ΑρχικήΠοδοσφαιροO 'Αγιος Νεκτάριος και η σύνδεσή του με την ομάδα της Σεβίλλης

O ‘Αγιος Νεκτάριος και η σύνδεσή του με την ομάδα της Σεβίλλης

Στην Ανδαλουσία υπάρχει ο μύθος «La maldición de San Nectario»…
«Η κατάρα του Αγίου Νεκταρίου».
Η ιστορία ξεκινάει το 1971 και έχει ποδοσφαιρικές προεκτάσεις. Στην Σεβίλλη προπονητής εκείνη την περίοδο ήταν ο Έλληνας Νταν Γεωργιάδης.
Ο Νταν Γεωργιάδης, ήταν ένας πολυταξιδεμένος προπονητής, ο οποίος είχε αναλάβει πολλές ομάδες και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.
Η Σεβίλλη τα πήγαινε πολύ καλά στο πρωτάθλημα.
Ο Νταν Γεωργιάδης, αποφάσισε να φέρει την ομάδα του στην Ελλάδα για να δώσει μία σειρά από φιλικούς αγώνες.
Εκτός από την απαραίτητη επίσκεψη στην Ακρόπολη, ο Γεωργιάδης ξεκίνησε να μιλάει στους ποδοσφαιριστές του για το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα.
Τα λόγια του Νταν Γεωργιάδη είχαν προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στους ποδοσφαιριστές της Σεβίλλης και όλοι περίμεναν πώς και πώς το κοντινό ταξίδι στην Αίγινα, περιμένοντας να δουν έναν επιβλητικό ναό.
Οι Ισπανοί, όμως, δεν εντυπωσιάστηκαν καθόλου και λέγεται ότι γελούσαν με όσα αντίκρισαν, ενώ έκαναν ακόμη και πλάκα στον προπονητή τους αν ο συγκεκριμένος Άγιος μπορεί να τους βοηθήσει. Ο Έλληνας προπονητής φέρεται να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα με τα όσα άκουγε από τους ποδοσφαιριστές τ και τους προειδοποίησε πως με όλα αυτά που ξεστόμισαν, μπορεί να τιμωρηθούν.
Επιστροφή στη Σεβίλλη και αγωνιστική κατάρρευση
Μετά το ταξίδι τους στην Ελλάδα η ομάδα της Σεβίλλης επέστρεψε στη βάση, κλείνοντας τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος στην 4η θέση με 6 νίκης, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες. Απολογισμός ιδιαίτερα καλός για τα δεδομένα της δύσκολης ισπανικής Λίγκας.
Ο δεύτερος γύρος όμως, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ήταν καταστροφικός. Η Σεβίλλη κατάφερε να πάρει μόλις μία νίκη στα πρώτα εννέα ματς, ο Γεωργιάδης απολύθηκε και στο τέλος της σεζόν οι Ανδαλουσιανοί υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία!
Αυτός ο υποβιβασμός δημιούργησε στο Σάντσες Πιθχουάν τον μύθο για την κατάρα του Αγίου Νεκταρίου, η οποία χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα όταν τα αποτελέσματα δεν είναι ιδανικά για τη Σεβίλλη.
Η Σεβίλλη, μέχρι τότε, είχε κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Ισπανίας το μακρινό 1946 και άλλα τρία Κύπελλα (1935, 1939, 1948).
Τα χρόνια περνούσαν και η Σεβίλλη δεν μπορούσε να φέρει κάποια επιτυχία.
Το 1995 η κλήρωση για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ έστελνε τους Ανδαλουσιανούς σε διπλά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, για την 3η φάση της διοργάνωσης.
Στις 31 Οκτωβρίου, λοιπόν, η Σεβίλλη ήρθε στην Ελλάδα και τον Πειραιά παίρνοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση παρά την ήττα της από τους «ερυθρόλευκους» με 2-1 στην παράταση.
Η επιστροφή της Σεβίλλης στην Ελλάδα ήταν η ευκαιρία για να λυθεί και η κατάρα!
Ο Αντόνιο Λεάλ Γκρατσιάνι εργαζόταν το 1970 ως γιατρός στην ομάδα και γνώριζε για την ιστορία με τον Άγιο Νεκτάριο.
Έτσι ανέθεσε στον γιο του, Αντόνιο Λεάλ Γκονζάλεζ, ο οποίος ήταν και εκείνος γιατρός στην Σεβίλλη την περίοδο που αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό, να επισκεφτεί την Αίγινα να κάνει μία προσφορά στον Άγιο και να ζητήσει επιείκεια για την αγαπημένη του ομάδα.
Μάλιστα η μεγάλη ισπανική εφημερίδα «El Pais» είχε και άρθρο για τη συγκεκριμένη επίσκεψη του Αντόνιο Λεάλ Γκονζάλεζ στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, κάνοντας εκτενή αναφορά και στα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί το περίπου 24 χρόνια πριν από εκείνο το δημοσίευμα.
Η επίσκεψη του επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Σεβίλλης στον Άγιο Νεκτάριο με σκοπό να λυθεί η κατάρα δεν είχε άμεσα αποτελέσματα.
Το 1996 η ομάδα υποβιβάστηκε ξανά στη 2η κατηγορία, επέστρεψε για μία σεζόν το 2000, αλλά την ίδια σεζόν «έπεσε» ξανά. Την σεζόν 2001-02 η Σεβίλλη επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευσή της και το… σπάσιμο της περιβόητης κατάρας.
Απο το 2006 και μετά η Σεβίλλη έχει κατακτήσει έξι φορές το Γιουρόπα Λιγκ, δύο φορές το Κυπέλλο Ισπανίας, μία φορά το Σουπερ Καπ Ισπανίας και μία φορά το Σούπερ Καπ Ευρώπης.
Η πορεία της Σεβίλλης ήταν εντυπωσιακή.
Πολλοί οπαδοί της Σεβίλλης πίστεψαν σε αυτή την κατάρα, η οποία συζητιέται ακόμη στις εξέδρες του Σάντσες Πιθχουάν, όταν τα πραγμάτα στραβώνουν…

Τελευταία Αρθρα

Ο Κρόιφ έκανε την ποδοσφαιρική επανάσταση δύο φορές

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πει ότι ήταν ποδοσφαιριστής όπως ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ. Ο...

«Αέρα, αέρα, Ρομπέρτο Καλκαντέρα»

Ο Ρομπέρτο Καλκαντέρα, είναι παλαίμαχος Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως επιθετικός. Αγωνίστηκε στην Ελλάδα...

Ο Εζεκίελ Λαβέτσι και το Ιταλικό όνειρο…

«Ήμουν 15 χρονών. Ήταν μια περίεργη και ιδιαίτερη εποχή. Ο αδερφός μου με «έσπρωχνε» ώστε να...

Το θαύμα του Κλαούντιο Ρανιέρι με την ομάδα της Λέστερ

«Στην καριέρα μου έχω παλέψει πολύ, συλλέγοντας επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά πάντα είχα μια...

Παρομοια αρθρα

Ο Κρόιφ έκανε την ποδοσφαιρική επανάσταση δύο φορές

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πει ότι ήταν ποδοσφαιριστής όπως ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ. Ο...

«Αέρα, αέρα, Ρομπέρτο Καλκαντέρα»

Ο Ρομπέρτο Καλκαντέρα, είναι παλαίμαχος Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως επιθετικός. Αγωνίστηκε στην Ελλάδα...

Ο Εζεκίελ Λαβέτσι και το Ιταλικό όνειρο…

«Ήμουν 15 χρονών. Ήταν μια περίεργη και ιδιαίτερη εποχή. Ο αδερφός μου με «έσπρωχνε» ώστε να...