Ρεάλ Μαδρίτης-Παρί Σεν Ζερμέν: 3-1… Η ανάλυση του αγώνα

0

Ήταν μια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου με δυο κορυφαίους συλλόγους να παλεύουν για μια θέση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πάμε όμως να τα δούμε όλα αναλυτικά χρησιμοποιώντας και τα στατιστικά στοιχεία για να δούμε καλυτέρα πως η Ρεαλ έφτασε σε αυτήν την μεγάλη ανατροπή, με την βοήθεια για την στατική ανάλυση, της τεχνολογίας Wyscout.

Ο Καρλο Αντσελοτι κατέβασε την ομάδα του με σχηματισμό 1-4-3-3 και βλέπουμε ότι δεν άλλαξέ κατά την διάρκεια του παιχνιδιού αυτό.

Ο Ποτσετινο επίσης χρησιμοποίησε το 1-4-3-3 σαν αρχική τοποθέτηση των παικτών μέσα στο γήπεδο, ενώ άλλαξε στο τέλος…
Στα τελευταία λεπτά έπαιξε με ένα 1-3-3-3-1.

Ας πάμε να δούμε όμως στην διάρκεια του αγώνα πως ήταν η διάταξη των παικτών όταν είχαν την κατοχή.

Η Ρεαλ όπως βλέπουμε και στο διάγραμμα όταν είχε την κατοχή στην επίθεση ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο ένα σύστημα 1-4-2-4 κάτι που φανερώνει ότι έπρεπε να ρισκάρει στο δεύτερο μέρος για να πάρει την πρόκριση.

Η Παρι με την σειρά της όταν είχε την κατοχή ξεκινούσε την επίθεση της με ένα 1-2-5-3 ανεβάζοντας ψιλά τα πλάγια μπακ θέλοντάς να έχει το πλεονέκτημα στον χώρο του κέντρου.

Όπως βλέπουμε και στον γράφημα που σας παραθέτω η Ρεαλ ξεκινούσε τις επιθετικές της ενέργειες πολύ λίγες φορές από το 1/3 του γηπέδου καθώς ο Κουρτουα ειχε μόνο 10 πάσες σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

Αναλύοντας αυτό το κομμάτι περαιτέρω σημαίνει ότι η Ρεαλ δεν χρειάστηκε να ξεκινήσει την επίθεση της χαμηλά.
Επίσης στο γράφημα διαπιστώνουμε ότι η κύρια πλευρά επίθεσης της ήταν η αριστερή και το παιχνίδι ξεκινούσε με οργανωτές τον Κροος και τον Μοντριτς.

Η Παρι βλέπουμε ότι ξεκινούσε τις επιθέσεις της από τους κεντρικούς αμυντικούς και αυτοί με την σειρά τους προσπαθούσαν να βρούνε τον Βερατι είτε από τα πλάγια Μπακ είτε με πασά των Σεντερ Μπακ προς αυτόν.

Ο Βερατι με την σειρα του προσπαθούσε να βρει τον Μεσσι η τον Νειμαρ.

Άλλο ένα μοτίβο που χρησιμοποίησε η Παρι ήταν από τον αριστερό πλάγιο Μπακ να βρει στον ανοιχτό χώρο και στην πλάτη της άμυνας της Ρεαλ τον Eμπαπε.

Το επόμενο στατιστικό μας δίνει να καταλάβουμε πως η Παρι είχε την κατοχή της μπάλας κάτι που στο ποδόσφαιρο δεν σημαίνει απόλυτος τίποτα αν δεν μετατρέπουμε και σε ουσία που είναι ασφαλώς οι τελικές ενέργειες προς την εστία.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε εδώ είναι οι 76 κερδισμένες κατοχές που είχε η Ρεαλ στο αντίπαλο μισό με αποτέλεσμα να βγάζει μια φάση μετα την άλλη.

Αλλο ένα γραφικό που βλέπουμε και εδώ και φαίνεται από που γινότανε οι επιθέσεις της κάθε ομάδας βλέποντας και εδώ την Ρεαλ να προσπαθεί από τον άξονα να φτάσει στην εστία της Παρι αλλά έχοντας και ένα 31% προσπάθειες από τα πλάγια.

Η Παρι με την σειρά της ήταν αρκετά μονότονη και προβλέψιμη έχοντας κατά 84% τις επιθέσεις της από τον άξονα.

Στα γενικά στατιστικά βλέπουμε το xGoal της Ρεαλ να είναι 43 φορές πάνω σε σχέση με την Παρι δείχνοντας μας πως και στο ποδόσφαιρο από τα στατιστικά μπορούμε να βγάλουμε μια πολύ σωστή εκτίμηση των πραγμάτων.

Σημείο κλειδί ξεκάθαρα θα έλεγα ήταν το High Block Press δηλαδή η πίεση της Ρεαλ στο τελευταίο τρίτο του αντιπάλου οδηγώντας την Παρι σε πάρα πολλά λάθη.
Ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα λόγο των 3 τερμάτων που σημείωσε ήταν ο Καριμ Μπενζεμα.
Παίκτης κλειδί ηταν σαφώς ο Λουκα Μοντριτς που ήταν αυτός που βρισκόταν παντού μοιράζοντας και 11 πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου με ποσοστό επιτυχίας 100% και επίσης μια ασιστ στο δεύτερο γκολ του Μπενζεμα.

Football Analyst and Scout
Νοταριδης Ελευθεριος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here