ΑρχικήΠοδοσφαιροΕλληνικό ΠοδόσφαιροΔημήτρης Σαραβάκος, ένα όνομα μια ιστορία

Δημήτρης Σαραβάκος, ένα όνομα μια ιστορία

Ο Δημήτρης Σαραβάκος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του Παναθηναϊκού.

Η IFFHS τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021.

Πατέρας του ήταν ο διεθνής ποδοσφαιριστής του Πανιώνιου, Θανάσης Σαραβάκος.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο χαρισματικούς παικτες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διέθετε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και ποδοσφαιρική ευφυία, με μεγάλη έμφαση σε τελικές πάσες, ανάπτυξη του παιχνιδιού και δεινή ικανότητα στο σκοράρισμα, θεωρούμενος ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς παίκτες.

Ο Σαραβάκος ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα από την ομάδα του Πανιώνιου όπου σε ηλικία μόλις 16 χρονών στις 26 Δεκεμβρίου 1977 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής.

Τη δεύτερη χρονιά στον Πανιώνιο αγωνίστηκε 9 φορές δίπλα σε σπουδαίους αθλητές οι οποίοι κατέκτησαν το κύπελλο Ελλάδας το 1979.

Την περίοδο 1981-82 ο Σαραβάκος είχε την πιο αποδοτική του χρονιά στον Πανιώνιο καθώς σημείωσε 13 γκολ σε 31 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και οι επιδόσεις του τον έκαναν διεθνή με την εθνική Ελλάδας.

Την τελευταία του χρονιά με τον Πανιώνιο (1983-84) σημείωσε 10 γκολ σε 28 συμμετοχές.

Στις 19 Μαΐου 1984 ο Πανιώνιος έδωσε αγώνα μπαράζ για την παραμονή του στην Α΄ Εθνική με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος κρίθηκε στην παράταση με τον Σαραβάκο να σκοράρει στο 104′ και να δίνει το προβάδισμα στον Πανιώνιο που επικράτησε με 2-0. Συνολικά στον Πανιώνιο αγωνίστηκε επτά χρόνια καταγράφοντας 132 συμμετοχές και 35 τέρματα στο πρωτάθλημα.

Στις 22 Ιουνίου 1984 ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε δαπανώντας 60.000.000 δραχμές, καθώς την προηγούμενη χρονιά (1983-84) αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και επιχείρησε να ενισχυθεί περαιτέρω έτσι ώστε να αναζητήσει μια ευρωπαϊκή διάκριση.

Πέραν του Σαραβάκου απέκτησε και τον Βέλιμιρ Ζάετς και η προσθήκη του τελευταίου σε συνδυασμό με την παρουσία του Χουάν Ραμόν Ρότσα κατέστησαν τον κεντρικό άξονα της ομάδας ιδιαίτερα δημιουργικό με συνέπεια να αξιοποιηθούν πλήρως οι επιθετικές αρετές του Δημήτρη Σαραβάκου.

Κατά την πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα Ελλάδας.

Σημείωσε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στις 23 Σεπτεμβρίου 1984 απέναντι στον ΟΦΗ.

Στις 25 Νοεμβρίου 1984 σκόραρε για πρώτη φορά εναντίον της ΑΕΚ στη νίκη με 3-2 και στις 20 Φεβρουαρίου 1985 σκόραρε το πρώτο γκολ του απέναντι στον Ολυμπιακό δίνοντας παράλληλα τη νίκη στον αγώνα για το κύπελλο Ελλάδας.

Στο κύπελλο Πρωταθλητριών η παρουσία του υπήρξε καθοριστική για τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό του θεσμού.

Ο Παναθηναϊκός έχοντας προκριθεί απέναντι στη Φέγενορντ αντιμετώπισε τη Λίνφιλντ και στον επαναληπτικό αγώνα βρέθηκε να χάνει στην Ιρλανδία με σκορ 3-0.

Με το γκολ του Σαραβάκου ξεκίνησε την αντεπίθεση που οδήγησε στην ισοφάριση και την πρόκριση. Στον επόμενο γύρο ο Σαραβάκος δημιουργώντας μια εξαιρετική επιθετική δυάδα με τον Θανάση Δημόπουλο σκόραρε εναντίον της Γκέτεμποργκ στο Ούλεβι δίνοντας τη νίκη στον Παναθηναϊκό.

Στον επαναληπτικό αγώνα η Γκέτεμποργκ είχε αποκτήσει σκορ πρόκρισης όμως στο 78′ ο Σαραβάκος ισοφάρισε σε 2-2 οδηγώντας την ομάδα του στον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Την επόμενη περίοδο 1985-86 ο Σαραβάκος αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα και κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα.

Στο κύπελλο Ελλάδας σημείωσε στον ημιτελικό απέναντι στην ΑΕΚ το γκολ που έδωσε σκορ πρόκρισης και στον τελικό σημείωσε 2 γκολ στο επιβλητικό 4-0 επί του Ολυμπιακού που αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη σε τελικό αιωνίων αντιπάλων.

Στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ τα δύο γκολ που σημείωσε απέναντι στην Τορίνο εκτός κι εντός έδρας δεν στάθηκαν αρκετά για την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Την περίοδο 1986-87 ο Σαραβάκος αναδείχθηκε ξανά δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Στις 3 Μαΐου 1987 σημείωσε το πιο γρήγορο του γκολ σε ντέρμπι, στο πρώτο λεπτό του αγώνα με την ΑΕΚ που έληξε 0-3.

Για το κύπελλο Πρωταθλητριών ο Παναθηναϊκός βρέθηκε κοντά στη μεγάλη ανατροπή, όταν απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, με γκολ του Σαραβάκου και του Χρήστου Δημόπουλου, βρέθηκε να κερδίζει στον επαναληπτικό αγώνα με 2-0, απέχοντας ένα γκολ από την ισοφάριση του πρώτου αγώνα.

Η περίοδος 1987-88 σημαδεύτηκε από τις αξιόλογες εμφανίσεις του Σαραβάκου στους αγώνες απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Στις 8 Νοεμβρίου 1987 ο Παναθηναϊκός σημείωσε 4 γκολ σε βάρος του Ολυμπιακού επικρατώντας με 1-4 με σκόρερ και τον Σαραβάκο.

Για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ σκοράροντας απέναντι στην Οσέρ του Ερίκ Καντονά εξασφάλισε την πρόκριση του Παναθηναϊκού στον επαναληπτικό αγώνα της Γαλλίας.

Στον επόμενο γύρο έδωσε δύο από τους πιο αξιομνημόνευτους αγώνες της καριέρας του απέναντι στη Γιουβέντους.

Στις 21 Οκτωβρίου 1987 με άριστο σουτ εκτός της μεγάλης περιοχής σημείωσε γκολ και έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 1-0.

Στις 4 Νοεμβρίου 1987 άνοιξε και πάλι το σκορ απέναντι στη Γιουβέντους μετά από πάσα του Χρήστου Δημόπουλου ο οποίος επίσης σκόραρε, δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του.

Μάλιστα η μεγάλη ιταλική ομάδα μετά τον αποκλεισμό της έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτησή του, χωρίς να προχωρήσει σε έμπρακτη πρόταση.

Στον επόμενο γύρο ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να χάνει με 5-0 από τη Χόνβεντ στην Ουγγαρία.

Ο Σαραβάκος δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια και μείωσε με 2 γκολ του σε 5-2 με συνέπεια στον επαναληπτικό αγώνα ο Παναθηναϊκός να νικήσει με 5-1 και να προκριθεί.

Στον προημιτελικό του ΟΥΕΦΑ το γκολ του απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ δεν στάθηκε αρκετό για να προκριθεί ο Παναθηναϊκός.

Για το κύπελλο Ελλάδας ο Σαραβάκος σημείωσε 3 γκολ απέναντι στην πρωταθλήτρια Λάρισα και έδωσε την πρόκριση στον Παναθηναϊκό στον τελικό της διοργάνωσης, όπου απέναντι στον Ολυμπιακό το δίδυμο Σαραβάκου – Χρήστου Δημόπουλου υπήρξε και πάλι επιτυχημένο καθώς με 2 γκολ τους ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε τον τίτλο στα πέναλτι, όπου επιβλήθηκε με 4-3.

Πριν ξεκινήσει η επόμενη περίοδος 1988-89, τον Ιούνιο του 1988 ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, προσέφερε στον Σαραβάκο το “εξωπραγματικό” ποσό για τα ελληνικά δεδομένα των 600.000.000 δραχμών όμως δεν κατάφερε να ντύσει τον αθλητή στα ερυθρόλευκα. Στο τέλος της περιόδου ο Δημήτρης Σαραβάκος αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό σημειώνοντας γκολ και στον τελικό επί του Πανιωνίου.

Την περίοδο 1989-90 ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση του Κριστόφ Βαζέχα ο οποίος έδεσε άψογα με τον Σαραβάκο και οι δυο τους οδήγησαν τον σύλλογο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1990 ο Σαραβάκος αγωνίστηκε για τρίτη φορά στην καριέρα του σε αγώνα που ο Παναθηναϊκός σημείωσε 4 γκολ επί του Ολυμπιακού, όταν επικράτησε με 3-4 μέσα στο στάδιο Καραϊσκάκη με τον ίδιο αρχηγό.

Στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας ο Σαραβάκος σημείωσε χατ τρικ απέναντι στον Ολυμπιακό όμως το τελικό σκορ 3-3 δεν ήταν αρκετό να ανατρέψει το 2-1 του πρώτου αγώνα. Στο κύπελλο Κυπελλούχων σημείωσε ένα γκολ στη νίκη του Παναθηναϊκού με 3-2 επί της Σουόνσι, όμως στον επαναληπτικό χρειάστηκε να σκοράρει δύο φορές για να ισοφαρίσει σε 3-3 και να δώσει την πρόκριση στην ομάδα του.

Την περίοδο 1990-91 ο Σαραβάκος με τον Βαζέχα συνέθεσαν την κορυφαία επιθετική δυάδα του πρωταθλήματος καθώς ο Σαραβάκος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Ελληνικού πρωταθλήματος με 23 γκολ και ο Βαζέχα δεύτερος με 18 γκολ.

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε ένα ακόμη νταμπλ τερματίζοντας πρώτος με 8 βαθμούς διαφορά στο πρωτάθλημα ενώ στέφθηκε και κυπελλούχος Ελλάδας με 10 γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου.

Η επόμενη περίοδος 1991-92 ήταν η πιο παραγωγική σε γκολ στο πρωτάθλημα για τον Σαραβάκο ο οποίος σημείωσε 24 γκολ και αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ.

Στις 26 Ιανουαρίου 1992 ο Παναθηναϊκός με τους Σαραβάκο και Βαζέχα να σημειώνουν γκολ, επικράτησε με 3-0 επί του Ολυμπιακού.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1992 με 2 γκολ του Σαραβάκου μέσα σε 2 λεπτά ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε με 2-0 επί της ΑΕΚ η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια.

Στο κύπελλο Ελλάδας στον προημιτελικό το γκολ του Σαραβάκου έδινε σκορ πρόκρισης στον Παναθηναϊκό επί του Ολυμπιακού έως το 90ο λεπτό, οπότε ο Προτάσοφ ισοφάρισε σε 1-1 και έδωσε την πρόκριση στους ερυθρόλευκους με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, καθώς ο πρώτος αγώνας είχε λήξει 0-0.

Στην Ευρώπη ο Σαραβάκος οδήγησε τον Παναθηναϊκό στους ομίλους της πρώτης διοργάνωσης του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στους προκριματικούς αγώνες ενάντια στην Γκέτεμποργκ σημείωσε 3 από τα 4 γκολ του Παναθηναϊκού.

Ο πρώτος αγώνας έληξε υπέρ του Παναθηναϊκού με 2-0 με τον Σαραβάκο να ανοίγει το σκορ. Στη ρεβάνς όμως η Γκέτεμποργκ βρέθηκε να προηγείται με 2-0 ισοφαρίζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα όμως με 2 γκολ ο Σαραβάκος ισοφάρισε σε 2-2 και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Σημαντική στιγμή υπήρξε για τον Σαραβάκο η συμμετοχή του στη Μικτή Κόσμου μαζί με τον Αποστολάκη το 1992 σε αγώνα της για διαμαρτυρία λόγω της εισβολής στο Κουβέιτ.

Την περίοδο 1992-93 ο Σαραβάκος αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό ενώ συμμετείχε στους ευρωπαϊκούς αγώνες στους οποίος ο Παναθηναϊκός σημείωσε ρεκόρ τερμάτων τόσο σε έναν αγώνα όσο και στο σύνολο της διπλής αναμέτρησης με την Ελεκτροπούτερε με 10 γκολ στις 2 νίκες του 0-6 και 4-0, με τον ίδιο να σημειώνει το ένα από αυτά.

Στις 18 Αυγούστου του 1993 με δικό του γκολ δίνει τη νίκη απέναντι στην ΑΕΚ και το Σούπερ Καπ στον Παναθηναϊκό.

Την περίοδο 1993-94 σημείωσε 15 γκολ σε 25 συμμετοχές και ήταν δεύτερος σκόρερ του Παναθηναϊκού πίσω από τον Βαζέχα που με 24 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, ενώ κατέκτησε για 6η φορά στην καριέρα του με τον Παναθηναϊκό το κύπελλο Ελλάδας.

Στις 2 Νοεμβρίου 1993 ο Σαραβάκος αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην καριέρα του με τον Παναθηναϊκό σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην εκτός έδρας νίκη απέναντι στην Μπάγερ Λεβερκούζεν με 1-2, ανοίγοντας το σκορ στο 6ο λεπτό.

Τα 10 χρόνια παρουσίας του στον Παναθηναϊκό έμειναν στη μνήμη φιλάθλων και μέχρι σήμερα ο Σαραβάκος παραμένει ως ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα στην ιστορία του συλλόγου.

Το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε και το καλοκαίρι του 1994 ο Σαραβάκος αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό, σε ηλικία 33 ετών, με προορισμό την ΑΕΚ.

Στις 10 Αυγούστου 1994 αγωνίστηκε στον πρώτο του επίσημο αγώνα με την ΑΕΚ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους με τη φανέλα της.

Η ΑΕΚ αγωνίστηκε απέναντι στους Ρέιντζερς Γλασκώβης διεκδικώντας την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος με 2 γκολ στον πρώτο αγώνα έδωσε τη νίκη με 2-0 και ουσιαστικά την πρόκριση στην ΑΕΚ που επικράτησε και στον επαναληπτικό.

Η παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν εξίσου ικανοποιητική καθώς αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης με 21 γκολ.

Την 1 Απριλίου 1995 σκόραρε για τελευταία φορά στην καριέρα του σε ντέρμπι όταν άνοιξε το σκορ στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό.

Την επόμενη περίοδο 1995-96 αγωνίστηκε με την ΑΕΚ 17 φορές και σημείωσε 2 γκολ. Αναδείχθηκε επίσης κυπελλούχος Ελλάδας για 8η φορά στην καριέρα του.

Στο τέλος της χρονιάς η ΑΕΚ σεβόμενη την προσφορά του τον αποδέσμευσε λύνοντας το συμβόλαιό του κοινή συναινέσει.

Την περίοδο 1997-98 μετά από ένα έτος απουσίας από τους αγωνιστικούς χώρους επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του φορώντας τη φανέλα του.

Αγωνίστηκε σε 2 αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Σαραβάκος υπήρξε βασικό στέλεχος της εθνικής Ελλάδας, με την οποία αγωνίστηκε το διάστημα 1982-1994.

Είναι τέταρτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής με 22 γκολ σε 78 συμμετοχές.

Συμμετείχε στην ομάδα που διεκδίκησε την πρόκριση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1988 και συνέβαλε στη μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής το 1994.

Αγωνίστηκε επίσης με τη μεσογειακή ομάδα στους Μεσογειακούς Αγώνες 1983 στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, όπου στις 11/9/83 σκόραρε το δεύτερο γκολ της ομάδας στη νίκη με 2-1 επί της Λιβύης.

Το 1983 συμμετείχε σε 4 αγώνες με την ολυμπιακή εθνική ομάδα.

Τελευταία Αρθρα

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς «Legend stories»

«Στα παιδικά χρόνια, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινάει σαν μία αγάπη, σαν ένα χόμπι. Έτσι κι...

O Ντι Νατάλε και μια νοοτροπία απo άλλη εποχή

Όταν παρακολουθείς αγώνες και highlights του Antonio Di Natale, τα μάτια σου δεν μπορούν...

Χανς Πίτερ Μπρίγκελ, οι μεγάλες στιγμές με την Ελλάς Βερόνα

«Έπαιξα σε πολύ υψηλά επίπεδα με τηn Γερμανία, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω την...

Φιλίπο Iντζάγκι: ”Ο Αλέγκρι με έδιωξε απο την Μίλαν”

«Ήταν ο Αλέγκρι που τελείωσε την καριέρα μου ως παίκτη. Η Μίλαν κι εγώ,...

Παρομοια αρθρα

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς «Legend stories»

«Στα παιδικά χρόνια, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινάει σαν μία αγάπη, σαν ένα χόμπι. Έτσι κι...

O Ντι Νατάλε και μια νοοτροπία απo άλλη εποχή

Όταν παρακολουθείς αγώνες και highlights του Antonio Di Natale, τα μάτια σου δεν μπορούν...

Χανς Πίτερ Μπρίγκελ, οι μεγάλες στιγμές με την Ελλάς Βερόνα

«Έπαιξα σε πολύ υψηλά επίπεδα με τηn Γερμανία, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω την...