Ήθη και έθιμα της Πόλης
11 Μαίου γενέθλια για την Πόλη των Πόλεων!
Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος εγκαινίασε την πόλη του, τη Νέα Ρώμη, στις 11 Μαΐου του 330, ημέρα μνήμης του Αγίου Μωκίου.
Όλα, μα όλα, όσα συνόδευσαν τη δημιουργία της νέας πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας ήταν πράξεις με βαρύνουσα πολιτική σημασία.
Η απόφαση για την καθιέρωση άλλης πρωτεύουσας από την Ρώμη, η επιλογή της τοποθεσίας ( επάνω στην ελληνική αποικία Βυζάντιο), η οριοθέτησή της βάση του αυτοκρατορικού οράματος, η επιλογή της ημερομηνίας των εγκαινίων και βεβαίως η ίδια η τελετή των εγκαινίων.
Την ημέρα αυτή ο Κωνσταντίνος έθεσε τον “θεμέλιο λίθο” της πόλης του σε μία περίλαμπρη τελετή που επικεντρώθηκε στην ομώνυμή του στήλη, αυτήν που σήμερα είναι γνωστή ως Çemberlitaş, ή Κεκαυμένη.
Βρίσκεται στο πλάτωμα ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο λόφο της Πόλης και αποτελεί ένα ακόμη τοπόσημο, αν και ο πολύς κόσμος μάλλον αγνοεί την ιστορία της.
Ήταν λοιπόν η στήλη του Κωνσταντίνου το κέντρο μίας λαμπρής πλατείας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων της Πόλης.
Η ίδια η στήλη ήταν κατάφορτη από χριστιανικά ιερά κειμήλια, ενώ στην κορυφή της δέσποζε άγαλμα του Κωνσταντίνου ως θεού Ήλιου.
Το γεγονός ότι η στήλη έφερε πλήθος κειμηλίων, για την ευόδωση και την μακροημέρευση της νέας πόλης, έχει επιζήσει με θαυμαστό τρόπο στη λαϊκή συνείδηση τόσους αιώνες μετά, αφού θεωρείται φυλαχτό και προστάτιδα της Κωνσταντινούπολης!
Σήμερα σώζεται τμήμα μόνο από το αρχικό της ύψος και τίποτε από το λαμπρό φόρο, όπου ο εκάστοτε θριαμβεύων αυτοκράτορας έκανε στάση, καθώς εισερχόμενος από την Χρυσεία Πύλη κατευθύνονταν στην Αγία Σοφία για την επινίκειο δοξολογία.
Ένδοξη, πανέμορφη, χιλιοαγαπημένη Κωνσταντινούπολη
Όσες δηώσεις κι αν υποστείς, θα είσαι πάντα η πρωτεύουσα!
