ΑρχικήΔιαφοραΡάγκναρ Λόθμπροκ... Ο ηγέτης των Βίκινγκς

Ράγκναρ Λόθμπροκ… Ο ηγέτης των Βίκινγκς

Ο Ράγκναρ Λόθμπροκ, μέλος του Οίκου του Μούνσο ήταν θρυλικός ηγέτης των Βίκινγκ, βασιλιάς και ήρωας που περιγράφεται σε παλιές ιστορίες του Βορρά.

Η μεσαιωνική λογοτεχνία περιγράφει την συμμετοχή του σε πολλές επιδρομές εναντίον των Φράγκων και των Αγγλοσαξόνων κατά την διάρκεια του 9ου αιώνα.

Η “Ιστορία του Ράγκναρ Λόθμπροκ” αναφέρει ότι ο Ράγκναρ Λόθμπροκ ήταν γιος του βασιλιά της Σουηδίας Σίγκουρντ Ίρινγκ.

Τα Σάγκας των Ερβαράρ τα οποία έχουν συγγραφεί κατά την διάρκεια του 13ου αιώνα αναφέρουν ότι μετά τον θάνατο του Βαλντάρ ο γιος του Ράντβερ τον διαδέχθηκε στην Σουηδία και ο γιος του Χάραλντ ο Πολεμοδόντης τον διαδέχθηκε στην Δανία, ο Χάραλντ στην συνέχεια κατέκτησε ολόκληρο το βασίλειο του παππού του Άιβαρ Βίντφειμν.

Μετά τον θάνατο του Ράντβερ ο γιος του Σίγκουρντ Ίρινγκ έγινε βασιλιάς της Σουηδίας σαν υποτελής του Χάραλντ, ο Σίγκουρντ Ίρινγκ και ο Χάραλντ πολέμησαν στην μάχη της Μπραβάλλα στις πεδιάδες του Έστεργέτλανδς στην οποία ο Χάραλντ και πολλοί από τους άντρες του βρήκαν τον θάνατο.

Ο Σίγκουρντ βασίλευσε στην συνέχεια στο ενωμένο βασίλειο της Σουηδίας και της Δανίας από το 770 μέχρι τον θάνατο του (804), τον διαδέχθηκε ο γιος του Ράγκναρ Λόθμπροκ.

Ο γιος του Χάραλντ του πολεμοδόντη βασίλευσε στην Σουηδία ως αντιβασιλιάς του Ράγκναρ μέχρι την εποχή που εκτελέστηκε από τους γιους του Ράγκναρ.

Οι “Ιστορίες των γιων του Ράγκναρ” αναφέρουν ότι ο Μεγάλος στρατός της Δανίας επιτέθηκε στην Αγγλία (865) υπό την ηγεσία των γιων του Ράγκναρ Λόθμπροκ (865) αναζητώντας εκδίκηση για την δολοφονία του πατέρα τους από τον Αέλα της Νορθουμβρίας. Στην ηγεσία του Μεγάλου Στρατού των Βίκινγκ βρέθηκαν οι γιοι του Ράγκναρ Άιβαρ ο Ασπόνδυλος, Μπιόρν ο Σιδηρόπλευρος, Χάλφνταν Ράγκναρσον, Σίγκουρντ φίδι-στο-μάτι και Ούμπα οι οποίοι ήταν όλοι σημαντικές ιστορικές φυσιογνωμίες.

Ο μεγαλύτερος γιος του Άιβαρ ο Ασπόνδυλος ήταν ο αρχηγός του στρατού των Βίκινγκ την περίοδο 865 – 870 αλλά μετά το 870 εξαφανίστηκε από τις ιστορικές καταγραφές της Αγγλίας.

Ο Αγγλοσάξονας χρονικογράφος Έθελγουιρντ καταγράφει τον θάνατο του Άιβαρ το 870.

Ο αδελφός του Χάλφνταν τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του μεγάλου στρατού των κατακτητών και ήταν ο αρχηγός της εκστρατείας που έγινε στην συνέχεια για την κατάκτηση του Ουέσσεξ.

Ένας νέος στρατός έφτασε να ενισχύσει τους εισβολείς του Χάλφνταν υπό την ηγεσία του Μπάγκσεγκ της Δανίας.

Το Αγγλοσαξωνικό χρονικό αναφέρει ότι οι Δανοί πολέμησαν με τους Αγγλοσάξονες του Ουέσσεξ σε εννέα μάχες η σημαντικότερη από τις οποίες ήταν η μάχη του Άσνταουν στις 8 Ιανουαρίου 871, στην μάχη αυτή έπεσε ο Μπάγκσεγκ.

Ο Χάλφνταν και ο στρατός του αναγκάστηκαν τελικά να κλείσουν ειρήνη με τον νέο δυναμικό βασιλιά του Ουέσσεξ Αλφρέδο τον Μέγα.

Ο Χάλφνταν Ράγκναρσον διαδέχτηκε στον θρόνο της Δανίας τον Μπάγκσεκγκ της Δανίας γύρω στο 871.

Ο Μπιόρν ο Σιδηρόπλευρος είχε εκλεγεί βασιλιάς της Σουηδίας και της Ουψάλα την χρονιά που πέθανε ο πατέρας του (865), είχε δυο γιους, τον Ρεφίλ Μπιόρνσον και τον Έρικ Μπιόρνσον τον διάδοχο του στον θρόνο της Σουηδίας, τον Έρικ Μπιόρνσον διαδέχτηκε με την σειρά του ο γιος του Έρικ γιος του Ρεφίλ.

Ο Σίγκουρντ φίδι-στο-μάτι έγινε βασιλιάς της Σγιέλαν και των νησιών της Δανίας γύρω στο 871 και στην συνέχεια διαδέχθηκε τον αδελφό του Χάλφνταν στον θρόνο τς Δανίας (877).

Ο Λόθμπροκ έμεινε γνωστός σαν μια θρυλική φιγούρα, αλλά η για την ιστορική του ύπαρξη υπάρχουν πολλές διαφωνίες.

Στον σχολιασμό της για το βιβλίο “Γκέστα Ντανόρουμ” του Σάξων του Γραμματικού, η συγγραφέας Χίλντα Έλλις Ντέιβιντσον παρατηρεί για τον θρύλο του Ράγκναρ στο βιβλίο Θ΄ της Γκέστα ότι ο Σάξων προσπαθεί να συνενώσει πολλές αντικρουόμενες ιστορίες και γεγονότα στο πρόσωπο του Ράγκναρ.

Γι’ αυτό πολλές δράσεις του Ράγκναρ στην Γκέστα μπορούν να συνδεθούν μέσω άλλων πηγών, με πολλές άλλες μεγάλες ιστορικές φυσιογνωμίες.

Οι υποψήφιοι για τον ιστορικό Ράγκναρ είναι:

Βασιλιάς Χόρικ Ι
Βασιλιάς Ρέτζινφριντ
Ένας βασιλιάς που ηγήθηκε μέρος της Δανίας και ήρθε σε σύγκρουση με τον Χάραλντ Κλακ
Ένας Ρέντζιν ήρωας που επιτέθηκε στο Παρίσι στα μέσα του 9ου αιώνα
Πιθανώς ο Ρόγκνβαλντ των Χρονικών της Ιρλανδίας και o Πατέρας των Βίκινγκ ηγετών που εισέβαλαν στην Αγγλία με τον Μεγάλο Παγανιστικό Στρατό το 865.
Ως τώρα, προσπάθειες να συνδέσουν αμιγώς τον θρυλικό Ράγκναρ με έναν ή περισσότερους από αυτούς τους άντρες απέτυχαν λόγω της δυσκολίας να αποδεχτούν τις διάφορες αναφορές και τα χρονικά τους.

Παρόλα αυτά, η κεντρική παράδοση ενός Βίκινγκ ήρωα που λεγόταν Ράγκναρ (η παρόμοιο) που προκάλεσε χάος στην Ευρώπη τα μέσα του 9ου αιώνα και ήταν πατέρας πολλών διάσημων γιων είναι αξιοσημείωτα επίμονη και κάποιες απόψεις από αυτό είναι καλυμμένες από σχετικά αξιόπιστες πηγές, όπως τα Αγγλο-Σαξονικά Χρονικά.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντσον, όπου το 1979 έγραψε πως ”τα ακαδημαϊκά, τα τελευταία χρόνια έχουν αποδεχτεί τουλάχιστον μέρος της ιστορίας του Ράγκναρ και είναι βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα.

Η Κάθριν Χόλμαν, από την άλλη μεριά, συμπεραίνει πως αν και οι γιοί του είναι ιστορικές φιγούρες, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι ο Ράγκναρ έζησε ποτέ και φαίνεται πως είναι ένα μείγμα από διάφορες ιστορικές φιγούρες και απλή λογοτεχνική επινόηση.

Ο Ράγκναρ Λόθμπροκ παρουσιάστηκε στο μυθιστόρημα του Έντισον Μάρσαλ του 1951, The Viking.
Στο ιστορικό μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Πάρκερ το 1957, The Sword of Ganelon, εξερευνά τον χαρακτήρα του Ραγκναρ, των γιων του και την κουλτούρα των Βίκινγκ επιδρομέων.
Στην ταινία The Vikings ΤΟ 1958, ο Ράγκναρ, τον οποίο υποδύεται ο Ernest Borgnine, συλλαμβάνεται απο τον βασιλιά Αέλα και τον έριξε σε λάκκο με φίδια.

Ο γιος του Άιναρ (πιθανότατα μια παραλλαγή του ιστορικού προσώπου Άιβαρ) που τον υποδύεται ο Κερκ Ντάγκλας ορκίζεται εκδίκηση και κατακτά τη Νορθουμβρία.

Το σενάριο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μάρσαλ.
Το ναυάγιο του Ράγκναρ, η σύλληψη και η εκτέλεση, όπως και εκδίκηση των γιων του, απεικονίζεται στο εναλλακτικό ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρυ Χάρισον το 1993, The Hammer and the Cross.
Ο Ράγκναρ παρουσιάζεται σε πολλά βίντεο παιχνίδια στρατηγικής, με ένα ιστορικό στήσιμο, περιλαμβάνοντας το Civilization III: Play the World, Medieval: Total War, Civilization IV: Warlords και το Crusader Kings II (το τελευταίο παρουσιάζει και τους γιους του)
Ο Ράγκναρ είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς Vikings του History Channel, που έκανε ντεμπούτο το 2013.

Ενσαρκώθηκε από τον Τράβις Φίμελ.
Οι γιοί του Ράγκναρ, ο Άιβαρ ο Ασπόνδυλος και ο Ούμπα είναι ανάμεσα στους κύριους αντιπάλους του Ούτρεντ Ούτρεντσον, πλασματικός πρωταγωνιστής της δεκαλογίας του συγγραφέα Μπέρναρντ Κόρνγουελ, ξεκινά με το The Last Kingdom.

Τελευταία Αρθρα

Τζούνιορ Μεσσίας, όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα

Γεννήθηκε το 1991 στην Βραζιλία, αλλά δεν κατάφερε να παίξει ποτέ επαγγελματικά πουθενά.Είχε ένα...

Bιέρι και Κασάνο, ιστορίες παράνοιας απο άλλη εποχή

«Όταν ο Κασάνο ήταν στην Ρόμα, μου έλεγε για τις περιπέτειές του στην Τριγκορία. Ελεγε...

Χοσέ Μουχίκα, ο πιο ταπεινός ηγέτης του κόσμου

Ο Χοσέ Μουχίκα, πολιτικός και αγρότης από την Ουρουγουάη, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρόεδρος...

Καμπρίνι: ”Το 1978 δέχτηκα ατελείωτες κριτικές και κατηγορίες”

''Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής, έχασα σχεδόν αμέσως την θέση μου στην ομάδα...

Παρομοια αρθρα

Χοσέ Μουχίκα, ο πιο ταπεινός ηγέτης του κόσμου

Ο Χοσέ Μουχίκα, πολιτικός και αγρότης από την Ουρουγουάη, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρόεδρος...

Μην τα παράτας ποτέ, η δικαίωση θα έρθει

"O Albert Einstein άρχισε να μιλάει όταν ήταν 4 ετών. Μετά στο σχολείο οι δάσκαλοι...

Ο Σωτήρης Μουστάκας, χάρισε απλόχερα το γέλιο

Ο Μουστάκας γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Πλάτρες της επαρχίας Λεμεσού και ήταν ο νεότερος...