ΑρχικήΜπασκετΝτομινίκ Γουίλκινς, μια καριέρα γεμάτη καρφώματα

Ντομινίκ Γουίλκινς, μια καριέρα γεμάτη καρφώματα

Ντομινίκ Γουίλκινς!

Ήταν για εννιά χρόνια NBA All-Star και θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους dunkers στην ιστορία του NBA, κερδίζοντας το ψευδώνυμο “Ο άνθρωπος χαϊλάιτ”.

Στο ΝΒΑ αγωνίστηκε για 15 σεζόν.

Με την ομάδα των Ατλάντα Χοκς υπήρξε ένας από τους πιο ικανούς σκόρερ της εποχής του καθώς από το 1982 έως το 1994 δεν σημείωσε ποτέ λιγότερους από 20 πόντους μ.ο.

Τη σεζόν 1985-1986 με 30,3 πόντους μ.ό. αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ.

Στις 18 Απριλίου 1994, σκόραρε 37 πόντους (16/27 σουτ) και μάζεψε 10 ριμπάουντ σε 46 λεπτά και κατάφερε να γίνει ο 9ος παίκτης συνολικά στην ιστορία του NBA που έφτασε τους 24.000 πόντους στην καριέρα του.

Ο Γουίλκινς βοήθησε στην πρωτοκαθεδρία των Ατλάντα Χοκς στη δεκαετία του ’80, όταν ο σύλλογος σημείωσε τέσσερις διαδοχικές επιτυχίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.

Ήταν εννιά φορές NBA All-Star και ο νικητής δύο διαγωνισμών καρφωμάτων, ο Γουίλκινς σημείωσε 26.668 πόντους, 7.169 ριμπάουντ και 2.677 ασίστ στην καριέρα του στο NBA.

Από το 2016, κατατάσσεται 15ος στη λίστα βαθμολογίας του NBA. Η φανέλα με τον νούμερο 21 αποσύρθηκε από τα γεράκια στις 13 Ιανουαρίου 2001.Το 1994 μεταγράφηκε στους Λος Άντζελες Κλίπερς και το 1994-1995 στους Μπόστον Σέλτικς.

Την επόμενη σεζόν 1995-1996 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, υπογράφοντας συμβόλαιο αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο χρόνια.

Με τους πράσινους σκόραρε 20,9 πόντους, κέρδιζε 7 ριμπάουντ και μοίραζε 1,8 ασίστ μ.ο. Στις 11 Απριλίου 1996, κατέκτησε την Ευρωλίγκα, πρώτη για ελληνική ομάδα, κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Παράλληλα αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ του Παρισίου, αφού στον ημιτελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε 35 πόντους με 8 ριμπάουντ και στον τελικό 16 πόντους με 10 ριμπάουντ.

Στην Ελλάδα κατέκτησε το εγχώριο Κύπελλο, όντας Πολυτιμότερος παίκτης και πρώτος σκόρερ του τελικού, ενώ συμμετείχε και στο Ελληνικό All-Star Game, παίρνοντας και εκεί τον τίτλο του MVP.

Οι πιο θεαματικές στιγμές στην καριέρα υπήρξαν οι συμμετοχές του στους διαγωνισμούς καρφωμάτων του All-Star Game ΝΒΑ. Αποτελεί ακόμα και σήμερα έναν από τους αθλητές σύμβολα του θεσμού ενώ αλησμόνητες έχουν μείνει οι μονομαχίες του με το Μάικλ Τζόρνταν τον οποίο κατάφερε να νικήσει το 1985, ενώ ο Τζόρνταν πήρε τη ρεβάνς το 1988 σε μια ιστορική μονομαχία μεταξύ των δύο.

Οι επιδόσεις του στο διαγωνισμό καρφωμάτων:

1984 3ος

1985 1ος

1986 2ος

1988 2ος

1990 1ος

Τελευταία Αρθρα

Καραγκούνης: ”Τον θυμάμαι πολύ καλά εκείνον τον τρελό μήνα”

«Τον θυμάμαι πάρα πολύ καλά όλον αυτόν τον τρελό μήνα, που τον ζήσαμε ως...

Θοδωρής Ζαγοράκης, οι μνήμες απο το Euro 2004

«Αν μπορούσα να καθίσω απέναντι από τον εαυτό μου το καλοκαίρι του 2004, θα...

Λουίς Ενρίκε: ”Όταν πήρα τον πρώτο μου μισθό ένιωσα πλούσιος”

«Όταν πήρα τον πρώτο μου μισθό ως ποδοσφαιριστής, ήταν 165.000 πεσέτες. Συγκινήθηκα πολύ επειδή έβγαζα...

Ρονάλντο: ”Η γενιά μας επικεντρώθηκε στην τεχνική”

«Το ποδόσφαιρο έχει βελτιωθεί πολύ όσον αφορά τη φυσική προετοιμασία. Σε σύγκριση με τον τρόπο...

Παρομοια αρθρα

Ο Τζόρνταν ήθελε να είναι νικητής απο τότε που ήταν παιδί

Απο GymBeamΉθελε να είναι νικητής από τότε που ήταν παιδίΤον απέρριψαν από την ομάδα...

Τα ντοκιμαντέρ για την ζωή του Μάικλ Τζόρνταν

Το “The Last Dance” είναι ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ, το οποίο σε βάζει με μοναδικό...

To δεύτερο πρωτάθλημα των Σικάγο Μπουλς εν έτει 1992

Ήταν 12 Ιουνίου του 1992. Οι Bulls του Jordan και του Pippen με το πλεονέκτημα...