ΑρχικήΠοδοσφαιροΦατίχ Τερίμ, ο κορυφαίος Τούρκος προπονητής

Φατίχ Τερίμ, ο κορυφαίος Τούρκος προπονητής

Ο Φατίχ Τερίμ, είναι από τους σπουδαιότερους προπονητές της Τουρκίας, ο κορυφαίος για τους περισσότερους!

Ο Τερίμ έχει προπονήσει αρκετούς συλλόγους καθώς και την Εθνική Τουρκίας.

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου σε 80 χώρες, τοποθετήθηκε ανάμεσα στους οκτώ καλύτερους προπονητές στον κόσμο, παραλαμβάνοντας το βραβείο του σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ρότενμπουργκ ομπ ντερ Τάουμπερ της Γερμανίας, στις 8 Ιανουαρίου 2001.

Ο Τερίμ έλαβε υποψηφιότητα για τον Προπονητή της Χρονιάς της UEFA για το έτος 2008 και το Eurosport τον χαρακτήρισε τον καλύτερο προπονητή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008.

Το Δεκέμβριο του 2008, κατατάχθηκε ως ο έβδομος καλύτερος προπονητής ποδοσφαίρου στον κόσμο από το World Soccer για το 2008.

Το τουρκικό ψευδώνυμό του είναι «Imperatore»… «Αυτοκράτορας».

Το 1969, ο Τερίμ ξεκίνησε την επαγγελματική του ποδοσφαιρική σταδιοδρομία με την Αντάνα Ντεμίρσπορ.

Λόγω των οικονομικών δυσκολιών του, ήταν ο μόνος παίκτης στην ομάδα που πληρωνόταν κρυφά από τον σύλλογο εκείνη την εποχή.

Έγινε αρχηγός της ομάδας τρία χρόνια αργότερα.

Ο Τερίμ έπαιξε για την Αντάν Ντεμίρσπορ μέχρι το 1974, όταν εντάχθηκε στη Γαλατασαράι στις 8 Ιουλίου 1974.

Ο Τερίμ έπαιξε 11 χρόνια για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο σύλλογος δεν κατέκτησε ποτέ το πρωτάθλημα Τουρκίας.

Τερμάτισε την καριέρα του στη Γαλατασαράι το 1985.

Ο Αμπντουλάχ Γκέγκιτς, διάσημος προπονητής ποδοσφαίρου στην Παρτιζάν στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στην Εσκίσεχιρσπορ στην Τουρκία, γνώριζε τον Τερίμ από την εποχή του ως κεντρικός αμυντικός και τον περιέγραψε ως έναν έξυπνο αμυντικό με ιδιότητες «σαν τον Μπεκενμπάουερ».

Ο Γκέγκιτς απέδωσε τις επιτυχίες του Τερίμ ως προπονητή στη μοναδική κατανόηση του παιχνιδιού που ανέπτυξε παίζοντας ως κεντρικός αμυντικός.

Ο Τερίμ έπαιξε για την Εθνική Τουρκίας 51 φορές μεταξύ 1974 και 1985 και ήταν αρχηγός της ομάδας για 35 διεθνείς αγώνες, θέτοντας το εθνικό ρεκόρ και στις δύο κατηγορίες εκείνη την εποχή.

Η προπονητική σταδιοδρομία του Τερίμ ξεκίνησε από την Άνκαραγκιουτζου.

Ήταν προπονητής του συλλόγου για 18 μήνες, προτού μετακινηθεί στην Γκεζτεπέ της Σμύρνης για ένα χρόνο.

Δεν είχε καμία σημαντική επιτυχία με τις δύο ομάδες.

Διορίστηκε ως βοηθός του προπονητή της Εθνικής Τουρκίας, Σεπ Πιόντεκ, το 1990. Επίσης, ήταν προπονητής της Εθνικής Τουρκίας Κ21.

Αφού υπηρέτησε ως βοηθός προπονητή για τρία χρόνια, διορίστηκε προπονητής το 1993. Υπό τη διαχείρισή του, η Τουρκία προκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Παρόλο που δεν είχαν καλή απόδοση στη διοργάνωση, χάνοντας όλους τους αγώνες και χωρίς να σκοράρουν, η πρόκριση εξακολουθούσε να θεωρείται μεγάλο επίτευγμα για το τουρκικό ποδόσφαιρο.

Μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, ο Τερίμ υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γαλατασαράι. Υπό τη διαχείρισή του, η Γαλατασαράι κέρδισε το πρωτάθλημα Τουρκίας για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1999-2000, καθιστώντας τον Τερίμ τον πιο επιτυχημένο προπονητή της Γαλατασαράι στην ιστορία της.

Η αποχώρησή του επέτρεψε στον Μίρτσεα Λουτσέσκου να κερδίσει το ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ το 2000 για τη Γαλατασαράι.

Ο Τερίμ μετακόμισε από τη Γαλατασαράι στη Φιορεντίνα της Σέριε Α, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο.

Το επιθετικό του στυλ ποδοσφαίρου και η τεταμένη σχέση του με τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη του συλλόγου, Βιττόριο Τσέκι Γκόρι, έκαναν τον Τερίμ δημοφιλή στους οπαδούς της Φιορεντίνα.

Έκανε ένα καλό ξεκίνημα, νικώντας τη Μίλαν (4-0), κρατώντας τη Γιουβέντους σε ισοπαλία με 3-3 και αποκλείοντας τη Μίλαν με συνολικό σκορ 4-2 για να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας.

Ωστόσο, στα μέσα της σεζόν 2000-2001, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του, επειδή ο Τσέκι Γκόρι δεν είχε σκοπό να κάνει τις επενδύσεις που ζήτησε.

Η απόδοση της ομάδας μειώθηκε σημαντικά από τότε και οι συνεχείς συγκρούσεις του με τον Τσέκι Γκόρι οδήγησαν τον Τερίμ να παραιτηθεί πριν από το τέλος της σεζόν.

Ο Ρουμάνος θρύλος του ποδοσφαίρου, Γκεόργκι Χάτζι, επαίνεσε το έργο του στη Φλωρεντία: «Σε πέντε μήνες έφτιαξε μια εκπληκτική ομάδα.

Ονομάστε μου έναν άλλο ξένο ικανό για αυτό.

Είναι εξαιρετικός – θα μπορούσε να προπονήσει οποιαδήποτε ομάδα».

Στα μέσα του 2001, ο Τερίμ διορίστηκε προπονητής της Μίλαν.

Μεταμόρφωσε το σύστημα της Μίλαν, εφαρμόζοντας ένα στυλ πολύ παρόμοιο με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Ρίνους Μίχελς, παίζοντας ένα σχήμα 4–3–1–2 με τον Ρούι Κόστα ως παίκτη-κλειδί, τον οποίο έφερε από την προηγούμενη ομάδα του, τη Φιορεντίνα.

Ο Τερίμ έχτισε μια άκρως επιθετική ομάδα, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Μίλαν ήταν επίσης ευάλωτη στην άμυνα, όπου συχνά δεχόταν απροσδόκητα γκολ και έφερνε ισοπαλία εναντίον «υποδεέστερων» ομάδων.

Μετά από αρκετά απογοητευτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα την ήττα με 0-1 από την Τορίνο στις 4 Νοεμβρίου 2001, το συμβόλαιό του λύθηκε μετά από μόλις πέντε μήνες.

Το καλοκαίρι του 2002, ο Τερίμ επέστρεψε στη Γαλατασαράι.

Ωστόσο, τα εσωτερικά προβλήματα στη διοίκηση της Γαλατασαράι, οι οικονομικές δυσκολίες στο σύλλογο και η αποτυχία των μεταγραφών του, οδήγησαν σε μια απογοητευτική απόδοση και παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2004, κάνοντας ένα διάλειμμα στην καριέρα του.

Ομάδες όπως η Ίντερ και η Ρόμα προσπάθησαν να τον φέρουν πίσω στη Σέριε Α, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Το καλοκαίρι του 2005, ο Τερίμ έγινε ο προπονητής της Εθνικής Τουρκίας για δεύτερη φορά, αναλαμβάνοντας τους τρεις τελευταίους αγώνες πρόκρισης (που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2005) – με τη Δανία, την Ουκρανία και την Αλβανία – στον 2ο προκριματικό όμιλο της UEFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Η Τουρκία τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο και έτσι προκρίθηκε στα πλέι οφ δύο αγώνων με την Ελβετία, η οποία κέρδισε τον πρώτο αγώνα με 2-0 στη Βέρνη.

Η Τουρκία κέρδισε τον επαναληπτικό αγώνα με 4–2 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η Ελβετία προκρίθηκε στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 με τον κανονισμό των εκτός έδρας γκολ.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 η Τουρκία ξεκίνησε χάνοντας από την Πορτογαλία. Απέναντι στην Ελβετία, είχαν μείνει πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, αλλά κατέκτησε τη νίκη στις καθυστερήσεις.

Στον τελευταίο αγώνα των ομίλων, εναντίον της Τσεχίας, η Τουρκία έκανε την ανατροπή από δύο γκολ πίσω, σημειώνοντας τρία γκολ στο τελευταίο 15λεπτο.

Ο αγώνας των προημιτελικών εναντίον της Κροατίας πήγε στα πέναλτι, όπου κέρδισε η Τουρκία.

Η Τουρκία ηττήθηκε από τη Γερμανία στον ημιτελικό.

Κατά τη διάρκεια των 490 λεπτών του χρόνου συμμετοχής της σε αυτή τη διοργάνωση, η Τουρκία προηγήθηκε στο σκορ μόνο για 13 λεπτά.

Στον 5ο Όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, μέχρι τον Απρίλιο του 2009, η Τουρκία είχε δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, αφήνοντάς τους τέσσερις βαθμούς πίσω από τη δεύτερη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Αυτή η επίδοση οδήγησε την Τουρκία να ανέβει στη δέκατη θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη της FIFA.

Στις 11 Οκτωβρίου 2009, βλέποντας ότι η χώρα του δεν μπορούσε πλέον να τερματίσει στις δύο πρώτες ομάδες του 5ου Ομίλου, ο Τερίμ ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Η Τουρκία τερμάτισε στην τρίτη θέση στον όμιλο.

Η Γαλατασαράι δεν κατάφερε να προκριθεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τη σεζόν 2010-11. Μετά από εσωτερική σύγκρουση μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου και την κακή απόδοση της ομάδας κατά τη σεζόν 2010-11, η Γαλατασαράι διόρισε νέο πρόεδρο, τον Ουνάλ Αϊσάλ.

Η πρώτη πράξη του Αϊσάλ ήταν να προσλάβει τον Τερίμ, την πρώτη και μοναδική επιλογή του, ως προπονητή – την τρίτη του φορά του στη Γαλατασαράι.

Η Γαλατασαράι ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα της σεζόν 2011-12 με 77 βαθμούς, εννέα πόντους μπροστά από την αντίπαλο Φενέρμπαχτσε.

Οι τέσσερις πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου – Γαλατασαράι, Φενέρμπαχτσε, Τράμπζονσπορ και Μπεσίκτας – μπήκαν στον Όμιλο Πρωταθλήματος των πλέι οφ της Ευρώπης.

Μια νέα μορφή πλέι-οφ γύρου εισήχθη εκείνη τη σεζόν για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα. Στον τελευταίο γύρο των πλέι οφ, η Γαλατασαράι κατέκτησε τον 18ο τίτλο της με ισοπαλία χωρίς σκορ απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στο Στάδιο Σουκρού Σαρατσόγλου.

Ήταν μία από τις καλύτερες σεζόν της Γαλατασαράι, που χαρακτηρίστηκε από τις καλές εμφανίσεις νεαρών παικτών.

Στις 22 Αυγούστου 2013, ο Τερίμ διορίστηκε προσωρινός προπονητής της Τουρκίας, αντικαθιστώντας τον Αμπντουλάχ Άβτσι, πριν από τέσσερις κρίσιμους αγώνες του 4ου Ομίλου των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014.

Η Τουρκία κέρδισε τους επόμενους τρεις αγώνες πρόκρισης (με Ανδόρα, Ρουμανία και Εσθονία), αλλά έχασε τον τελευταίο της προκριματικό αγώνα από την Ολλανδία με 2-0 στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία τερμάτισε στην τέταρτη θέση στον 4ο Όμιλο και ως εκ τούτου δεν προκρίθηκε στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017, ο Τερίμ ανακοινώθηκε ως προπονητής της Γαλατασαράι, αντικαθιστώντας τον Ίγκορ Τούντορ, με συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν 2018-19.

Την σεζόν 2017-18, έγινε ο επτάκις νικητής του Πρωταθλήματος Τουρκίας με τη Γαλατασαράι και την επόμενη χρονιά κατέκτησε το όγδοο.

Τίτλοι ως προπονητής!

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: 1999-2000
Σούπερ Λιγκ Τουρκίας (8): 1996-97, 1997-98, 1998-99, 1999-2000, 2011-12, 2012-13, 2017-18, 2018-19
Κύπελλο Τουρκίας: 1998-99, 1999-2000, 2018-19
Σούπερ Καπ Τουρκίας: 1996, 1997, 2012, 2013, 2019

Τελευταία Αρθρα

Τόττι: ”Ήταν ευλογία, να έχω προπονητή τον Ματσόνε”

"Ο οπαδός της Ρόμα, ενα μικρό παιδάκι όπως εγώ και ο Ματσόνε, που μόλις...

O Mουνιαίν θα είναι πάντα πρεσβευτής του ρομάντζου στην μπάλα

«Η ιστορία ενός ποδοσφαιριστή, που επέλεξε την ομάδα του, με γνώμονα τους φιλάθλους...

H έκσταση των οπαδών της Ρόμα για τον Τόττι, σ’ένα κείμενο

«Όταν έφτασες ήμασταν παιδιά... Το εισιτήριο για το γήπεδο το αγοράζαμε από τα ταμεία. Ήσουν ταλαντούχος...

Όταν ο Ντιέγκο, κατάλαβε ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Εθνική

"Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1993, πήγα στο γήπεδο ως ένας απλός οπαδός. Με την φανέλα...

Παρομοια αρθρα

Τόττι: ”Ήταν ευλογία, να έχω προπονητή τον Ματσόνε”

"Ο οπαδός της Ρόμα, ενα μικρό παιδάκι όπως εγώ και ο Ματσόνε, που μόλις...

O Mουνιαίν θα είναι πάντα πρεσβευτής του ρομάντζου στην μπάλα

«Η ιστορία ενός ποδοσφαιριστή, που επέλεξε την ομάδα του, με γνώμονα τους φιλάθλους...

H έκσταση των οπαδών της Ρόμα για τον Τόττι, σ’ένα κείμενο

«Όταν έφτασες ήμασταν παιδιά... Το εισιτήριο για το γήπεδο το αγοράζαμε από τα ταμεία. Ήσουν ταλαντούχος...