ΑρχικήΠοδοσφαιροΕλληνικό ΠοδόσφαιροΗ ΑΕΛ στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων

Η ΑΕΛ στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων

Η ΑΕΛ διέθετε πλέον μια ώριμη ομάδα και μπορούσε να αντεπεξέλθει, όπως δικαίως πίστευε και η διοίκηση Κώστα Σαμαρά και ο Αντρέϊ Στρεϊλάου, που έφερε μαζί του από την Πολωνία κι ένα γνήσιο ποδοσφαιρικό «άτι» ονόματι Κριστόφ Ανταμτσικ.

Η συμμετοχή της ΑΕΛ στο Κύπελλο Κυπελλούχων την περίοδο 1984-1985 ήταν εντυπωσιακή και έβαλε για τα καλά το όνομα της Θεσσαλικής ομάδας στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη.

Οι «βυσσινί» έφτασαν μέχρι τους «8», όπου αποκλείστηκαν σε δύο συγκλονιστικούς προημιτελικούς από τους Σοβιετικούς της Ντιναμό.

Στον Α’ γύρο βρέθηκε στο δρόμο της η ουγγρική Σίοφοκ που αγωνιζόταν στην Β’ κατηγορία της χώρας της.

Ο πρώτος αγώνας έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου στην Ουγγαρία και έληξε ισόπαλος με σκορ 1-1.

Η ΑΕΛ έπαιξε με τους:

Πλίτση, Παραφέστα, Πατσιαβούρα, Γκαλίτσιο (33′ Κολομητρούση), Μητσιμπόνα, Βουτυρίτσα, Ζιώγα, Κμίετσικ, Άνταμτσικ, Ανδρεούδη, Βαλαώρα.

Στον δεύτερο αγώνα, η Σίοφοκ ξεκίνησε με πάθος, όμως η ΑΕΛ προηγήθηκε έστω και δύσκολα με τον Κμίετσικ στο 30′.

Στο 38′ ο Ζιώγας είχε δοκάρι ενώ στο 50′ ο Κολομητρούσης, στην πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή, έχασε καλή ευκαιρία.

Στο 69′ ο Βαλαώρας πετυχαίνει το 2-0 και ο ρυθμός του αγώνα πέφτει.

Στο 84′ σέντρα του Πατσιαβούρα βρίσκει το δοκάρι, ενώ δύο λεπτά μετά οι Ούγγροι χάνουν μοναδική ευκαιρία να μειώσουν.

Έτσι, έστω και χωρίς την μεγάλη εμφάνιση η ΑΕΛ προκρίνεται για πρώτη φορά σε δεύτερο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η κλήρωση των αγώνων του δευτέρου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων φέρνει αντίπαλο της Λαρισινής ομάδας την φημισμένη ελβετική Σερβέτ.

Ο πρώτος αγώνας γίνεται στις 24 Οκτωβρίου στο Αλκαζάρ και η ΑΕΛ παρατάχθηκε με την παρακάτω σύνθεση:

Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Γκαλίτσιος, Μητσιμπόνας, Βουτυρίτσας, Τσιώλης (46′ Ζιώγας), Κμίετσικ (80′ Κυριλλίδης), Άνταμτσικ, Ανδρεούδης, Βαλαώρας.

Η θεσσαλική ομάδα ξεκίνησε άσχημα τον αγώνα και σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο είχε μέτρια απόδοση με αποτέλεσμα να προηγηθεί στο σκορ η Σερβέτ με τον Κοχ στο 12′. Όμως το δεύτερο ημίχρονο αποτελεί ένα από τα καλύτερα ημίχρονα στην ιστορία της ΑΕΛ.

Η ομάδα μεταμορφωμένη παρασύρει σαν σίφουνας τους Ελβετούς που γλιτώνουν από συντριβή χάρη στην εκπληκτική απόδοση του τερματοφύλακα Μπούργκενερ.

Ο τελευταίος πραγματοποιεί σωτήριες αποκρούσεις σε σουτ του Άνταμτσικ στο 56′ και στο 87′, του Κμίετσικ στο 58′ και του Ζιώγα.

Τα τέρματα της ΑΕΛ σημειώνουν οι Άνταμτσικ στο 52′ και Κμίετσικ στο 62′ με πέναλτι ενώ οι Ελβετοί αισθάνονται τυχεροί που γλύτωσαν μόνο με 2-1 αντί για ένα πολύ βαρύ σκορ.

Η ρεβάνς γίνεται στο παγωμένο Σαρμίγ της Γενεύης στις 7 Νοεμβρίου και η ΑΕΛ μπροστά σε πολλούς οπαδούς της και Έλληνες από όλη την Ευρώπη, παρατάχθηκε με την παρακάτω σύνθεση:

Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Γκαλίτσιος, Μητσιμπόνας, Βουτυρίτσας, Ζιώγας (89′ Κυριλίδης), Κμίετσικ, Άνταμτσικ (82′ Ρήγας), Ανδρεούδης, Βαλαώρας.

Η μορφή του αγώνα ήταν χωρίς αμφιβολία ο Γιώργος Πλίτσης που αντιμετώπισε με επιτυχία όλους τους κινδύνους όσο η Σερβέτ πίεζε ασφυκτικά.

Η ΑΕΛ είναι πολύ επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις και στο 61′ ο Γιάννης Βαλαώρας χορεύοντας την άμυνα των Ελβετών πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της συνάντησης.

Μετά το 0-1 οι Ελβετοί επιτίθενται μαζικά και η Θεσσαλική ομάδα εκμεταλλεύεται το χώρο και χάνει μοναδικές ευκαιρίες για διεύρυνση του σκορ με τον Ρήγα στο 86′ και το 90′, και τον Ζιώγα στο 87′!

Το τέλος του αγώνα βρίσκει τους παίκτες της ΑΕΛ ένα κουβάρι να πανηγυρίζουν την ιστορική πρόκριση.

Την επόμενη μέρα 2000 οπαδοί της ομάδας τους επιφυλάσσουν υποδοχή ηρώων στα διόδια Μοσχοχωρίου.

Η πρόκριση επαρχιακής ομάδας στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν πρωτοφανές γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα και κάτι που για οποιαδήποτε λεγόμενη “μεγάλη” ομάδα δεν συνέβαινε συχνά.

Στα προημιτελικά του θεσμού η θεσσαλική ομάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ακόμα μεγάλο αντίπαλο, τη Ντιναμό Μόσχας.

Ο πρώτος αγώνας έγινε στο Αλκαζάρ στις 6 Μαρτίου του 85 και η ΑΕΛ αγωνίστηκε με την παρακάτω σύνθεση:

Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Γκαλίτσιος, Μητσιμπόνας, Βουτυρίτσας, Ζιώγας (87′ Αλεξούλης), Κμίετσικ, Άνταμτσικ, Ανδρεούδης (82′ Χριστοδούλου), Βαλαώρας.

Η ομάδα πραγματοποίησε μια μέτρια εμφάνιση με πολλά από τα μεγάλα της ονόματα να βρίσκονται σε άσχημη μέρα με αποτέλεσμα η ισοπαλία να έρθει φυσιολογικά.

Στο 24′ σουτ του Κμίετσικ χτύπησε στο δοκάρι ενώ στο 60′ και το 72′ ο Άνταμτσικ έχασε μεγάλες ευκαιρίες.

Τέλος στο 81′ φοβερό σουτ του Μητσιμπόνα αποκρούστηκε από τον τερματοφύλακα ενώ στο 45′ δεν είχε δοθεί πέναλτι σε απόκρουση του Γκολόβια με το χέρι.

Ο αγώνας τελείωσε με το στείρο 0-0 και τα παράπονα για την διαιτησία του Νέμεθ.

Η ρεβάνς έγινε στις 20 Μαρτίου στο στάδιο της Τιφλίδας λόγω κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη Μόσχα, και η Α.Ε.Λ. παρατάχθηκε με την παρακάτω σύνθεση:

Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Γκαλίτσιος, Μητσιμπόνας, Βουτυρίτσας, Ζιώγας (38′ Τσιώλης και στο 68′ στη θέση του ο Ρήγας), Κμίετσικ, Άνταμτσικ, Ανδρεούδης, Βαλαώρας.

Έντονη ήταν η παρουσία χιλιάδων ελληνόφωνων στο γήπεδο, εκτός από τους λιγοστούς Λαρισαίους εκδρομείς, που πήγαν να δουν την ελληνική ομάδα.

Η ΑΕΛ έπαιξε αμυντικά στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα μέχρι το 60′ όταν ο Φόμιτσιοφ πέτυχε με μακρινό σουτ το μοναδικό τέρμα του αγώνα (η μπάλα πέρασε την γραμμή μόλις λίγα εκατοστά).

Αμέσως η θεσσαλική ομάδα πήρε τον έλεγχο του αγώνα και ο Άνταμτσικ έχασε δύο μοναδικές ευκαιρίες να σκοράρει στο 61′ και το 66′. Μεγάλη και τελευταία ευκαιρία χάνει για την ΑΕΛ ο Ανδρεούδης στο 70ο λεπτό!

Ο αγώνας τελειώνει και η Ντιναμό παίρνει την πρόκριση.

AEL FC Αθλητική Ενωση Λάρισας

Τελευταία Αρθρα

Λάρι Μπερντ, ο μεγαλύτερος trash talker στην ιστορία του μπάσκετ

"Πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν ή δεν το ξέρουν, αλλά ο Λάρι Μπερντ ήταν...

Νίκος Σαργκάνης, ο σπουδαίος Έλληνας τερματοφύλακας

Ο Νίκος Σαργκάνης (Ραφήνα, 13 Ιανουαρίου 1954 - 8 Δεκεμβρίου 2024) ήταν Έλληνας παλαίμαχος...

Φάνης Γκέκας, γεννημένος σκόρερ

Ο Θεοφάνης «Φάνης» Γκέκας (Λάρισα, 23 Μαΐου 1980) είναι Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και...

Ο Νίκος Οικονόμου, σημάδεψε μια εποχή στον Παναθηναικό

Ο Νίκος Οικονόμου είναι Έλληνας πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής καλαθοσφαίρισης. Αγωνιζόταν στην θέση...

Παρομοια αρθρα

Νίκος Σαργκάνης, ο σπουδαίος Έλληνας τερματοφύλακας

Ο Νίκος Σαργκάνης (Ραφήνα, 13 Ιανουαρίου 1954 - 8 Δεκεμβρίου 2024) ήταν Έλληνας παλαίμαχος...

Φάνης Γκέκας, γεννημένος σκόρερ

Ο Θεοφάνης «Φάνης» Γκέκας (Λάρισα, 23 Μαΐου 1980) είναι Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και...

To μάθημα του Φράνκο Μπαρέζι στον Πίπο Ιντζάγκι

«Θα σας πω αυτή την ιστορία... Έπαιζα στην Πάρμα, ήμουν παιδί και ήθελα την φανέλα...