ΑρχικήΜπασκετΚρίστιαν Βελπ, ο εμβληματικός σέντερ των Γερμανών

Κρίστιαν Βελπ, ο εμβληματικός σέντερ των Γερμανών

Ο Κρίστιαν Άνσγκαρ Βελπ, γεννήθηκε στο Ντέλμενχορστ, στις 2 Ιανουαρίου 1964 και έφυγε απο την ζωή 1 Μαρτίου 2015, στο Χουντ Κάναλ, ήταν Γερμανός διεθνής καλαθοσφαιριστής. Με ύψος 2,13 μέτρα αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ.

Έπαιξε τρία χρόνια στο ΝΒΑ.

Το 1993 κατέκτησε με την Εθνική ομάδα της Γερμανίας το Ευρωμπάσκετ, με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP του τουρνουά.

Το 1997 κατέκτησε με τον Ολυμπιακό το Τριπλ Κράουν.
Ο Κρίστιαν Βελπ έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο του μπάσκετ με τους Ουάσινγκτον Χάσκις, την ομάδα δηλ. του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με την οποία συμμετείχε στο Κολλεγιακό Πρωτάθλημα από το 1983 έως το 1987.

Οι πολύ καλές του εμφανίσεις τόσο στο Κολλεγιακό Πρωτάθλημα, όσο και στα Ντραφτ του ΝΒΑ του 1987 είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεταγραφή του στους Φιλαδέλφεια 76ers, ομάδα του NBA.

Δύο χρόνια μετά, ο Κρίστιαν Βελπ μετεγγράφη στους Σαν Αντόνιο Σπερς, στους οποίους όμως έκατσε παρά μόνο για λίγους μήνες, καθώς μέσα στη σεζόν πήρε μεταγραφή στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ομάδα επίσης του ΝΒΑ.

Το καλοκαίρι του 1990, ο Γερμανός σέντερ επέστρεψε στη Γερμανία υπογράφοντας συμβόλαιο με τους Μπάγερν Λεβερκούζεν Τζάιαντς, στους οποίους παρέμεινε μέχρι και το 1996.

Με την γερμανική ομάδα κατέκτησε 6 Πρωταθλήματα Γερμανίας (1991, 1992, 1993, 1994, 1995 και 1996) και 3 Κύπελλα Γερμανίας (1991, 1993 και 1995).

Την περίοδο 1996-97, ο Κρίστιαν Βελπ αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Η περίοδος εκείνη ήταν μια από τις καλύτερες στην ιστορία του Ολυμπιακού καθώς κατέκτησε όποιο τίτλο διεκδίκησε.

Συγκεκριμένα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδος, το Κύπελλο Ελλάδος αλλά και την Ευρωλίγκα.

Ο Κρίστιαν Βελπ είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί με μεγάλα ονόματα του Ελληνικού μπάσκετ.

Το καλοκαίρι του 1997, ο Κρίστιαν Βελπ αποφάσισε να αφήσει την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό και να επιστρέψει στην Γερμανία για λογαριασμό της Άλμπα Βερολίνου, με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα Γερμανίας του 1998.

Μέσα στο 1999, πήρε μεταγραφή στην Βιόλα Ρέτζιο Καλάμπρια.

Η ιταλική ομάδα ήταν και η τελευταία ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ο Βελπ, καθώς λίγο καιρό αργότερα αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 35 ετών.
Ο Κρίστιαν Βελπ έχει πραγματοποιήσει αρκετές συμμετοχές με την Εθνική ομάδα μπάσκετ της Γερμανίας.

Μάλιστα, έχει κατακτήσει με την Εθνική ομάδα της χώρας του το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1993, με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP του τουρνουά και μέλος της καλύτερης ομάδας
Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

Μετά την απόσυρσή του από την αγωνιστική δράση, μετακόμισε στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον.
Ο Βελπ πέθανε την 1η Μαρτίου 2015, σε ηλικία 51 ετών έπειτα από καρδιακή ανακοπή. Βρισκόταν για διακοπές στο Χουντ Κάναλ της Ουάσιγκτον.

Τίτλοι…

Μπάγερν Λεβερκούζεν Τζάιαντς
6x Πρωταθλήματα Γερμανίας: (1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996)
3x Κύπελλα Γερμανίας: (1991, 1993, 1995)
Ολυμπιακός
Ευρωλίγκα: (1997)
Πρωτάθλημα Ελλάδας: (1997)
Κύπελλο Ελλάδας: (1997)
Άλμπα Βερολίνου
Πρωτάθλημα Γερμανίας: (1998)
Εθνική ομάδα
Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 1993

Ατομικές διακρίσεις…
MVP Ευρωμπάσκετ 1993
Καλύτερης ομάδα Ευρωμπάσκετ 1993

Τελευταία Αρθρα

Αλεσάντρο Κοστακούρτα, για πάντα στρατιώτης της Μίλαν

«Το 2002- 2003 είχα αφήσει το ποδόσφαιρο, ήμουν στην Αμερική. Μια μέρα τον Αύγουστο, ο...

Αρμπρόουθ, ένα δύσκολο γήπεδο για μπάλα

Σύμφωνα με κάποιους Σκωτσέζους αν θέλεις να δοκιμάσεις τις αντοχές σου πρέπει μια φορά...

Η απελευθέρωση της Καβάλας

Στις 26 Ιουνίου 1913 τρία πλοία του ελληνικού στόλου αποβίβασαν αγήματα στην Καβάλα και...

29 Ιουνίου 1986! Το Παγκόσμιο Κύπελλο στα χέρια του Μαραντόνα

29 Ιουνίου 1986... Τάτα Μπράουν το πρώτο. Μετά ο Χόρχε Βαλντάνο, ανοιχτό γήπεδο και...

Παρομοια αρθρα

Ο Τζόρνταν ήθελε να είναι νικητής απο τότε που ήταν παιδί

Απο GymBeamΉθελε να είναι νικητής από τότε που ήταν παιδίΤον απέρριψαν από την ομάδα...

Τα ντοκιμαντέρ για την ζωή του Μάικλ Τζόρνταν

Το “The Last Dance” είναι ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ, το οποίο σε βάζει με μοναδικό...

To δεύτερο πρωτάθλημα των Σικάγο Μπουλς εν έτει 1992

Ήταν 12 Ιουνίου του 1992. Οι Bulls του Jordan και του Pippen με το πλεονέκτημα...