ΑρχικήΔιαφοραΟι ''Απαράδεκτοι'' ήταν μπροστά απο την εποχή τους

Οι ”Απαράδεκτοι” ήταν μπροστά απο την εποχή τους

«Απαράδεκτοι»

Η σειρά που άφησε εποχή και ήταν πολύ μπροστά απο την εποχή της.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 18 Σεπτεμβρίου του 1991.

Το σενάριο της σειράς βασίστηκε σε κείμενα για ένα ζευγάρι που είχε γράψει η Δήμητρα Παπαδοπούλου για την ραδιοφωνική εκπομπή “Κυριακή Μήτηρ Πάσης Κακίας”, τα οποία διάβαζε με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Μετά την επιτυχία αυτών των κειμένων, της ζητήθηκε να προσθέσει και άλλους χαρακτήρες, όπου οι ιστορίες τους θα γινόντουσαν τηλεοπτική σειρά.

Δήμητρα Παπαδοπούλου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Μπέζος, Βλάσης Μπονάτσος, Ρένια Λουιζίδου, Βασίλης Χαλακατεβάκης!

-Λοιπόν και τώρα μικροί επιπόλαιοι, οι άντρες της παρέας θα δούνε μπάλα.

-Μπάλα στην επέτειο μας??

-Βλάση, εγώ δεν το δέχομαι να δείτε μπάλα.

-Σκάσε εσύ!

-Λοιπόν, που είναι η τηλεόραση μικρή μου…??’

‘Ο σωστός ο άντρας ο προχωρημένος, θα δει μπάλα!”

Η σειρά προβλήθηκε στο Mega Channel στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και διήρκησε 1½ τηλεοπτική σεζόν, από τον Σεπτέμβριο του 1991 έως τον Ιανουάριο του 199.

Έχει μείνει στην ιστορία της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης χάρη στις πηγαίες και αστείες ερμηνείες των πρωταγωνιστών, που μάλιστα κάποιοι από αυτούς εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι σημαντικά πρόσωπα στην ελληνική τηλεόραση.

Στη σειρά επίσης έκαναν τις πρώτες τους εμφανίσεις ηθοποιοί που αργότερα έγιναν ευρύτερα γνωστοί στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, όπως η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της φίλης του Βλάσση (οι ρόλοι είχαν τα πραγματικά ονόματα των ηθοποιών, κάτι ιδανικό για το «ανδρόγυνο» Παπαδοπούλου), ο Πέτρος Φιλιππίδης στο ρόλο ενός αστυνομικού που έκανε περιστασιακά την εμφάνισή του στη σειρά, ενώ εμφανίστηκαν και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και ο Χριστόφορος Ζαραλίκος.

Τη μουσική επιμέλεια της σειράς είχε αναλάβει ο ραδιοφωνικός παραγωγός, και αργότερα γνωστός από τις εμφανίσεις του στην ιδιωτική τηλεόραση, Νίκος Μουρατίδης, ενώ το μουσικό θέμα των αρχικών τίτλων ήταν μίξη του Νίκου Πατρελάκη.

Δεν υπήρξε τότε ακρόαση (οντισιόν) και επιλογή των ηθοποιών, όπως συνήθως συμβαίνει, παρά μόνο φιλική συγκέντρωση της συνολικής παρέας και ομαδική προετοιμασία του έργου.

Αρχικά, το σενάριο δόθηκε το 1990 στον νεοσύστατο τότε ΑΝΤ1.

Όμως απορρίφθηκε λόγω «ακαταλληλότητας των σεναρίων».

Λίγο καιρό μετά, η Δήμητρα προσέγγισε το Mega Channel, το οποίο και, μετά από αρκετές επιφυλάξεις, δέχτηκε.

Στα πρώτα 4 επεισόδια είχε χλιαρή υποδοχή από το κοινό και πολύ μέτρια τηλεθέαση, αλλά ξαφνικά από το 5ο επεισόδιο και μετά «εκτινάχτηκε» στα ποσοστά και σημείωσε εξαιρετικά υψηλά νούμερα τηλεθέασης σταθερά σε ολόκληρη την 1η σεζόν προβολής της. Αν και στον 2ο κύκλο της σειράς, που έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 1992, άρχισε να εμφανίζει μια σταδιακή πτώση, συνέχιζε να διατηρεί υψηλά νούμερα και ευρεία κοινωνική απήχηση, παραμένοντας ένα από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν.

Τον Ιανουάριο του 1993, η σειρά ολοκληρώθηκε μετά από 48 επεισόδια, συν ένα εορταστικό πρωτοχρονιάτικο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1992.

Αρκετά χρόνια μετά, και πριν το θάνατο του Βλάσση Μπονάτσου, άνθρωποι του Mega προσέγγισαν ξανά τους πρωταγωνιστές και ιδίως τη Δήμητρα Παπαδοπούλου και της ζήτησαν να γράψει ένα νέο κύκλο επεισοδίων.

Οι Απαράδεκτοι αρνήθηκαν, λέγοντας ότι πιθανότατα η νέα σειρά να μην είχε την δημοτικότητα που είχε παλαιότερα και τότε ίσως να κατέστρεφε το ίματζ και την υστεροφημία που έχει αφήσει η αρχική σειρά.

Το 2009, 16 χρόνια μετά το τέλος της σειράς, άνθρωποι του Mega προσέγγισαν ξανά τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, ώστε να γράψει ένα επετειακό επεισόδιο, για τα 20 χρόνια του Mega. Πρότειναν να «αντικαταστήσουν» τον Βλάσση Μπονάτσο μέσω ολογράμματος, αλλά η Δήμητρα Παπαδοπούλου αρνήθηκε κατηγορηματικά, για συναισθηματικούς λόγους.

Σε δήλωσή της, ανέφερε ότι «ακόμα και ένας από τους έξι χαρακτήρες της σειράς να λείπει, οι υπόλοιποι δεν μπορούν να ονομάζονται «απαράδεκτοι».

Σπύρος Παπαδόπουλος: Ο Σπύρος θεωρείται ο πιο σοβαρός και ώριμος της παρέας. Είναι άντρας της Δήμητρας, αλλά λόγω της δουλειάς του και της γενικής συμπεριφοράς της γυναίκας του, την παραμελεί συνέχεια, ενώ υπάρχει και η στιγμή που την απατάει (επεισόδιο «Ποια Ελένη;» με την Ελένη Φιλίνη). Ο Σπύρος έζησε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου από κοντά και είναι έντονα ταυτισμένος με την αριστερή ιδεολογία. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ήταν ενεργό μέλος των φοιτητών, αλλά στο επεισόδιο «Ποια Ελένη», υποστηρίζει πως απλά κολλούσε αφίσες. Πολιτικά μπορεί να θεωρηθεί αριστερός. Μόνιμη φράση του: «Τι έγινε ρε παιδιά;» κοιτάζοντας προς την κάμερα, ενώ συνήθως καπνίζει μια πίπα και διαβάζει εφημερίδα (προς μεγάλο εκνευρισμό της Δήμητρας). Σύμφωνα με αναφορές στη σειρά, ο Σπύρος ήταν παιδικός φίλος του Βλάσση.

Γιάννης Μπέζος: Ο Γιάννης είναι ομοφυλόφιλος και καθώς η θρησκευόμενη κοινωνία (κυρίως) της Ελλάδας τότε(αρχές δεκαετίας του 1990) δεν έκανε πολύ αποδεκτό τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, είναι συνεχώς νευρικός και θυμωμένος με τα πάντα, με αποτέλεσμα να ξεσπάει συνέχεια στη Δήμητρα, με την οποία κάνει παρέα. Είναι ιδιαίτερα αρνητικός με την Ρένια, την οποία αποκαλεί «αστροπελέκι». Δεν ξέρουμε τίποτα για την προσωπική ζωή του Γιάννη και είναι ο μοναδικός που δεν έχει ερωτική ζωή (με εξαίρεση το επεισόδιο «Λος Απαραδεκτάος», όπου εμφανίζεται ένας παλιός του έρωτας). Παρομοίως, δεν ξέρουμε τίποτα για τις σπουδές του, αν και φαίνεται ότι είναι ο πιο μορφωμένος της παρέας. Σε κάποιο επεισόδιο αφήνει να εννοηθεί ότι έχει σπουδάσει στο Παρίσι. Κατά την διάρκεια της σειράς υπάρχουν συχνές αναφορές σε μια θεία του, την Βιργινία (κάνει την εμφάνιση της στο επεισόδιο «Έρχεται η θεία… stop»), η οποία τον μεγάλωσε και τον συντηρεί. Σε κάποιο από τα πρώτα επεισόδια αφήνει να εννοηθεί ότι είναι σχεδιαστής ρούχων, δηλώνοντας ότι η παρουσία του Βλάσση στο σπίτι, του αποσπά την προσοχή και δεν μπορεί να «δημιουργήσει», ενώ σε ακόλουθο επεισόδιο ετοιμάζει μια επίδειξη μόδας. Μόνιμη φράση του: «Λυσσάρες!»

Βλάσσης Μπονάτσος: Ο Βλάσσης είναι ο χαλαρός τύπος της παρέας. Του αρέσουν οι γυναίκες, οι συχνές έξοδοι και είναι αδέσμευτος. Ο Σπύρος είναι παιδικός του φίλος και δουλεύει μαζί του σε μια διαφημιστική εταιρεία. Δεν έχει ποτέ πρόβλημα να κατακτήσει γυναίκες και είναι γνωστός για τις πολλές και ταυτόχρονες σχέσεις του, μία εκ των οποίων είναι η Ρένια. Συγκατοικεί με τον Γιάννη «προσωρινά» από τότε που χώρισε ο Βλάσσης από την σύντροφο του – η οποία δεν εμφανίστηκε ποτέ στη σειρά – τη Ναυσικά. Ο Γιάννης συχνά γκρινιάζει στον Βλάσση για την ακαταστασία του, ο οποίος συνέχεια τον αγνοεί για να αποφεύγονται οι καβγάδες. Στην σειρά έχει διατηρηθεί ένα μεγάλο κομμάτι του χαρακτήρα του Βλάσση Μπονάτσου, αφού αναφέρονται οι Πελόμα Μποκιού, διαφημίσεις του ίδιου και η μουσική του ιστορία. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο πραγματικός Βλάσσης Μπονάτσος αγαπούσε πολύ τον ύπνο, όπως και ο αντίστοιχος χαρακτήρας, και πολλές φορές αργούσε για ώρες να πάει στο γύρισμα, γιατί τον είχε πάρει ο ύπνος, δημιουργώντας προβλήματα στα γυρίσματα. Επιπλέον, έχει μείνει στην ιστορία η ατάκα του «καλά με συγχωρείς».

Δήμητρα Παπαδοπούλου: Η Δήμητρα είναι ένα από τα τέσσερα κεντρικά πρόσωπα της σειράς, και πρακτικώς αντιπροσωπεύει έναν μέσο τύπο άνεργης Ελληνίδας νοικοκυράς της Αθήνας κατά τη δεκαετία του 1980. Δεν έχει πανεπιστημιακή μόρφωση, είναι ανεπάγγελτη και περνάει τον περισσότερο χρόνο της μέσα στο σπίτι. Ζηλεύει τον άντρα της, Σπύρο, έχει κόμπλεξ κατωτερότητας, θεωρείται από τους άλλους χαζή, αμόρφωτη, άχρηστη και μέτρια νοικοκυρά και ζηλεύει τις πιο δυναμικές και πετυχημένες γυναίκες. Είναι ικανή να κάνει τα πάντα για να κρατήσει κοντά το σύζυγό της και να του ξυπνάει το ενδιαφέρον. Κατά καιρούς έχει καταβάλει προσπάθειες να ανέβει στην εκτίμηση του Σπύρου, αλλά μονίμως αποτυγχάνει. Μη καταλαβαίνοντας τα πιο σοβαρά θέματα που συζητούν οι άλλοι χαρακτήρες, έχει την τάση να υπεραπλουστεύει τα πράγματα, το οποίο και δημιουργεί κωμικές καταστάσεις.

Της αρέσουν τα παλιά ελληνικά τραγούδια, όπως τα ρεμπέτικα, αν και πολλές φορές δείχνει προτίμηση σε πιο σύγχρονα λαϊκά ακούσματα. Ο καλύτερός της φίλος είναι ο Γιάννης, καθώς οι δυο τους είναι κατά μία έννοια ριγμένοι απ’ την άλλη μισή παρέα και έτσι, η Δήμητρα νομίζει πως ο Γιάννης κάνει παρέα μαζί της γιατί είναι ο μόνος που την καταλαβαίνει.

Ρένια Λουιζίδου: Γραμματέας στην εταιρεία του Σπύρου και μοντέλο, είναι μέλος της παρέας αφότου έκανε δεσμό με το Βλάσση. Όλοι την αγνοούν, όπως και ο Βλάσσης, ενώ αυτή προσπαθεί η παρέα να την εκτιμήσει. Συνήθως καταλήγει στο περιθώριο, μαζί με τον κύριο Χαλακατεβάκη. Πολλές φορές ανταλλάσσει σχόλια ζηλοφθονίας με την Δήμητρα. Είναι γνωστή στην παρέα και ως «αστροπελέκι», προσωνύμιο που της απέδωσε ο Γιάννης (το οποίο ήταν αυθόρμητος αυτοσχεδιασμός του Γιάννη Μπέζου). Στο πρώτο επεισόδιο ανέφερε ότι το «Ρένια» είναι το χαϊδευτικό του βαπτιστικού της, που είναι «Ελισάβετ», στο οποίο ο Βλάσσης σχολίασε «Α, πάρα πολύ σχετικό».

Βασίλης Χαλακατεβάκης: Πρόκειται για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας και ιδιοκτήτη των διαμερισμάτων των 4 Απαράδεκτων στην οδό Αδάμαντος 4 στο Λυκαβηττό. Ο ίδιος διαμένει έναν όροφο πάνω ή και κάτω (στο «Ζήτω το Έθνος») από τους πρωταγωνιστές. Σαν χαρακτήρας είναι τσιγκούνης και μάλλον αδιάκριτος, γι’ αυτό και αρκετά αντιπαθής στην παρέα. Στα επόμενα επεισόδια φαίνεται να προσπαθεί να συμφιλιωθεί μαζί τους, αλλά οι άλλοι τον αντιπαθούν πάρα πολύ γι’ αυτό και τον αποκαλούν συχνά ηλίθιο, καρμίρη ή φραγκοφονιά. Παρ’ όλα αυτά ο Βασίλης τους ανέχεται και προσπαθεί συνεχώς να τους κάνει παρέα. Σε αρκετές περιπτώσεις προσπαθεί χωρίς επιτυχία να παντρευτεί. Όντας μη ελκυστικός, οι γυναίκες με τις οποίες ποτέ δεν έφτασε στο γάμο, έχουν πάντα χρησιμοθηρικό σκοπό, θέλοντας απλά τα λεφτά του. Σε μερικά επεισόδια (όπως στο επεισόδιο «Επενδύω, επενδύεις, επενδύει») έχει προσπαθήσει να εξαπατήσει τους πρωταγωνιστές για τα χρήματα ή για προσωπικό του συμφέρον. Εκτός αυτού, η μοναξιά και η έλλειψη φίλων, τον έχουν κάνει μονόχνωτο και απεχθή στην παρέα. Ωστόσο, βλέπουμε πως ο Χαλακατεβάκης συμμετέχει μαζί με τους «Απαράδεκτους» σε διάφορες ιστορίες (κομπίνες, εκδρομές κλπ).

Το σπίτι στο οποίο μένουν οι Απαράδεκτοι βρίσκεται στη φανταστική οδό Αδάμαντος 4 στον Λυκαβηττό. Η πολυκατοικία η οποία χρησιμοποιήθηκε για τα εξωτερικά πλάνα βρίσκεται όντως στον Λυκαβηττό, στη συμβολή των οδών Συνεσίου Κυρήνης και Κοσμά Μελωδού.

Η σειρά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής κατά την πρώτη προβολή της, σημειώνοντας πολύ μεγάλη θεαματικότητα. Μετά το τέλος της σειράς τον Ιανουάριο του 1993, η σειρά είχε προβληθεί σε επανάληψη σε όλες τις τηλεοπτικές σεζόν και ιδίως τα καλοκαίρια, έως και το καλοκαίρι του 1997, διατηρώντας αμείωτη τη δημοτικότητά της. Στη συνέχεια επαναπροβλήθηκε στο πλαίσιο του εορταστικού αλμανάκ των 15 χρόνων του καναλιού το 2004, σε ολονύκτια εκπομπή όλων των επεισοδίων. Η πιο πρόσφατη προβολή της σειράς έγινε την άνοιξη του 2010, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 20 χρόνια του Mega (αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2009, αναβλήθηκε όμως, λόγω της διάθεσης της σειράς από τηλεοπτικό περιοδικό). Το εορταστικό επεισόδιο «Απαράδεκτη Πρωτοχρονιά», με guest star την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Οπισθοδρομική Κομπανία, προβλήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1992 και επαναπροβλήθηκε λίγη ώρα μετά την έλευση του 2010

Στο Διαδίκτυο αναζητούνταν για χρόνια μανιωδώς τα επεισόδια της σειράς, τα περισσότερα από τα οποία βρέθηκαν (αρχικά από παλιές βιντεοκασέτες, και στην συνέχεια από απευθείας εγγραφή σε DVD κατά την επαναπροβολή της σειράς το 2004) και ανέβηκαν σε διάφορους δικτυακούς τόπους. Τον Σεπτέμβριο του 2009 το τηλεοπτικό περιοδικό TV Ζάπινγκ διέθεσε τα επεισόδια της σειράς σε 24 DVD που συνοδεύουν το περιοδικό (1 DVD με 2 επεισόδια ανά τεύχος), εκτός από το εορταστικό επεισόδιο.

Θεωρείται μια από τις κωμικές σειρές που άφησαν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση και αντιπροσωπευτική των ηθών και του τρόπου ζωής των αρχών της δεκαετίας του 1990.

Οι “Απαράδεκτοι” ήταν και το τελευταίο πρόγραμμα που μετέδωσε το Mega, λίγο πριν το πρόσκαιρο, όπως αποδείχθηκε, κλείσιμό του. Η διακοπή του επίγειου σήματος από την ψηφιακή πλατφόρμα της Digea έγινε στις 02:10 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 2018, ενώ το επεισόδιο που παιζόταν εκείνη τη στιγμή δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί.

Μετά την επαναλειτουργία του Mega, από την Άλτερ Έγκο Α.Ε. (το οποίο έγινε την 17η Φεβρουαρίου 2020), οι “Απαράδεκτοι”, επαναπροβλήθηκαν σε επανάληψη, μετά από πολλά χρόνια, και συγκεκριμένα την 25η Δεκεμβρίου 2021 και την 1η Ιανουαρίου 2022, με εορταστικά επεισόδια, ενώ από τις 6 Ιανουαρίου, η σειρά θα προβάλλεται κάθε Σάββατο. Ωστόσο, τα εορταστικά επεισόδια που προβλήθηκαν σε επανάληψη, την 1η Ιανουαρίου 2022, προκάλεσαν σάλο και αντιδράσεις στο Twitter, επειδή στα επεισόδια συμμετείχε και ο Πέτρος Φιλιππίδης, τον οποίο, εδώ και αρκετό καιρό, όλα τα κανάλια απαγόρεψαν ρητά να προβάλλονται οι σειρές που συμμετείχε, λόγω της υπόθεσης του, που εκκρεμεί σε δίκη.

Τελευταία Αρθρα

Η μεγάλη πρόκριση του Πανιωνίου επι της Ατλέτικο Μαδρίτης

Την σεζόν 1971-72, ο Πανιώνιος έγραψε μια από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας...

Ο Πατρίς Εβρά και η καινοτομία στο μεταγραφικό παζάρι

Η ζωή του Πατρίς Εβρά μετά την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο αποδεικνύεται εξίσου...

Nίκος Μαχλάς: ”Στον ΟΦΗ ανδρώθηκα ποδοσφαιρικά”

''Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Έτσι και εγώ δεν θα...

Ο Βιβιάνο θυμάται μια ιστορία με Λούκα Τόνι και Άντεμ Λιάγιτς

«Στην Φιορεντίνα, ο Λιάγιτς αστειευόταν συχνά με τον Λούκα Τόνι επειδή ήταν αργός και...

Παρομοια αρθρα

Ο σπουδαίος συνθέτης, Μίμης Πλέσσας

Ο Μίμης Πλέσσας, ήταν Έλληνας μουσικός, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας με διεθνείς διακρίσεις.Γεννήθηκε...

Χατζηχρήστος, ένας απο τους σημαντικότερους Έλληνες κωμικούς

''Δεν ήμουν κανένας αληταράς,ούτε χαρτοπαίχτης που τα 'παιζα,ούτε ιππόδρομο, ούτε τίποτα.Τα λεφτά δεν τα...

Oι Έλληνες της Νότιας Ιταλίας, η κοινότητα των Γκρίκο

Οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας ή Γρίκοι ή Γραίκοι ή Γραικάνοι, είναι η κύρια...