ΑρχικήΠοδοσφαιροΓιούλιαν Νάγκελσμαν, η οπτική του στο ποδόσφαιρο

Γιούλιαν Νάγκελσμαν, η οπτική του στο ποδόσφαιρο

Απο Scout Hounters

«Το ποδόσφαιρο είναι 30% τακτική και 70% κοινωνική ικανότητα».

Γιούλιαν Νάγκελσμαν

Η ψυχική προετοιμασία γίνεται πρωταρχική στο ποδόσφαιρο, οι σύλλογοι απασχολούν πλέον αθλητικούς ψυχολόγους πλήρους απασχόλησης και οι παίκτες υποβάλλονται σε ψυχολογικές αξιολογήσεις πριν κάνουν την μετεγγραφή από τους συλλόγους. Είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένο ότι η ψυχική προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική για την επιτυχία με τα άλλα χαρακτηριστικά (σωματικά, τακτικά, τεχνικά). Οι παίκτες χρειάζονται καλή μνήμη για να μάθουν δεξιότητες και τακτικές, να πάρουν αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου και να προγραμματίσουν το μέλλον. Πρέπει να είναι ανθεκτικοί σε αποτυχίες, ήττες και τραυματισμούς. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πριν επενδύσουν σε νεαρούς παίκτες, οι σύγχρονοι σύλλογοι αναλαμβάνουν την ψυχική αξιολόγηση τόσο αυστηρά όσο και οι τεχνικές ή σωματικές αναθεωρήσεις. Η νοοτροπία είναι αυτό που διαχωρίζει τους εκλεκτούς παίκτες από τους υπόλοιπους – η επιθυμία να είναι οι καλύτεροι και να κερδίζουν, που τους παρακινεί να μην σταματήσουν ποτέ να βελτιώνονται.

Λήψη αποφάσεων: Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι με γρήγορο ρυθμό που απαιτεί από τους παίκτες να παίρνουν αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου συνεχώς. Η ικανότητα να αξιολογείτε γρήγορα τις καταστάσεις, να προβλέψετε τις κινήσεις των αντιπάλων και να επιλέξετε την καλύτερη απόφαση υπό πίεση είναι άμεσο αποτέλεσμα της πνευματικής ευκινησίας και ετοιμότητας.

Χειρισμός της πίεσης: Οι παίκτες παίζουν συχνά μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες θεατές, με εκατομμύρια άλλους να παρακολουθούν στην τηλεόραση. Η ικανότητα διαχείρισης αυτής της πίεσης, διατήρησης της εστίασης και παροχής σταθερής απόδοσης βασίζεται στην ψυχική δύναμη.

Ανθεκτικότητα: Το ταξίδι ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή είναι γεμάτο με αναποδιές – απώλειες, τραυματισμούς και μερικές φορές κριτική. Ένα ισχυρό ψυχικό σθένος επιτρέπει στους παίκτες να αναπηδήσουν από αυτές τις προκλήσεις, διατηρώντας μια θετική νοοτροπία και προσπαθώντας συνεχώς για βελτίωση.

Μάθηση και προσαρμογή: Το ποδόσφαιρο είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο παιχνίδι. Οι ομάδες ενημερώνουν συνεχώς τις τακτικές τους και οι παίκτες πρέπει να προσαρμόσουν τις δεξιότητές τους ανάλογα. Αυτό απαιτεί ισχυρή γνωστική ικανότητα, μνήμη και διάθεση για μάθηση και εξέλιξη.

Team Dynamics: Η κοινωνική ικανότητα, όπως τόνισε ο Julian Nagelsmann, παίζει τεράστιο ρόλο στο ποδόσφαιρο. Η ικανότητα των παικτών να επικοινωνούν, να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον και να εργάζονται συνεκτικά ως μονάδα μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών και υποβάθρων, ειδικά σε διαφορετικές ομάδες.

Αυτοπεποίθηση και κίνητρο: Η αυτοπεποίθηση επηρεάζει την προθυμία ενός παίκτη να πάρει ρίσκα, να πιστέψει στις ικανότητές του και να αγωνιστεί για την αριστεία. Αυτή η εσωτερική πεποίθηση είναι που συχνά διαφοροποιεί τους παίκτες της ελίτ, ωθώντας τους να φτάσουν στα ύψη που άλλοι μόνο ονειρεύονται.

Οπτικοποίηση και καθορισμός στόχων: Οι τεχνικές οπτικοποίησης επιτρέπουν στους παίκτες να κάνουν διανοητικά σενάρια, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στο πραγματικό παιχνίδι. Ο καθορισμός σαφών στόχων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, διατηρεί τους παίκτες ευθυγραμμισμένους με τις φιλοδοξίες τους και παρέχει έναν οδικό χάρτη για το ταξίδι τους.

Τελευταία Αρθρα

Ντουέιν Γουέιντ! Θρύλος των Μαιάμι Χιτ

Ο Ντουέιν Τάιρον Γουέιντ, γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1982, είναι Αμερικανός πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής...

Μίκαελ Κόχ, ο «τριποντάκιας» Γερμανός του Παναθηναικού

Ο Μίκαελ Κοχ είναι πρώην διεθνής Γερμανός καλαθοσφαιριστής. Γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1966 στο Lich...

Κρίστιαν Βελπ, ο εμβληματικός σέντερ των Γερμανών

Ο Κρίστιαν Άνσγκαρ Βελπ, γεννήθηκε στο Ντέλμενχορστ, στις 2 Ιανουαρίου 1964 και έφυγε...

Όντεντ Κάτας, το μεγάλο ταλέντο και οι δύσκολοι τραυματισμοί

Ο Οντέντ Κάτας γεννήθηκε στην Γκιβαταΐμ, στις 10 Οκτωβρίου 1974, είναι Ισραηλινός επαγγελματίας προπονητής...

Παρομοια αρθρα

Σπαλέτι: ”Θέλω να επαναφέρω παλιές συνήθειες, απλά πράγματα”

«Κάποιοι παίκτες στην εθνική ομάδα πρέπει να πίστευαν ότι ο Σπαλέτι γαβγίζει και μετά...

Φραντσέσκο Τόττι! Καπιτανέϊκη συμπεριφορά μέχρι τέλους

Είναι 11 Σεπτεμβρίου 2016, στο Ολίμπικο διεξάγεται ο αγώνας Ρόμα - Σαμπντόρια. Μετά από λίγα...

O Αλεξούδης θα μείνει για πάντα στα κιτάπια του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Αλέξης Αλεξούδης γεννήθηκε στη Φλώρινα. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ερμή Φλώρινας, συνέχισε...