ΑρχικήΠοδοσφαιροΤα αδέλφια Ντάσλερ, η κόντρα και η δημιουργία ''αυτοκρατορίων''

Τα αδέλφια Ντάσλερ, η κόντρα και η δημιουργία ”αυτοκρατορίων”

Ο Άντολφ “Άντι” Ντάσλερ ήταν Γερμανός τσαγκάρης, εφευρέτης και επιχειρηματίας που ίδρυσε τη γερμανική εταιρία αθλητικών ειδών Adidas.

Ο αδερφός του Ρούντι ίδρυσε την Puma.

Ο Ντάσλερ ήταν πρωτοπόρος στον σχεδιασμό αθλητικών υποδημάτων και ένας από τους πρώτους που οι πωλήσεις των προϊόντων του διαφημίστηκαν από αθλητές.

Ως αποτέλεσμα των σχεδίων του, ο Ντάσλερ εξέλιξε την εταιρεία του στον μεγαλύτερο κατασκευαστή αθλητικών ειδών και εξοπλισμού.

Όταν πέθανε η Adidas είχε 17 εργοστάσια και οι ετήσιες πωλήσεις της έφταναν τα ένα δισεκατομμύριο μάρκα.

Ο Άντολφ Ντάσλερ γεννήθηκε στην Φραγκονική πόλη του Χερτσογκενάουραχ, μια μικρή πόλη περίπου 20 χλμ. έξω από τη Νυρεμβέργη, στις 3 Νοεμβρίου του 1900.

Ήταν ο τρίτος γιος και ο νεότερος από τα τέσσερα παιδιά των Κρίστοφ και Πολίνα Ντάσλερ. Τα αδέρφια του ήταν ο Φριτς (γεννήθηκε το 1892), η Μαρί (γεννήθηκε το 1894) και ο Ρούντολφ (γεννήθηκε το 1898).

Ο Κρίστοφ υπήρξε ο τελευταίος την οικογένειας των Ντάσλερ που παραδοσιακά ασκούσαν επαγγέλματα σχετικά με την κλωστοϋφαντουργία και την βαφή υφασμάτων.

Με την κατάρρευση της τοπικής βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας λόγω ανταγωνισμού από τους βιομηχανικούς παραγωγούς, ο Κρίστοφ εγκατέλειψε τις εμπορικές δραστηριότητες των γονέων του και άρχισε να μαθαίνει ράψιμο για να γίνει τσαγκάρης και βρήκε εργασία σε ένα τοπικό εργοστάσιο, ενώ αργότερα το εργοστάσιο ειδικευόταν στις παντόφλες.

(Επίσης, πολλοί άλλοι στο Χερτσογκενάουραχ είχαν στραφεί προς την κατασκευή υποδημάτων και το 1922 η πόλη είχε 112 υποδηματοποιούς σε έναν πληθυσμό 3.500 κατοίκων.)

Η Πολίνα δημιούργησε ένα καθαριστήριο στο πίσω μέρος του σπιτιού όπου εργάστηκε και η κόρη της Μαρί, ενώ τα τρία αγόρια εργάζονταν στην παράδοση των πλυμένων σε όλη την πόλη και έτσι έγιναν γνωστοί ως “αγόρια των πλυντηρίων.”

Το 1913 ο Άντι ολοκλήρωσε την τυπική εκπαίδευση και ήταν μαθητευόμενος φούρναρης. δείχνοντας παντελή αδιαφορία προς το επάγγελμα αυτό, ο Άντι περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του στον αθλητισμό. Με τον παιδικό του φίλο Φριτς Τσέλαϊν, γιος σιδερά, συμμετείχαν σε μια ποικιλία από αθλητικές εκδηλώσεις στο στίβο, ποδόσφαιρο, πυγμαχία, χόκεϊ στον πάγο, σκι και άλμα με σκι.

Ο Άντι χρησιμοποιούσε συχνά παραδοσιακό εξοπλισμό όπως ακόντια από ξύλα και δισκοβολία με πέτρες.

Λίγο μετά τον Αύγουστο του 1914 τα αδέρφια του Άντι στρατολογήθηκαν από τον γερμανικό Στρατό.

Ο Άντι ολοκληρώσει τη μαθητεία του αλλά αποφάσισε να μην γίνει φούρναρης. Αντ’ αυτού άρχισε να μαθαίνει ράψιμο από τον πατέρα του.

Άρχισε να αναρωτιέται πως αλλαγές στον σχεδιασμό των υποδημάτων θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Άρχισε επίσης να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα εξειδικευμένα παπούτσια για κάθε άθλημα, μπορεί να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Ήταν μια ιδέα που θα καθοδηγούσε την μετέπειτα καριέρα και επηρέασε βαθύτατα τον αθλητισμό και τις επιχειρήσεις γύρω από αυτό.

Ο Άντι άρχισε να υπηρετεί την θητεία του στον στρατό τον Ιούνιο του 1918, στις τελευταίες μέρες του πολέμου.

Παρέμεινε στο στρατό για πάνω από ένα χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο του 1919.

Όταν ο Άντι επέστρεψε, η μητέρα του είχε κλείσει το καθαριστήριο ως αποτέλεσμα της οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε ο πόλεμος.

Ο Άντι αποφάσισε να υλοποιήσει τις σκέψεις του για τα καινοτόμα αθλητικά υποδήματα και έτσι ξεκίνησε μια μικρή επιχείριση παραγωγής παπουτσιών στο υπόστεγο του καθαριστηρίου.

Ο Ρούντολφ “Ρούντι” Ντάσλερ, ήταν ο Γερμανός ιδρυτής της εταιρείας Puma και ο μεγαλύτερος αδελφός του ιδρυτή της Adidas Άντολφ “Άντι” Ντάσλερ.

Οι αδελφοί ήταν συνεργάτες σε μια εταιρεία υποδημάτων που ίδρυσε ο Άντι, τη Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Εταιρεία Παπουτσιών Αδελφών Ντάσλερ).

Ο Ρούντι εντάχθηκε το 1924, ωστόσο οι αδελφοί έγιναν αντίπαλοι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξεκίνησαν τις δικές τους επιχειρήσεις το 1948.

Αρχικά ονόμασε τη νέα εταιρεία “Ruda” (Rudolf Dassler), η οποία μετονομάστηκε σύντομα σε Puma.

Η Puma είναι η λέξη για το πούμα στα TΚέτσουα, και από εκεί εισήλθε στα γερμανικά καθώς και σε άλλες γλώσσες.

Ο αδελφός του Άντολφ Ντάσλερ άρχισε να παράγει αθλητικά παπούτσια στην κουζίνα της μητέρας του μετά την επιστροφή του από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πατέρας του Κρίστοφ, ο οποίος εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο υποδημάτων, και οι αδελφοί Τσίχλαϊν, που παρήγαγαν τις χειροποίητες καρφίτσες στο μαγαζί του σιδηρουργού, υποστήριξε τον Άντολφ για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.

Το 1924, ο Ρούντολφ προσχώρησε στην επιχείρηση, η οποία μετονομάστηκε σε Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Εργοστάσιο Παπουτσιών Αδελφών Ντάσλερ).

Ο Ρούντολφ ήταν γνωστός ως «Μπόμπι» επειδή αυτός ήταν ο μόνος ήχος που θα μπορούσε να πει για τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του.

Με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στη δεκαετία του 1930, αμφότεροι οι αδελφοί Ντάσλερ εντάχθηκαν στο Ναζιστικό Κόμμα, με τον Ρούντολφ να θεωρείται ως ο πιο ένθερμος Εθνικοσοσιαλιστής.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το αυξανόμενο ρήγμα ανάμεσα στους αδελφούς κορυφώθηκε μετά από μια βομβιστική επίθεση των συμμάχων το 1943 όταν ο Άντι και η σύζυγός του αναρριχήθηκαν σε ένα καταφύγιο βόμβας που ο Ρούντολφ και η οικογένειά του ήδη βρίσκονταν.

Ο Άντι είπε «Οι βρώμικοι μπάσταρδοι επιστρέφουν ξανά», προφανώς αναφερόμενος στα συμμαχικά πολεμικά αεροπλάνα, αλλά ο Ρούντολφ ήταν πεπεισμένος ότι ο αδελφός του εννοούσε αυτόν και την οικογένειά του.

Ο Ρούντολφ, κατά την σύλληψή του από αμερικανικά στρατεύματα, θεωρήθηκε ύποπτος για συμμετοχή στην SS, πληροφορία που υποτίθεται ότι παρείχε ο Άντολφ.

Υπό την καθοδήγησή του, η Puma παρέμεινε μια μικρή επαρχιακή εταιρεία.

Μόνο υπό την καθοδήγηση του γιου του Άρμιν έγινε η παγκοσμίως γνωστή εταιρεία, ενώ η φήμη της συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Τελευταία Αρθρα

 Χοσέ Ναζάτσι, ο πρώτος αμυντικός ηγέτης στην ιστορία

Κατά μία έννοια, ο José Nasazzi ήταν ένας από τους πρώτους αμυντικούς ηγέτες που...

Κλαούντιο Ρανιέρι: ”Ή έχεις τύχη ή θα μάθεις να δουλεύεις”

Ο τελευταίος αγώνας του Κλαούντιο Ρανιέρι πριν την οριστική αποχώρησή του και το χειροκρότημα...

Καρλ-Χάιντς Σνέλινγκερ, εγγύηση και αποτελεσματικότητα

Ο Karl-Heinz Schnellinger ήταν ένας αριστοτεχνικός αμυντικός. Ελάχιστη σημασία είχε για εκείνον να τον βάλουν...

H ποδοσφαιρική εκδίκηση του Φρανκ Ράικαρντ

Κατά τη διάρκεια της πέμπτης και τελευταίας του σεζόν στη Μίλαν, ο Frank Rijkaard...

Παρομοια αρθρα

 Χοσέ Ναζάτσι, ο πρώτος αμυντικός ηγέτης στην ιστορία

Κατά μία έννοια, ο José Nasazzi ήταν ένας από τους πρώτους αμυντικούς ηγέτες που...

Κλαούντιο Ρανιέρι: ”Ή έχεις τύχη ή θα μάθεις να δουλεύεις”

Ο τελευταίος αγώνας του Κλαούντιο Ρανιέρι πριν την οριστική αποχώρησή του και το χειροκρότημα...

Καρλ-Χάιντς Σνέλινγκερ, εγγύηση και αποτελεσματικότητα

Ο Karl-Heinz Schnellinger ήταν ένας αριστοτεχνικός αμυντικός. Ελάχιστη σημασία είχε για εκείνον να τον βάλουν...