ΑρχικήΠοδοσφαιροΕλληνικό ΠοδόσφαιροH συνέντευξη του Ντέμη, στο περιοδικό "ACTIVE" το 2000

H συνέντευξη του Ντέμη, στο περιοδικό “ACTIVE” το 2000

Τι σήμαινε η αντίδραση σου να μην ξαναγωνιστείς στην Εθνική);

Ο,τι δεν είμαι μαλάκας. Διότι δεν είμαι μαλάκας. Κι ούτε οι ποδοσφαιριστές είναι γενικά μαλάκες και άβουλα πλάσματα. Ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται. Διαβάζουν και αυτοί εφημερίδες, ακούνε, δεν είναι τίποτα κρυφό.

Στο συγκεκριμένο ματς στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός τη σεζόν 1999-2000 τι ήταν εκείνο που σας έκανε στην ΑΕΚ να πιστεύετε ότι δεν ήταν τυχαίο το λάθος;

Η συμπεριφορά του διαιτητή. Δεν έχει ασχοληθεί κανείς με τη συμπεριφορά του διαιτητή. Υπάρχουν διαιτητές που νομίζουν ότι είναι το επίκεντρο του παιχνιδιού. Υπάρχει πιθανότητα να σε βρίσουν, να σε ειρωνευτούν, σε απειλούν συνέχεια ότι θα σε πετάξουν έξω. Απλώς εμείς το μόνο που βλέπουμε είναι οι παίκτες που διαμαρτύρονται. Ο διαιτητής εκτός από το να τηρεί τους κανονισμούς και να προσπαθεί να διεξάγει ένα δίκαιο παιχνίδι πρέπει να μπαίνει και στην ψυχολογία των παικτών, να τους ηρεμεί να αγριεύει εκεί που χρειάζεται. Υπάρχουν διαιτητές που είναι πολύ καλοί σ’ αυτό.

Ο Δημητρόπουλος, για να επανέλθουμε στο επίμαχο παιχνίδι, είχε τέτοιο στοιχεία συμπεριφοράς μέσα στο γήπεδο;

Οχι, ο Δημητρόπουλος δεν μιλούσε καθόλου. Ο,τι και να του έλεγες, δεν μιλούσε. Δε μιλούσε και δεν έβγαζε κάρτες. Το παιχνίδι είχε ξεφύγει και δεν του μιλούσαν πλέον, μόνο τον έβριζαν. Παιζόταν το παιχνίδι και τον έβριζαν. Τίποτα, πέρα βρέχει. Είναι δυνατόν να ακούει διαιτητής να τον βρίζουν και να μη σταματάει να βγάλει κόκκινη κάρτα. Πως γίνεται αυτό; Κάτι δεν πήγαινε καλά και τα ανεχόταν όλα αυτά.

Εσύ τι πετυχαίνεις με την απόφασή σου να μην συμμετέχεις στην Εθνική;

Νιώθω καλά πάνω από όλα.

Ποιον τιμωρείς όμως;

Ο χαμένος της υπόθεσης είμαι εγώ.

Γιατί;

Γιατί έχω αρνητική κριτική από την οικογένειά μου, μέχρι τους φίλους μου, τον Τύπο, τον κόσμο. Γιατί το να παίζεις στην Εθνική ομάδα είναι πολύ σημαντικό. Γενικά μπορεί να νιώθω καλά αλλά αν απομονώσω την Εθνική ομάδα από τα υπόλοιπα δεν μου αρέσει που δεν παίζω. Κι επαγγελματικά είναι κακό. Το να παίζω με την ΑΕΚ στην Ευρώπη δεν είναι το ίδιο σαν να παίζω με την Εθνική, κόντρα στην Αγγλία και τη Γερμανία.

Εχεις μετανιώσει, έστω και για ένα λεπτό, που δεν πήγες στον Ολυμπιακό;

Ούτε δευτερόλεπτο.

Θα είχες πάρει 4 πρωταθλήματα, θα είχες παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ…

Παρακάτω

Δεν μετάνιωσες επειδή είσαι οπαδός της ΑΕΚ ή υπάρχει κάτι ειδικά στον Ολυμπιακό που σε ενοχλεί;

Το μόνο που με ενοχλεί στον Ολυμπιακό είναι ότι παρουσιάζεται να ελέγχει τα πάντα. Το ίδιο θα με πείραζε αν ήταν ο Παναθηναϊκός, θα με πείραζε 100 φορές περισσότερο να ήταν η ΑΕΚ.

Θεωρείς ότι η ΑΕΚ είναι ένα διαφορετικό μοντέλο ομάδας;

Εχω ξαναπεί ότι η ΑΕΚ δεν ήταν ποτέ η ομάδα που ήταν κυρίαρχος του παιχνιδιού και μου αρέσει αυτό. Μ’ ενοχλεί όταν βλέπω οπαδούς-και υπάρχουν τέτοιοι σε όλες τις ομάδες- που καμαρώνει για τη δύναμη της διοίκησής τους στο παρασκήνιο. Η ΑΕΚ ήταν πάντα πιο συναισθηματική ομάδα, ποτέ με πρόεδρο μεγιστάνα ή πανίσχυρο, πάντα με παίκτες που αγαπούσε ο κόσμος. Αυτά από μόνα τους κάνουν τη διαφορά.

Εχεις πει ότι οι τίτλοι για σένα δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Μήπως κάνει την ανάγκη φιλοτιμία; Είναι δυνατόν να μη θέλεις τίτλους;

Προφανώς θέλω αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω τα πάντα ή να συμβιβαστώ με πράγματα για να πάρω έναν τίτλο.

Οι οπαδοί της ομάδας σου κάθε χρόνο ελπίζουν σ’ έναν τίτλο.

Και εγώ σ’ αυτό ελπίζω. Αν δεν είχα όνειρα, με τι διάθεση θα έπαιζα; Ερχονται, βέβαια, και παιχνίδια που βλέπεις ότι δεν είναι τόσο απλά και τόσο fair τα πράγματα.

Πως είναι οι σχέσεις σου με τους συμπαίκτες σου;

Από ουδέτερες μέχρι πολύ καλές.

Με τον Τσιάρτα πως είναι η σχέση σου;

Πολύ καλή.

Γιατί νομίζεις ότι πριν έρθει ο Τσιάρτας, όλοι θεωρούσαν ότι θα έχετε προβλήματα;

Σου είπα, το σετ το ξέρω. Αν έχω αλλάξει σε κάτι, είναι ότι τώρα ξέρω πράγματα, μπορώ να προβλέπω. Δηλαδή και του χρόνου ξέρω τι θα γίνει αν έρθει άλλος. Η θα σκοτώνομαι ή θα κάνω κλίκα με κάποιον, αν και αυτό γράφεται σπανιότερα.

Τα ίδια λέγονται παλαιότερα για τον Τσίριτς, τον Κωστή. Υπήρξε με κανέναν από αυτούς πραγματική κόντρα ή πρόβλημα;

Ποτέ με κανέναν.

Με τον Κωστή έχεις καλές σχέσεις;

Πολύ καλές. Εχω ξαναπεί ότι δεν μπορείς να τσακωθείς με τον Χρήστο. Είναι ψυχούλα, πως το λένε, καλό παιδί.

Είναι εντυπωσιακό, πάντως, πόσο γρήγορα καταφέρατε να δέσετε στο γήπεδο με τον Τσιάρτα σε τόσο λίγα παιχνίδια.

Δεν είναι θέμα παιχνιδιών, είναι ότι σκεφτόμαστε το ίδιο. Εχει συμβεί να μου λέει “κάνε εσύ την κίνηση, φύγε και θα σου δώσω την μπάλα” και να του λέω εγώ “κάνε εσύ την μπαλιά και εγώ θα είμαι εκεί”.

Ακόμα και τώρα, που όλοι αναγνωρίζουν ότι μέσα στο γήπεδο είναι πολύ καλή η συνεργασία σας, εξακολουθούν να γράφουν ότι δεν έχετε πάει ποτέ για καφέ με τον Τσιάρτα και ότι δεν πρόκειται να πάτε. Εχετε πάει ποτέ για καφέ;

Ούτε με τον Ατματζίδη έχω πάει για καφέ. Και μπορώ να σου πω και πάρα πολλά άλλα ονόματα.

Θα μπορούσες να πας για καφέ με τον Τσιάρτα, έτσι όπως είναι οι σχέσεις σας;

Ε, βέβαια. Μα έχω πολύ καλές σχέσεις.

Γιατί δεν έχεις πάει ούτε με τον Ατματζίδη για καφέ;

Γιατί δεν πάω για καφέ. Εχουμε βρεθεί, έχουμε φάει, έχουμε κοινωνικές σχέσεις.

Γιατί είσαι τόσο αντιδημοσιογραφικός; Δεν δίνεις συνεντεύξεις, δεν κάνεις δηλώσεις στα ματς, δεν πηγαίνεις στις πρενς κόνφερανς…

Αφενός δεν μ’ αρέσει να εκτίθεμαι και αφετέρου σπάνια αισθάνομαι την ανάγκη να μιλήσω για ένα παιχνίδι. Αν κερδίσαμε και έπαιξα καλά, μου φτάνει ότι έπαιξα καλά και το είδε ο κόσμος. Από την άλλη αν δεν παίξω καλά ή αν χάσουμε, δεν έχω διάθεση να το σχολιάσω, θέλω να μείνω μόνος, να κάνω αυτοκριτική. Γενικά, επειδή έχω έντονα συναισθήματα στα παιχνίδια δεν θέλω να βγω και να κρίνω εκείνη τη στιγμή. Θέλω να κρίνω από απόσταση τα πράγματα. Τώρα πια βέβαια δεν με ζητάνε και οι δημοσιογράφοι, ξέρουν ότι δεν μιλάω οπότε δεν έρχεται ποτέ κάμερα να μου πάρει δήλωση. Και να θέλω πλέον να κάνω δήλωση, δεν μπορώ.

Η εικόνα του σταρ που ντύνεται με Prada, πηγαίνει σε tredy μαγαζιά, κυκλοφορεί με ακριβά αυτοκίνητα, διαβάζει βιβλία, συναντά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ανταποκρίνεται στο κλασικό μοντέλο που έχει επικρατήσει για τους ποδοσφαιριστές.

Ε, τότε θα αφήσω χαίτη σε λίγο, θα πάρω ένα γρήγορο σπορ αυτοκίνητο, θα συχνάζω μόνο στα μπουζούκια, τι άλλο πρέπει να κάνω; Να είμαι λίγο χωριατόπαιδο με το ανάλογο ντύσιμο, να μιλάω με το “βασικά” και το “οπωσδήποτε”. Δεν είμαι εγώ που δεν ανταποκρίνομαι στο μοντέλο, πλέον είναι το σύνολο των ποδοσφαιριστών. Το μοντέλο αυτό ανήκει σε άλλες, πολύ παλιές εποχές.

Πόσα είσαι διατεθειμένος να πεις για τη σχέση σου με τη Δέσποινα;

Πολύ λίγα.

Θα έλεγες δηλαδή πως τα φτιάξατε;

Οχι.

Κάτι, λίγο, ελάχιστο, να πουλήσουμε;

Εκανα το πρώτο βήμα (γέλια). Μόνο αυτό.

Ντέμη, αν κάποια στιγμή χρειαστεί να φύγεις από την ΑΕΚ, αν δεν σε θέλουν, αν σου πει η ίδια η ΑΕΚ ότι δεν σε υπολογίζει, τι θα κάνεις, θα πας σε άλλη ελληνική ομάδα, υπάρχει άλλη ελληνική ομάδα που θα μπορούσες να πας;

Ο ΠΑΟΚ. Γιατί έχει τις ίδιες ρίζες με την ΑΕΚ, τους ίδιους ιδρυτές, την ίδια ιστορία, το ίδιο σήμα, τον ίδιο παλμό στην κερκίδα. Είναι η μόνη ομάδα που θα το σκεφτόμουν να πάω αλλά δεν θα πήγαινα.

Τελευταία Αρθρα

10 Μαρτίου 1998! Παγκόσμια ημέρα Στρούντζ…

«Στρούντζ! Ο Στρουντζ είναι εδώ δύο χρόνια, έχει παίξει μετρημένα παιχνίδια, είναι πάντα τραυματίας. Τι έχει...

Τζίμι Φλόιντ Χασελμπάινκ… Σέντερ φορ ολκής

Παραμαρίμπο, Σουρινάμ. Πόσες φορές έχουμε διαβάσει το όνομα αυτής της μικρής πολιτείας (που βρίσκεται ακριβώς...

Ο Αντόνιο Κόντε, πάντα ήταν ”άρρωστος” με την νίκη

«17 Μαΐου 2014, μεσημέρι, αθλητικό κέντρο Vinovo.Στην έδρα της ομάδας στα περίχωρα του Τορίνο...

Εγκλήματα! Απο τις καλύτερες κωμωδίες στην Ελληνική τηλέοραση

Εγκλήματα είναι ο τίτλος ελληνικής τηλεοπτικής μαύρης κωμωδίας που προβλήθηκε από τον ANT1 τις...

Παρομοια αρθρα

10 Μαρτίου 1998! Παγκόσμια ημέρα Στρούντζ…

«Στρούντζ! Ο Στρουντζ είναι εδώ δύο χρόνια, έχει παίξει μετρημένα παιχνίδια, είναι πάντα τραυματίας. Τι έχει...

Τζίμι Φλόιντ Χασελμπάινκ… Σέντερ φορ ολκής

Παραμαρίμπο, Σουρινάμ. Πόσες φορές έχουμε διαβάσει το όνομα αυτής της μικρής πολιτείας (που βρίσκεται ακριβώς...

Ο Αντόνιο Κόντε, πάντα ήταν ”άρρωστος” με την νίκη

«17 Μαΐου 2014, μεσημέρι, αθλητικό κέντρο Vinovo.Στην έδρα της ομάδας στα περίχωρα του Τορίνο...