ΑρχικήΠοδοσφαιροΝτελ Πιέρο, μια μεγάλη Γιουβεντίνικη καρδιά

Ντελ Πιέρο, μια μεγάλη Γιουβεντίνικη καρδιά

Alexander The Great…
Ο άνθρωπος σύμβολο της Γιουβέντους, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, μπορεί να μην αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στην ομάδα της καρδιάς του, σίγουρα όμως την έχει πάντα και παντού μαζί του.
Γεννημένος στις 9 Νοεμβρίου του 1974 στο Κονελιάνο, o Ντελ Πιέρο έπαιξε πρώτη φορά επαγγελματικά το 1991 όταν κι αγωνίστηκε σε 4 αγώνες στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας, με την ομάδα της Πάντοβα.

Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε σε 10 αγώνες της ομάδας από την επαρχία του Βένετο στην Ιταλία, σκοράροντας και το πρώτο του τέρμα.
Το 1993 ο Ντελ Πιέρο πήρε μεταγραφή για τη “Μεγάλη Κυρία” του ιταλικού ποδοσφαίρου, τη Γιουβέντους, όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την καριέρα του στην αγαπημένη του ομάδα καθώς η διοίκηση των “μπιανκονέρι” δεν θέλησε να ανανεώσει τη συνεργασία μαζί του.
Από την αρχή έδειξε σημάδια των ικανοτήτων καθώς στο τρίτο μόλις παιχνίδι με τα ασπρόμαυρα κατάφερε να σημειώσει χατ-τρικ.

Την περίοδο 1993-94 ο Άλεξ κατέκτησε το νταμπλ με τη Γιουβέντους.

Όμως οι διοικούντες της ομάδας έπρεπε να πάρουν μία σημαντική απόφαση.

Ντελ Πιέρο και Μπάτζιο δεν χωρούσαν μαζί στην ίδια ενδεκάδα και ο Λίπι δεν χώνευε τον Μπάτζιο κι’έτσι αποφάσισαν να διώξουν τον Ρομπέρτο δίνοντας την ευκαιρία στον “πιντουρίκιο” στην συνέχεια να ξεδιπλώσει όλες τις αρετές και το ταλέντο του.
Η επόμενη σεζόν δεν εξελίχθηκε όπως την φανταζόταν η οικογένεια Ανιέλι (ιδιοκτήτες της ομάδας), αφού το πρωτάθλημα κατέληξε στη Μίλαν, όμως η Γιουβέντους θα καταφέρει να βρεθεί στον τελικό του Champions League, όπου και κατέκτησε το τρόπαιο με αντίπαλο τον Άγιαξ στα πέναλτυ.
Ακολούθησε η σεζόν 1996-97, κατά την οποία ο “Μεγαλέξανδρος” του ιταλικού ποδοσφαίρου είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα, με τον Φίλιπο Ιντζάγκι, τον Ζινεντίν Ζιντάν και τον Κριστιάν Βιέρι να τον πλαισιώνουν στη επιθετική γραμμή της ομάδας. Εκείνη τη χρονιά ο Ντελ Πιέρο ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα στέφθηκε και πρωταθλητής.

Η Γιουβέντους έφτασε και πάλι στον τελικό του Champions League αλλά αυτή τη φορά ηττήθηκε με 3-1 από την Ντόρτμουντ.

Αυτό που έμεινε όμως χαραγμένο στη μνήμη πολλών από εκείνο το παιχνίδι, είναι το απίστευτο τακουνάκι του Άλεξ, που έδωσε προσωρινά ελπίδες στους “μπιανκονέρι”.
Η Γιουβέντους κατακτά και το πρωτάθλημα και την επόμενη σεζόν, φτάνει εξίσου και πάλι στον τελικό του Champions League, όπου και πάλι ηττάται από την Ρεάλ Μαδρίτης αυτή τη φορά με 1-0.

Όμως τα άσχημα νέα δεν σταματούν εκεί καθώς ο Ντελ Πιέρο τραυματίζεται και δεν επιστρέφει ποτέ ο ίδιος στην ενεργό δράση.

Τα επόμενα 3 χρόνια τα ηνία του πρωταθλήματος δεν καταλήγουν στην ομάδα του Τορίνο.
Στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κόντρα στη Γαλλία το 2000, με την εθνική του ομάδα, ο Ντελ Πιέρο έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες και η Ιταλία έχασε στο τέλος με 2-1 στην παράταση.

Αρκετοί έριξαν στο φταίξιμο σε αυτόν και ο ίδιος έχει δηλώσει πως ήταν από τις πιο δύσκολες περιόδους της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.
Όμως τα 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, αν και ο “πιντουρίκιο” δεν θεωρούνταν βασική επιλογή (στα 32 του πλέον), σκόραρε το δεύτερο γκολ της Ιταλίας στον ημιτελικό με τη Γερμανία και σφράγισε την πρόκριση στο μεγάλο τελικό απέναντι στη Γαλλία.

Εκεί η “σκουάντρα ατζούρα” κατέκτησε το τέταρτο παγκόσμιο κύπελλό της στη διαδικασία της παράτασης.

Εκείνο το καλοκαίρι ολόκληρη η Ιταλία ήταν συγκλονισμένοι από το σκάνδαλο “calciopoli” για τα στημένα παιχνίδια, με ανθρώπους της Γιουβέντους να εμπλέκονται σε αυτά.
Η «μεγάλη Κυρία» υποβιβάζεται στη serie B και σχεδόν όλα της τα μεγάλα αστέρια αποφασίζουν να φύγουν.

Ντελ Πιέρο, Τρεζεγκέ, Μπουφόν, Νέτβεντ παραμένουν στο σύλλογο στη δύσκολη αυτή περίοδο και προβιβάζονται και πάλι στην serie A στο τέλος της σεζόν.
Στον τελευταίο αγώνα της σεζόν 2007-2008, ο Ντελ Πιέρο σκόραρε δύο γκολ και ανακυρήχθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του Capocannoniere στη Serie A, δηλαδή πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Έγινε ο δεύτερος Ιταλός στην ιστορία που καταφέρνει να βγει δύο συνεχόμενες χρονιές πρώτος σκόρερ σε δύο διαφορετικά πρωταθλήματα (δεύτερη και πρώτη κατηγορία Ιταλίας). Ο άλλος παίχτης που το ‘χει καταφέρει είναι ο θρύλος Πάολο Ρόσσι.

Κι’αυτός πρώτα βγήκε πρώτος σκόρερ στην δεύτερη κατηγορία και μετά στην πρώτη, όπως ακριβώς και ο Ντελ Πιέρο.

Τελευταία Αρθρα

Atlantik, ένα απο τα θρυλικά στέκια της Πόλης

Ποιος ήταν ο "θειος Κλες", στην Πόλη της δεκαετίας του '40 και τι σχέση...

H απελευθέρωση της Καβάλας

Μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα Χριστιανικά κράτη του Βαλκανικού Συνασπισμού (Σερβία,...

Άντζελο Ντι Λίβιο: ”Η Γιούβε του 1996 ήταν όνειρο”

«Ήταν πρωί και ήμουν στην παραλία στο Τζεσόλο με φίλους όταν χτύπησε το τηλέφωνό...

Η απελευθέρωση των Σερρών

Στις 29 Ιουνίου 1913 η πόλις των Σερρών μέσα από τις στάχτες και τα...

Παρομοια αρθρα

Άντζελο Ντι Λίβιο: ”Η Γιούβε του 1996 ήταν όνειρο”

«Ήταν πρωί και ήμουν στην παραλία στο Τζεσόλο με φίλους όταν χτύπησε το τηλέφωνό...

Αλιρεζά Μπεϊρανβάντ, η ζωή του Ιρανού τερματοφύλακα

Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο ιστορίες ανθρώπων που νίκησαν την φτώχεια και τις δυσκολίες, αλλά...

26 Ιουνίου 1992, η Δανία σηκώνει το Euro

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο πόλεμος μαινόταν στα Βαλκάνια, καθώς ο κόσμος...