Κόπολα: ”Ένα βασικό στοιχείο της τέχνης, είναι το ρίσκο”

0

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του κινηματογράφου.

Ασχολείται επίσης με την οινοποιία, την έκδοση περιοδικών και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Είναι διάσημος και πολυβραβευμένος για τη σκηνοθεσία του σε ταινίες όπως Ο Νονός και Αποκάλυψη Tώρα, οι οποίες θεωρούνται απο τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1939 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη.

Οι γονείς του ήταν παιδιά μεταναστών από την Ιταλία.

Ο πατέρας του Καρμάιν Κόπολα ήταν καταξιωμένος μουσικός και συνθέτης, με τον οποίο μάλιστα συνεργάστηκε σε αρκετές από τις ταινίες του.

Σπούδασε θέατρο στο πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης και σκηνοθεσία στο UCLA του Λος Άντζελες.

Γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του το 1963 (Dementia 13).

Το 1971 κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας (μαζί με τον Έντμουντ Χ. Νορθ). Στη συνέχεια της δεκαετίας του ’70 καταξιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, με τις ταινίες Ο Νονός, Ο Νονός ΙΙ και Η Συνομιλία.

Ο Νονός παραμένει η μεγαλύτερη του επιτυχία, καθώς εκείνη την εποχή ήταν η πιο οικονομικά επικερδής ταινία όλων των εποχών, και μέχρι και σήμερα συχνά διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης ταινίας όλων των εποχών.

Μετά απ’ αυτές τις τρεις πολυβραβευμένες ταινίες ο Κόπολα σκηνοθέτησε την ταινία Αποκάλυψη τώρα, βασισμένη στη νουβέλα «Η καρδιά του σκότους» του Τζόζεφ Κόνραντ και με θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η παραγωγή της ταινίας συνάντησε πολλά προβλήματα και η ολοκλήρωση της καθυστέρησε τρία χρόνια.

Το 1979 παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών όπου κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα (μαζί με το Τενεκεδένιο ταμπούρλο του Φόλκερ Σλέντορφ).

Ο Κόπολα γύρισε αρκετές ταινίες και τη δεκαετία του ’80, μεταξύ των οποίων τις Αουτσάιντερς, Επαναστάτες χωρίς αύριο και Ο αταίριαστος που καθιέρωσαν μια νέα γενιά ηθοποιών (Ματ Ντίλον, Νίκολας Κέιτζ, Ρομπ Λόου, Πάτρικ Σουέζι, Τομ Κρουζ).

Το 1990 σκηνοθέτησε το τρίτο μέρος του Νονού και το 1992 μετέφερε στον κινηματογράφο το βιβλίο Δράκουλας του Μπραμ Στόκερ.

Το 2010 τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου με το βραβείο Έρβινγκ Θάλμπεργκ για την συνολική προσφορά του.

Πολλά μέλη της οικογένειας του Κόπολα έχουν προσφορά στον κινηματογράφο και τις τέχνες.

Εκτός του μουσικού πατέρα του Κάρμινε Κόπολα, η αδελφή του Τάλια Σάιρ είναι ηθοποιός, όπως και ο διάσημος ανιψιός του Νίκολας Κέιτζ (το πραγματικό του όνομα είναι Nicholas Kim Coppola).

Επίσης, η κόρη του Σοφία Κόπολα είναι καταξιωμένη σκηνοθέτις και ο γιος του Ρόμαν Κόπολα σκηνοθέτης βίντεο κλιπ.

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μαζί με τον Τζορτζ Λούκας έχουν ιδρύσει την εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών American Zoetrope.

Εκτός του κινηματογράφου ο Κόπολα τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί με επιχειρήσεις ξενοδοχείων, εστιατορίων αλλά και παραγωγή κρασιού.

Επιλεγμένη φιλμογραφία

1963: Dementia 13
1966: You’re a Big Boy Now
1968: Finian’s Rainbow
1969: Δε θα γυρίσω το βράδυ (The Rain People)
1972: Ο Νονός (The Godfather)
1974: Η συνομιλία (The Conversation)
1974: Ο Νονός ΙΙ (The Godfather: Part II)
1979: Αποκάλυψη τώρα (Apocalypse Now)
1982: Μια μέρα, ένας έρωτας (One from the Heart)
1983: Αουτσάιντερς, επαναστάτες χωρίς αύριο The Outsiders
1983: Ο αταίριαστος (Rumble Fish)
1984: Κόττον Κλαμπ (The Cotton Club)
1986: Η Πέγκυ Σου παντρεύτηκε (Peggy Sue Got Married)
1987: Πέτρινοι κήποι (Gardens of Stone)
1988: Τάκερ (Tucker: The Man and His Dream)
1989: Ιστορίες της Νέας Υόρκης (New York Stories, δεύτερο επεισόδιο Life without Zoe)
1990: Ο Νονός III (The Godfather: Part III)
1992: Δράκουλας (Bram Stoker’s Dracula)
1996: Τζακ (Jack)
1997: Ο βροχοποιός (The Rainmaker)
2007: Νεότητα χωρίς νιάτα (Youth Without Youth)
2009: Tetro
2011: Twixt

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα έχει κερδίσει πέντε όσκαρ σε τέσσερις κατηγορίες, ενώ έχει και αρκετές ακόμα υποψηφιότητες, καθώς επίσης και ένα αναμνηστικό βραβείο για το σύνολο της κινηματογραφικής προσφοράς του.

Όσκαρ σκηνοθεσίας
Ο Νονός II
Τρεις ακόμα υποψηφιότητες (Ο Νονός, Αποκάλυψη τώρα, Ο Νονός III).
Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου
Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας
Μία ακόμα υποψηφιότητα (Η Συνομιλία).
Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου
Ο Νονός
Ο Νονός II
Μία ακόμα υποψηφιότητα (Αποκάλυψη τώρα).
Όσκαρ καλύτερης ταινίας (ως παραγωγός)
Ο Νονός II
Άλλες τέσσερις υποψηφιότητες (American Graffiti, Η Συνομιλία, Αποκάλυψη τώρα, Ο Νονός III).
Αναμνηστικό Βραβείο Έρβινγκ Θάλμπεργκ για την Συνολική Προσφορά του (2010)
Δύο ταινίες του Κόπολα, Η Συνομιλία και Αποκάλυψη τώρα, έχουν κερδίσει Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

”Ένα βασικό στοιχείο της τέχνης είναι το ρίσκο.

Εάν δεν ρισκάρεις πώς μπορείς να δημιουργήσεις κάτι αυθεντικά όμορφο που δεν έχεις ξαναδεί??”

Φράνσις Φορντ Κόπολα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here