο Αλφρέντο και αποκαλύπτεται πως είναι τυφλός, κάτι που του συνέβη τη νύχτα που κάηκε το σινεμά.

Ο Σαλβατόρε είναι ερωτευμένος με την Έλενα, την κόρη ενός τραπεζίτη.

Μετά από πολλή προσπάθεια κάνουν σχέση, όμως χωρίζουν λόγω της άρνησης του πατέρα της.

Ο Σαλβατόρε απογοητευμένος, πηγαίνει στον στρατό και στέλνει συνεχώς γράμματα στην Έλενα, χωρίς ανταπόκριση.

Όταν γυρίζει στο χωριό του, ο Αλφρέντο τον παρακινεί να φύγει για πάντα από εκεί και να μην ξαναγυρίσει πίσω, ούτως ώστε να εκπληρώσει τα όνειρά του.

Πίσω στο σήμερα, ο Σαλβατόρε γυρίζει στο χωριό του για την κηδεία του Αλφρέντο.

Έχει αλλάξει πολύ η όψη της περιοχής και το Cinema Paradiso είναι ένα ερείπιο.

Ο ιδιοκτήτης τον πληροφορεί πως έχει κλείσει εδώ και 6 χρόνια και πως σε λίγες μέρες θα το γκρεμίσει ο δήμος για να το κάνει πάρκινγκ.

Η χήρα του Αλφρέντο του λέει πως του έχει αφήσει κάτι.

Ο Σαλβατόρε το παίρνει στο σπίτι του και βλέπει πως είναι μια σειρά από φιλμ.

Έπειτα, βλέπει ένα βίντεο που είχε τραβήξει παλιά, στο οποίο προβάλλεται η Έλενα, και η μητέρα του του λέει πως όσες φορές τον έχει πάρει τηλέφωνο, έχουν απαντήσει πολλές γυναίκες, όμως καμία δεν ακούγεται σαν να τον αγαπάει. Επίσης, του λέει πως δεν του κρατά κακία που δεν πήγε να την δει 30 χρόνια.

Γυρνώντας στη Ρώμη, ο Σαλβατόρε προβάλλει τα φιλμ που του άφησε ο Αλφρέντο, τα οποία περιέχουν όλες τις σκηνές με τα φιλιά που του είχε πει ο παπάς να κόψει.

Ο Σαλβατόρε αισθάνεται αγαλλίαση και ξεσπά σε κλάματα.
Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Μέγα Βραβείο στο 42ο φεστιβάλ των Καννών (μαζί με το Πολύ όμορφη για σένα).

Τελευταία Αρθρα

”Οι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να επιβιβασθούν”

30 Αυγούστου 1922... Κανείς δεν ήξερε το μεγάλο κακό που ερχόταν…..την μεγάλη φωτιά …η Σμύρνη...

Σμύρνη 1921, ο Χρυσόστομος στην εξέδρα του Πανιωνίου

Μια σπάνια φωτογραφική στιγμή από τη Σμύρνη των τελευταίων χρόνων πριν από την Μικρασιατική...

Oι απελάσεις των Ελλήνων απο την Πόλη το 1964

Στις 16 Μαρτίου του 1964 η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε μονόπλευρα τη Σύμβαση του 1930...

Γεώργιος Κονδύλης, ο Κεραυνός

Γεώργιος Κονδύλης ο Κεραυνός: Το όνομα που οι Τούρκοι δεν ξέχασαν και δεν θα...

Παρομοια αρθρα

Εζέλ… Νονός και Κόμη Μόντε Κρίστο, σε τουρκική έκδοση

Το Εζέλ μια τουρκική τηλεοπτική σειρά, η οποία ξεκίνησε αρχικά στο Show TV το...

Σύλλογος Φίλων και μελέτης έργου Βασιλείου Τερλέγκα

''Πλησίαζαν τα μεσάνυχτα… μια χαρά ανάβλυζε στην πόλη, μια χαρά σαν περιτύλιγμα δώρου, φανταχτερή...

Cinema Paradiso… ”Μην ξανάρθεις, μην υποκύψεις στη νοσταλγία”

-Φύγε από εδώ! Πήγαινε στη Ρώμη. Είσαι νέος και ο κόσμος είναι δικός σου. Εγώ είμαι γέρος. Δεν...