ΑρχικήΠοδοσφαιροΗ μεγάλη αγάπη του Ζβόνιμιρ Μπόμπαν για την Κροατία

Η μεγάλη αγάπη του Ζβόνιμιρ Μπόμπαν για την Κροατία

«Για τη φανέλα της Γιουγκοσλαβίας έδινα τα πάντα, αλλά για την φανέλα της Κροατίας θα μπορούσα να πεθάνω».

Στις 13 Μαΐου 1990 έγινε ο αγώνας Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Ερυθρός Αστέρας.

Την παραμονή του αγώνα το κλίμα ήταν ήδη πολύ τεταμένο, ο πόλεμος ήταν πλέον μπροστά μας.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων άρχισαν αμέσως να έρχονται αντιμέτωποι και σε λίγα λεπτά η κατάσταση εκφυλίστηκε δραματικά.

Η αστυνομία χτυπούσε τους οπαδούς της Ντιναμό με ρόπαλα και έριχνε δακρυγόνα.

Σε εκείνο το σημείο η κατάσταση ξέφυγε και ξέσπασε χάος στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Μπόμπαν, ο οποίος ήταν μόλις 21 ετών τότε, χτύπησε με το γόνατό του έναν Βόσνιο αστυνομικό για να υπερασπιστεί έναν νεαρό Κροάτη οπαδό από τα ρόπαλα της αστυνομίας. Μια εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Ο Μπόμπαν, μετά από εκείνο το επεισόδιο, εξέτισε ποινή αποκλεισμού έξι μηνών.

Βαριά τιμωρία για τον μελλοντικό μέσο της Μίλαν, ο οποίος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Ιταλία.

Γεννήθηκε στο Ιμότσκι της Κροατίας στις 8 Οκτωβρίου του 1968 και ξεκίνησε την καριέρα του από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Τον Μάιο του 1990 κατά τα επεισόδια μεταξύ Κροατών και Σέρβων στον αγώνα της ομάδας του με τον Ερυθρό Αστέρα επιτέθηκε σε αστυνομικό που χτυπούσε Κροάτη οπαδό με αποτέλεσμα να αποκτήσει τη φήμη εθνικού ήρωα στην πατρίδα του.

Το 1991 έκανε το μεγάλο άλμα καθώς αποκτήθηκε από την ιταλική Μίλαν, η οποία αρχικά τον παραχώρησε με τη μορφή δανεισμού στην Μπάρι.

Τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στο Μιλάνο όπου παρέμεινε για 9 σεζόν κατακτώντας πολλούς τίτλους και διακρίσεις.

Βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λίγκ του 1994 στην Αθήνα και την επόμενη χρονιά συμμετείχε ξανά στον τελικό ενώ στις εγχώριες διοργανώσεις πανηγύρισε 4 φορές την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τον Αύγουστο του 2001 παραχωρήθηκε δανεικός στη Θέλτα Βίγο όμως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Τελευταία Αρθρα

”Οι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να επιβιβασθούν”

30 Αυγούστου 1922... Κανείς δεν ήξερε το μεγάλο κακό που ερχόταν…..την μεγάλη φωτιά …η Σμύρνη...

Σμύρνη 1921, ο Χρυσόστομος στην εξέδρα του Πανιωνίου

Μια σπάνια φωτογραφική στιγμή από τη Σμύρνη των τελευταίων χρόνων πριν από την Μικρασιατική...

Oι απελάσεις των Ελλήνων απο την Πόλη το 1964

Στις 16 Μαρτίου του 1964 η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε μονόπλευρα τη Σύμβαση του 1930...

Γεώργιος Κονδύλης, ο Κεραυνός

Γεώργιος Κονδύλης ο Κεραυνός: Το όνομα που οι Τούρκοι δεν ξέχασαν και δεν θα...

Παρομοια αρθρα

Ιμπραήμοβιτς: ”Ο Μουρίνιο έχει τρόπο να μπαίνει στο κεφάλι σου”

"Όταν κερδιζεις ένα τέτοιο βραβείο, θα έπρεπε να ντρέπεσαι, θα έπρεπε να πεις στην...

Mεσούτ Εζίλ, τα τρία τρομερά χρόνια στην Ρεάλ

«Ήμουν πολύ λυπημένος όταν έφυγα από την Μαδρίτη. Θυμάμαι στο αεροδρόμιο, την στιγμή που το...

ΑΠΟΕΛ, η ιστορία και η ίδρυση της ομάδας

Την εποχή της ίδρυσης του ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο υπήρχαν ελάχιστα σωματεία που ασχολούνταν με...