ΑρχικήΠοδοσφαιροTονίνιο Σερέζο, ο απόλυτος έλεγχος στον χώρο του κέντρου

Tονίνιο Σερέζο, ο απόλυτος έλεγχος στον χώρο του κέντρου

Ο Toninho Cerezo ήταν πραγματικός ογκόλιθος στο κέντρο, ένα άλογο των γηπέδων μεταξύ των 80s και 90s.
Ήταν εκείνος ο χρήσιμος μέσος που ξεχώρισε σε εκείνη την εξαιρετική Βραζιλία στο Μουντιάλ της Ισπανίας στο Μουντιάλ του ’82, αλλά ήταν και εκείνος ο βετεράνος που στα 38 του κέρδισε έναν τελικό Διηπειρωτικού Κυπέλλου για την Σάο Πάολο κόντρα στη Μίλαν.
Μόνο από αυτή την άποψη προκύπτει η εξαιρετική μακροζωία του στο ποδόσφαιρο, η αδιαμφισβήτητη ποιότητα ενός ποδοσφαιριστή που κατά την διάρκεια της μακράς και πολύχρονης καριέρας του γνώριζε ότι είναι τόσα πολλά πράγματα, επαναπροσδιορίζοντας τον εαυτό του και πάντα κατάφερνε να συμβαδίζει με το πέρασμα των χρόνων.
Για κάθε φανέλα που φόρεσε στην καριέρα του, προφανώς και περνώντας απο την Σαμπντόρια και την Ρόμα, ο Τονίνιο ήταν πάντα εκεί, ανεβαίνοντας ως ένα αδιαφιλονίκητο τοτέμ.

Και υπήρχε αυτή η τακτική ευφυΐα, αυτή η αίσθηση της προσμονής, εκείνες οι ώρες εισαγωγής μεταξύ των γραμμών και εκείνη η τεχνική πληρότητα αντάξια των καλύτερων παικτών μεσαίας επιθετικής στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Ο Τονίνιο Σερέζο, ένας από τους ισχυρότερους, πιο αξιόπιστους και μακροβιότερους κεντρώους στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Ο Τονίνιο Σερέζο, γεννημένος Αντόνιο Κάρλος Σερέζο στις 21 Απριλίου 1955, είναι ένας Βραζιλιάνος πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους χαφ της γενιάς του.

Προερχόμενος από το Μπέλο Οριζόντε, Βραζιλία, ο Σερέζο ανέδειξε τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, με τις εξαιρετικές τεχνικές ικανότητές του, τις ηγετικές του δεξιότητες και την τακτική του ευφυΐα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Σερέζο ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα με την Ατλέτικο Μινέιρο, έναν από τους πιο κορυφαίους Βραζιλιάνικους συλλόγους, κατά τη σεζόν του 1972.

Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις τράβηξαν γρήγορα την προσοχή των εθνικών ομάδων και του χάρισαν μια κλήση να εκπροσωπήσει τη Βραζιλία σε ηλικία μόλις 17 ετών. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη της επιτυχημένης διεθνούς καριέρας του, κατά την οποία θα συμμετείχε σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα FIFA και θα βοηθούσε τη Βραζιλία να κατακτήσει μια θέση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1982, μια επιτυχία που εξακολουθεί να γιορτάζεται από τους φίλους ακόμη και σήμερα.

Το 1983, ο Σερέζο μετακόμισε στην ιταλική γίγαντα AS Roma, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ιταλία, έγινε αναντικατάστατο κομμάτι του χαφ της AS Roma, παίζοντας έναν κρίσιμο ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Serie A τη σεζόν 1982-1983 και στην εμφάνισή τους στον τελικό του Κυπέλλου Ευρώπης το 1984.

Οι εξαιρετικές ικανότητες πάσας του Σερέζο, η όραση του παιχνιδιού και η άρτια άμυνά του τον έκαναν αγαπητό από τους φίλους και παραμένει ένα εμβληματικό πρόσωπο στην ιστορία του συλλόγου.

Μετά την αποχώρησή του από τον επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο Τονίνιο Σερέζο ξεκίνησε μια επιτυχημένη καριέρα στην εκπαίδευση. Διαχείρισε αρκετούς συλλόγους στη Βραζιλία και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Ιαπωνικού συλλόγου Shimizu S-Pulse και της έφηβης ομάδας της Βραζιλιάνικης εθνικής ομάδας.

Η τεχνική του γνώση και η κατανόησή του του παιχνιδιού τον καθιστούν έναν υψηλά εκτιμημένο πρόσωπο στον κόσμο του ποδοσφαίρου, τόσο στη Βραζιλία όσο και διεθνώς.

Συνολικά, η κληρονομιά του Τονίνιο Σερέζο ως παίκτη και προπονητής τον έχει θεσπίσει ανεξίτηλα ως έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών της Βραζιλίας. Οι συνεισφορές του στον αθλητισμό, τόσο εθνικά όσο και διεθνώς, συνεχίζουν να γιορτάζονται από τους φίλους και τους λάτρεις του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο.

Τελευταία Αρθρα

”Οι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να επιβιβασθούν”

30 Αυγούστου 1922... Κανείς δεν ήξερε το μεγάλο κακό που ερχόταν…..την μεγάλη φωτιά …η Σμύρνη...

Σμύρνη 1921, ο Χρυσόστομος στην εξέδρα του Πανιωνίου

Μια σπάνια φωτογραφική στιγμή από τη Σμύρνη των τελευταίων χρόνων πριν από την Μικρασιατική...

Oι απελάσεις των Ελλήνων απο την Πόλη το 1964

Στις 16 Μαρτίου του 1964 η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε μονόπλευρα τη Σύμβαση του 1930...

Γεώργιος Κονδύλης, ο Κεραυνός

Γεώργιος Κονδύλης ο Κεραυνός: Το όνομα που οι Τούρκοι δεν ξέχασαν και δεν θα...

Παρομοια αρθρα

Ιμπραήμοβιτς: ”Ο Μουρίνιο έχει τρόπο να μπαίνει στο κεφάλι σου”

"Όταν κερδιζεις ένα τέτοιο βραβείο, θα έπρεπε να ντρέπεσαι, θα έπρεπε να πεις στην...

Mεσούτ Εζίλ, τα τρία τρομερά χρόνια στην Ρεάλ

«Ήμουν πολύ λυπημένος όταν έφυγα από την Μαδρίτη. Θυμάμαι στο αεροδρόμιο, την στιγμή που το...

ΑΠΟΕΛ, η ιστορία και η ίδρυση της ομάδας

Την εποχή της ίδρυσης του ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο υπήρχαν ελάχιστα σωματεία που ασχολούνταν με...