ΑρχικήΠοδοσφαιροΕλληνικό ΠοδόσφαιροΡασίντ Γιεκινί, ο μεγάλος Νιγηριανός σκόρερ

Ρασίντ Γιεκινί, ο μεγάλος Νιγηριανός σκόρερ

Ο Rashidi Yekini, ήταν ένας μεγάλος Νιγηριανός επιθετικός, με μεγάλο ταλέντο, είδωλο για τις επόμενες γενιές της Αφρικής και θρύλος στη χώρα του τη Νιγηρία.

Ήταν ένας μεγάλος, δυνατός σκόρερ, που σκόραρε το πρώτο γκολ για τους Green Eagles σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ήταν στην κορυφή της επίθεσης εκείνης της Νιγηρίας που θαυμάσαμε το 1994.
Έπαιξε και σκόραρε στον μισό κόσμο, σε Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ελβετία, Σαουδική Αραβία, Τυνησία και στην Ισπανία,
Είχε εντυπωσιακή σωματική διάπλαση, μεγάλο βηματισμό και μεγάλη αποφασιστικότητα.
Αυτός ο παίκτης γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου, όπως κι’ο Πελέ, αλλά το 1963 και πέθανε πολύ νέος, τον Μάιο του 2012 μετά από μακρά ασθένεια.

Ο Ρασίντ Γιεκινί έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ Τεξτάιλς, τοπικής ομάδας της γενέτειράς του Καντούνα, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1982.

Στη συνέχεια μεταπήδησε στη Σούτινγκ Σταρς, ομάδα επίσης της Νιγηρίας.

Στους Σούτινγκ Σταρς παρέμεινε για δύο χρόνια και πραγματοποίησε στο πρωτάθλημα Νιγηρίας 53 εμφανίσεις.

Παράλληλα, κατάφερε να πετύχει και 45 γκολ.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του Γιεκινί ήταν η Αμπιόλα Μπέιμπς, στην οποία παρέμεινε για περίπου τρία χρόνια.

Στη συνέχεια, μεταπήδησε στην Αφρικα Σπορ Νασιονάλ, ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού.

Στην Αφρικα Σπορ Νασιονάλ παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 1990 και πραγματοποίησε κατά διαστήματα εξαιρετικές εμφανίσεις προκαλώντας το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων τόσο της Αφρικής, όσο και της Ευρώπης.

Κατά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού του 1990, ο Γιεκινί πήρε τελικά μεταγραφή στη Βιτόρια Σετούμπαλ, ομάδα της Πορτογαλίας. Με τη Σετούμπαλ αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια πραγματοποιώντας τρομερές εμφανίσεις οι οποίες συνοδεύονταν και από πολλά γκολ.

Τα πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης που έπιασε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην πορτογαλική ομάδα, οδήγησαν στο να ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος αφρικανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς 1992-1993.

Το καλοκαίρι του 1994, ο Γιεκινί συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Στην ομάδα του Πειραιά ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την προοπτική της μεταγραφής του Γιεκινί καθώς πέραν του ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Νιγηρίας και του γεγονότος ότι είχε ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος αφρικανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς 1992-1993, ο Γιεκινί ερχόταν στον Ολυμπιακό όντας σε εξαιρετική φόρμα, μιας και με την προηγούμενη ομάδα του, τη Βιτόρια Σετούμπαλ, είχε καταφέρει να πετύχει 90 γκολ σε σύνολο 108 εμφανίσεων.

Ωστόσο, ο Γιεκινί δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Ολυμπιακού και του Ελληνικού Πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να αποτελέσει παρελθόν από τον ελληνικό σύλλογο λίγους μήνες μετά.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του Γιεκινί ήταν η ισπανική Σπόρτινγκ Χιχόν, στην οποία παρέμεινε για περίπου ένα χρόνο πραγματοποιώντας συνολικά 14 εμφανίσεις.

Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Βιτόρια Σετούμπαλ στην οποία παρέμεινε για λίγους μόνο μήνες.

Τελευταίο σταθμό της καριέρας του Γιεκινί σε συλλόγους της Ευρώπης αποτέλεσε η Ζυρίχη.

Στην ομάδα της Ελβετίας παρέμεινε για ένα χρόνο πραγματοποιώντας 28 εμφανίσεις και πετυχαίνοντας 14 γκολ.

Από το 1998 και μετά, ο Γιεκινί αγωνίστηκε σε πρωταθλήματα λιγότερο δημοφιλή και συγκεκριμένα σε αυτά της Νιγηρίας, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Τυνησίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Το 2005 αποφάσισε σε ηλικία 42 ετών να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να βάλει τέλος στην πλούσια πολυετή καριέρα του.

Ο Ρασίντ Γιεκινί ήταν διεθνής με την Εθνική Νιγηρίας για 14 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1984 μέχρι και το 1998.

Συνολικά, είχε πραγματοποιήσει με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Νιγηρίας 58 εμφανίσεις πετυχαίνοντας παράλληλα και 37 γκολ, απόδοση η οποία τον τοποθετεί μέχρι και σήμερα στην κορυφή των πρώτων σκόρερ όλων των εποχών της εθνικής Νιγηρίας.

Είχε συμμετάσχει με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1994 και του 1998 καθώς και στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 1994, το οποίο μάλιστα και κατέκτησε.

Ο Ρασίντ Γιεκινί πέθανε αιφνιδίως στις 4 Μαΐου 2012 σε ηλικία 48 ετών.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν είναι ακόμα γνωστά, ωστόσο το 2011, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πατρίδας του ανακοίνωσαν ότι ο Γιεκινί μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας έπασχε από διπολική διαταραχή και βαριά κατάθλιψη, κάτι που τον οδήγησε στο να μένει μόνος του παρά το γεγονός ότι είχε τρεις γυναίκες και τρία παιδιά.

Φημολογείται επίσης πως μετά το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας και μέχρι το θάνατό του, ο Ρασίντ Γιεκινί αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Τελευταία Αρθρα

Η μεγάλη νίκη του Π.Α.Ο.Κ. επί του Ολυμπιακού στις Σέρρες

Ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΑΘΛΟΣκαι πιο συγκεκριμένα στη στήλη ο «ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑΚΙΑΣ»...

Ο σπουδαίος συνθέτης, Μίμης Πλέσσας

Ο Μίμης Πλέσσας, ήταν Έλληνας μουσικός, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας με διεθνείς διακρίσεις.Γεννήθηκε...

Πέπε Ρέινα: ”Η Νάπολι θα είναι πάντα στην καρδιά μου”

"Η Νάπολι είναι λιακάδα, άνθρωποι που σου δίνουν ακόμα και ό,τι δεν έχουν. Αλτρουισμός, ευτυχία,...

Χατζηχρήστος, ένας απο τους σημαντικότερους Έλληνες κωμικούς

''Δεν ήμουν κανένας αληταράς,ούτε χαρτοπαίχτης που τα 'παιζα,ούτε ιππόδρομο, ούτε τίποτα.Τα λεφτά δεν τα...

Παρομοια αρθρα

Η μεγάλη νίκη του Π.Α.Ο.Κ. επί του Ολυμπιακού στις Σέρρες

Ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΑΘΛΟΣκαι πιο συγκεκριμένα στη στήλη ο «ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑΚΙΑΣ»...

Πέπε Ρέινα: ”Η Νάπολι θα είναι πάντα στην καρδιά μου”

"Η Νάπολι είναι λιακάδα, άνθρωποι που σου δίνουν ακόμα και ό,τι δεν έχουν. Αλτρουισμός, ευτυχία,...

Αντρέα Καρνεβάλε, η τραγική ιστορία του ποδοσφαιριστή

''Τα σημάδια ήταν όλα εκεί, γιατί ο πατέρας μου, ο οποίος είχε επιστρέψει στο...