ΑρχικήΠοδοσφαιροMεγάλο αφιέρωμα στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Mεγάλο αφιέρωμα στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Ο Λέβα γεννήθηκε στη Βαρσοβία και μεγάλωσε στο χωριό Λέσνο.

Έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο ως μη εγγεγραμμένος παίκτης για τον τοπικό σύλλογο Παρτίζαντ Λέσνο.

Το 1997 εντάχθηκε στη Βαρσόβια Βαρσοβίας, όπου ως έφηβος αγωνίστηκε για εφτά χρόνια.

Μετέπειτα ντάχθηκε στην Ντέλτα Βαρσοβίας, όπου τελικά κατάφερε να παίξει για την πρώτη ομάδα, σημειώνοντας τέσσερα γκολ.

Τη σεζόν 2006–07 ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της τρίτης κατηγορίας της Πολωνίας με 15 γκολ, βοηθώντας τη Ζνιτς Προύσκουφ να κερδίσει την άνοδο.Την επόμενη σεζόν ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της δεύτερης κατηγορίας με 21 γκολ.

Τον Ιούνιο του 2008, η Λεχ Πόζναν υπέγραψε τον Λεβαντόφσκι από τη Ζνιτς για 1,5 εκατομμύριο ζλότι.

Νωρίτερα εκείνο τον μήνα, ο μάνατζερ του Λεβαντόφσκι τον πρότεινε στην Σπόρτινγκ Χιχόν, η οποία είχε προβιβαστεί στην Πριμέρα Ντιβιζιόν,μετά από δέκα χρόνια στη δεύτερη κατηγορία.

Ωστόσο, η Χιχόν τον απέρριψε, οπως το ίδιο έγινε και με τον Παναθηναικό, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση.

Έκανε το ντεμπούτο του για την Λεχ τον Ιούλιο του 2008, ως αλλαγή στον προκριματικό του πρώτου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ εναντίον της Χαζάρ Λανκαράν από το Αζερμπαϊτζάν.

Σε αυτόν τον αγώνα, σκόραρε το μοναδικό γκολ του αγώνα.

Κατά τη διάρκεια του ντεμπούτου του στην Εκστρακλάσα στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν με αντίπαλο την Μπεουχάτουφ, σημείωσε ένα γκολ με τακουνάκι μόλις τέσσερα λεπτά μετά την είσοδο του στο τέλος του δευτέρου ημιχρόνου.

Στην πρώτη του σεζόν στην κορυφαία κατηγορία της Πολωνίας, ήταν ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ.

Τελείωσε τη σεζόν με 18 γκολ σε 42 αγώνες.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, έγινε ο πρώτος σκόρερ με 18 γκολ και βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει το πρωτάθλημα 2009–10.

Ο Άγγλος προπονητής, Σαμ Άλαρνταϊς, δήλωσε ότι ο Λεβαντόφσκι επρόκειτο να ενταχθεί στην ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, Μπλάκμπερν Ρόβερς, το 2010, αλλά τα ηφαιστειακά σύννεφα τέφρας που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις του Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010 που ανέστειλαν όλες τις πτήσεις εντός και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από άλλες οικονομικές ανησυχίες, απέτρεψαν την πιθανή μεταγραφή.

Επιπλέον, ο Λεβαντόφσκι επρόκειτο επίσης να ενταχθεί στην ιταλική Τζένοα, πριν ο πρόεδρός της αποφασίσει να ακυρώσει τη μεταγραφή.

Ο Λεβαντόφσκι εντάχθηκε στη γερμανική Μπορούσια Ντόρτμουντ τον Ιούνιο του 2010, με την οποία υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο, με αναφερόμενο κόστος μεταγραφής αξίας 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, σημείωσε το πρώτο του γκολ στη Μπούντεσλιγκα, στη νίκη με 3–1 επί της Σάλκε.

Με τη Ντόρτμουντ κέρδισε διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο διαδοχικών τίτλων της Μπούντεσλιγκα και τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ του πρωταθλήματος.

Το 2013, συμμετείχε επίσης με τον Ντόρτμουντ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ 2012–13.

Τον Νοέμβριο του 2013, ο Λεβαντόφσκι επιβεβαίωσε ότι θα υπογράψει προσυμβατικό συμβόλαιο με την αντίπαλο της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μπάγερν Μονάχου, που έγινε επίσημα στις 3 Ιανουαρίου 2014.

Υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο και εντάχθηκε στην ομάδα στην αρχή της σεζόν 2014–15.

Παρουσιάστηκε επίσημα ως παίκτης της Μπάγερν στις 9 Ιουλίου 2014.Έκανε το επίσημο του ντεμπούτο για το νέο του σύλλογο στην ήττα με 0–2 από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ στο Σούπερ Καπ Γερμανίας 2014 στις 13 Αυγούστου 2014 και σημείωσε το πρώτο του γκολ στην ισοπαλία με 1–1 με αντίπαλο τη Σάλκε στον δεύτερο αγώνα του πρωταθλήματος στις 30 Αυγούστου.

Στις 21 Οκτωβρίου σημείωσε το πρώτο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ για τη Μπάγερν Μονάχου στην εκτός έδρας νίκη με 7–1 επί της Ρόμα.

Την 1η Νοεμβρίου, στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος εναντίον της Ντόρτμουντ, ο Λεβαντόφσκι σκόραρε στη νίκη με 2–1, που απέσπασε τη Μπάγερν τέσσερις βαθμούς στην κορυφή της βαθμολογίας, αφήνοντας τον πρώην σύλλογό του σε θέση για τα πλέι-οφ υποβιβασμού.

Στο Μόναχο, έχει κερδίσει τον τίτλο της Μπούντεσλιγκα σε κάθε μία από τις επτά πρώτες του σεζόν.

Είχε σημαντικό μερίδιο στη κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ 2019–20 από τη Μπάγερν ως μέρος ενός τρεμπλ.

Στα χρόνια αυτά σκόραρε πάνω από 280 γκολ στην Μπούντεσλιγκα, έχοντας φτάσει τα 100 γκολ πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο ξένο παίκτη και είναι ο κορυφαίος ξένος σκόρερ του πρωταθλήματος όλων των εποχών.

Επιπλέον, είναι κορυφαίος σκόρερ της Μπούντεσλιγκα για πέντε φορές.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2015 μπήκε σαν αλλαγή στον αγώνα πρωταθλήματος με αντίπαλο την Βόλφσμπουργκ και σημείωσε πέντε γκολ σε εννέα λεπτά καταρρίπτοντας τέσσερα ρεκόρ που αναγνωριστηκαν από τα Ρεκόρ Γκίνες… το γρηγορότερο χατ-τρικ της Μπουντεσλίγκα (3 λεπτά 22 δευτερόλεπτα), τα γρηγορότερα τέσσερα γκολ σε έναν αγώνα (5 λεπτά 42 δευτερόλεπτα), τα γρηγορότερα πέντε γκολ (8 λεπτά 59 δευτερόλεπτα), τα περισσότερα γκολ που πέτυχε ένας παίκτης ως αλλαγή.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, ο Λεβαντόφσκι άνοιξε το σκορ στη νίκη με 4–1 εναντίον της Λάτσιο στο πρώτο σκέλος του γύρου των “16” του 2020–21, φτάνοντας στα 72 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ και ξεπερνώντας τον Ραούλ ως τον τρίτο κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Στις 6 Μαρτίου, σημείωσε το 12ο χατ-τρικ του στη Μπούντεσλιγκα στη νίκη με 4–2 επί της Μπορούσια Ντόρτμουντ, για να φτάσει τα 31 γκολ σε 23 αγώνες.

Στις 20 Μαρτίου, ξεπέρασε τον Κλάους Φίσερ (268 γκολ) στη δεύτερη θέση των σκόρερ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα, καθώς σημείωσε ένα χατ-τρικ στο πρώτο ημίχρονο της νίκης με 4–0 επί της Στουτγκάρδης.

Στις 28 Μαρτίου, τραυματίστηκε στο δεξί γόνατό του κατά τη διάρκεια ενός προκριματικού αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου με αντίπαλο την Ανδόρα.

Ως αποτέλεσμα, έχασε και τους δύο προημιτελικούς αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ ενάντια στη Παρί Σεν Ζερμέν, στους οποίους η Μπάγερν Μονάχου έχασε με τον κανονισμό των εκτός έδρας γκολ, μετά την συνολική ισοπαλία με 3–3.

Στις 8 Μαΐου, σημείωσε το 14ο χατ-τρικ του στη Μπούντεσλιγκα στη νίκη με 6–0 επί της Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ.

Στις 22 Μαΐου, κατέρριψε το ρεκόρ του Γκέρντ Μίλερ με 40 γκολ στην αγωνιστική περίοδο 1971–72, με ένα γκολ στο 90ό λεπτό της νίκης της Μπάγερν με 5–2 επί της Άουγκσμπουργκ, για να φτάσει στα 41 γκολ του την τελευταία αγωνιστική της σεζόν.

Στις 25 Ιουλίου 2021 ψηφίστηκε παίκτης της σεζόν στην Μπούντεσλιγκα.

Ο Λεβαντόφσκι έκανε τρεις εμφανίσεις για την Εθνική Πολωνίας Κ21, σε φιλικούς αγώνες ενάντια στην Αγγλία, στη Λευκορωσία και στη Φινλανδία.

Το ντεμπούτο του για την Εθνική Πολωνίας ανδρών ήρθε στις 10 Σεπτεμβρίου 2008, τρεις εβδομάδες μετά τα 20ά γενέθλιά του, με αντίπαλο τον Άγιο Μαρίνο, όπου μπήκε ως αλλαγή και σημείωσε ένα γκολ στην εκτός έδρας νίκη με 2–0 για τα προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010.

Μόνο ο Βουοντζίμιες Λουμπάνσκι σημείωσε γκολ στο ντεμπούτο του για την εθνική ομάδα σε νεότερη ηλικία από τον Λεβαντόφσκι, ο οποίος ήταν τότε 16 ετών.

Ο Λεβαντόφσκι σημείωσε ένα ακόμη γκολ για τα προκριματικά εναντίον της ίδιας ομάδας την 1η Απριλίου 2009, στη νίκη με 10–0.

Παίζοντας στη Βαρσοβία στον εναρκτήριο αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012 εναντίον της Ελλάδας, ο Λεβαντόφσκι σημείωσε το πρώτο γκολ της διοργάνωσης μετά από ασίστ από τον τότε συμπαίκτη του Ντόρτμουντ, Γιάκουμπ Μπουαστσικόφσκι και ανακηρύχθηκε Παίκτης του αγώνα.

Έπαιξε και στα τρία παιχνίδια για την Πολωνία στη διοργάνωση, καθώς οι συν-οικοδεσπότες αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων, έχοντας μόνο δύο βαθμούς.

Σκόραρε με δύο πέναλτι στη νίκη με 5–0 εναντίον του Αγίου Μαρίνου στις 26 Μαρτίου 2013, κατά τη διάρκεια της προκριματικής εκστρατείας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, ο πρώτος του αγώνας ως αρχηγός.

Αργότερα στα προκριματικά, στις 6 Σεπτεμβρίου, σημείωσε το γκολ της ισοφάρισης εναντίον του Μαυροβουνίου, στην εντός έδρας ισοπαλία με 1–1. Η Πολωνία δεν προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2014, στον πρώτο αγώνα της Πολωνίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016, εκτός έδρας με το Γιβραλτάρ, ο Λεβαντόφσκι σημείωσε το πρώτο του διεθνές χατ-τρικ, σημειώνοντας τέσσερα γκολ στη νίκη με 7–0.

Στις 13 Ιουνίου 2015, σημείωσε ένα ακόμη χατ-τρικ στην νίκη της Πολωνίας με 4–0 επί της Γεωργίας, όπου σημείωσε τα τρία γκολ σε διάστημα τεσσάρων λεπτών.

Στις 11 Οκτωβρίου σκόραρε με κεφαλιά το νικητήριο γκολ στη νίκη με 2–1 επί της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, όπου η Πολωνία προκρίθηκε για τα τελικά της διοργάνωσης στη Γαλλία.

Ολοκλήρωσε την προκριματική φάση με 13 γκολ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ γκολ των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Ντέιβιντ Χίλι της Βόρειας Ιρλανδίας στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 στη Γαλλία, ο Λεβαντόφσκι δεν είχε σουτ εντός εστίας μέχρι τον αγώνα του γύρου των “16” με την Ελβετία στο Σαιντ-Ετιέν.

Μετά την ισοπαλία με 1–1, σημείωσε το πρώτο γκολ στη διαδικασία των πέναλτι, όπου η Πολωνία κέρδισε και προκρίθηκε για πρώτη φορά στους προημιτελικούς.

Στο 100ό δευτερόλεπτο του προημιτελικού με την Πορτογαλία στο Σταντ Βελοντρόμ, σκόραρε έπειτα από σέντρα του Κάμιλ Γκροσίτσκι για να ανοίξει το σκορ στην ισοπαλία με 1–1 και σκόραρε και πάλι στη διαδικασία των πέναλτι, αν και οι Πολωνοί έχασαν.

Κατά τον αποκλεισμό της Πολωνίας, ο Λεβαντόφσκι είχε υποστεί περισσότερα φάουλ από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στη διοργάνωση.

Στις 5 Οκτωβρίου 2017, σημείωσε χατ-τρικ στη νίκη με 6–1 επί της Αρμενίας για να φτάσει τα 50 γκολ για την Πολωνία, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 48 γκολ που είχε θέσει ο Λουμπάνσκι, και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για την εθνική.

Στις 8 Οκτωβρίου 2017 σημείωσε ένα γκολ στη νίκη με 4–2 επί του Μαυροβούνιου, σημειώνοντας το 51ο γκολ του για την Πολωνία.Τελείωσε την φάση των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 με συνολικά 16 γκολ, ρεκόρ για έναν προκριματικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Λεβαντόφσκι ήταν στην ομάδα της Πολωνίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία.

Έπαιξε όλα τα λεπτά και στους τρεις αγώνες, εναντίον της Σενεγάλης, της Κολομβίας και της Ιαπωνίας, όπου δεν σημείωσε γκολ και η Πολωνία δεν προκρίθηκε στη νοκ άουτ φάση.

Ο Λεβαντόφσκι έπαιξε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021.

Ο πατέρας του Λεβαντόφσκι του έδωσε το όνομα Ρόμπερτ για να τον διευκολύνει όταν θα μετακόμιζε στο εξωτερικό ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Ο πατέρας του Λεβαντόφσκι, Κρίστοφ (πέθανε το 2005) ήταν Πολωνός πρωταθλητής στο τζούντο και επίσης έπαιξε ποδόσφαιρο με την Χούτνικ Βαρσοβίας στην δεύτερη κατηγορία.

Η μητέρα του, Ιβόνα, είναι πρώην βολειμπλίτρια αργότερα αντιπρόεδρος της Παρτίζαντ Λέσνο.

Η αδερφή του, Μιλένα, παίζει επίσης βόλει και έχει εκπροσωπήσει την Εθνική Πολωνίας Κ21.

Η σύζυγός του, Άννα Λεβάντοφσκα, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Καράτε του 2009. Έχουν δύο κόρες.

Τον Οκτώβριο του 2017, την επόμενη μέρα από τον αγώνα στον οποίο σκόραρε για να βοηθήσει την Πολωνία να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, ο Λεβαντόφσκι ολοκλήρωσε το Πτυχίο Φυσικής Αγωγής με καθοδήγηση και διοίκηση στην Ακαδημία Αθλητικής Εκπαίδευσης στη Βαρσοβία, ολοκληρώνοντας μια δεκαετία σπουδών.

”Αν οποιοσδήποτε άλλος έκανε ό,τι εγώ δεν θα κέρδιζε τη Χρυσή Μπάλα..??

Ακόμα δεν σκέφτομαι να σταματήσω, ούτε καν μου περνάει απο το μυαλό.

Ο πατέρας μου έφυγε νωρίς απο την ζωή, δεν πρόλαβε να με δει επαγγελματία.

Το ήθελε παρα πολύ.

Ξέρω οτι με κάποιον τρόπο χαίρεται για μένα και με παρακολουθεί.

Ηταν δύσκολο, ημουν δεκαέξι ετών.

Ξαφνικά ήμουν ο μοναδικός άνδρας στην οικογένεια.

Αισθάνθηκα πως είχα μεγαλώσει πολύ γρήγορα.

Δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να πέσει κάτω, να σπάσει, έπρεπε να μείνω δυνατός.

Όταν κάποιος αμφισβητεί τις δυνατότητές σου, ξεκίνα να δουλεύεις δυο φορές περισσότερο απ’ότι πριν, για να του αποδείξεις ότι κάνει λάθος. Αυτή είναι η ιστορία μου. “

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Τελευταία Αρθρα

O Tomas «El Trinche» Carlovich, μάγεψε την Αργεντινή

Στην Αργεντινή υπάρχει μια πόλη που αποπνέει πάθος για το ποδόσφαιρο και δείχνει μια...

Ανόρθωσις Αμμοχώστου, η ίδρυση και η ιστορία

Η Ανόρθωση Αμμοχώστου είναι κυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα και αποτελεί το σημαντικότερο και μακροβιότερο τμήμα...

Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου, η ιστορία της ομάδας

Η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου είναι κυπριακός ποδοσφαιρικός σύλλογος που αποτελεί το σημαντικότερο και μακροβιότερο...

Μπάγερ Λεβερκούζεν! «Werksel» H ομάδα του εργοστασίου

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1904 και ως έδρα χρησιμοποιεί τη BayArena (πρώην «Ulrich-Haberland-Stadion») στην...

Παρομοια αρθρα

O Tomas «El Trinche» Carlovich, μάγεψε την Αργεντινή

Στην Αργεντινή υπάρχει μια πόλη που αποπνέει πάθος για το ποδόσφαιρο και δείχνει μια...

Ανόρθωσις Αμμοχώστου, η ίδρυση και η ιστορία

Η Ανόρθωση Αμμοχώστου είναι κυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα και αποτελεί το σημαντικότερο και μακροβιότερο τμήμα...

Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου, η ιστορία της ομάδας

Η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου είναι κυπριακός ποδοσφαιρικός σύλλογος που αποτελεί το σημαντικότερο και μακροβιότερο...